Regnjackorna som är bäst i test Image

Regnjackorna som är bäst i test

Letar du efter en ny regnjacka? Läs vårt test för att få vå veta vilken regnjacka i PU som är bäst i test.

Trodde du att inget hade hänt med den så kallade "galonjackan" sedan du var liten? Tänk om. I dag är de bra regnjackorna inte gjorda i PVC (det som i folkmun kallas "galon") utan i i PU, vilket är en förkortning för polyuretan. Materialen är snarlika, men PU är ett miljömässigt bättre material. Vid förbränning av PVC bildas nämligen giftigt kolväte, men så är inte fallet med PU. PU är också ett mjukare material, vilket gör att det är mindre risk för farliga mjukgörare, så kallade ftalater i en PU-jacka.

PU är också väldigt slitstarkt och billigt, det är därför priserna inte skenar iväg som andra regntäta jackor kan göra. I dag är också regnjackor väldigt genomtänkta med ventilationspaneler och andningshål, så att du inte får den där varma, instängda känslan på samma sett som du kanske mins från när du var liten.

Om du inte använt en regnjacka på länge kommer du bli glatt överraskad över hur smidigt och skönt det är att skippa paraplyet och skydda dig med en regnjacka i stället!

Regnjackor för kvinnor

Test av: Wings Plus Rain Jacket, Tretorn

tretorn
Ostaja maksaa: 899 kruunua
Sammanfattning: Unisex-klassiker som håller
Testpanelen säger:

Wings Plus Rain Jacket är en vattentät jacka i unisexmodell. Det gör att den är lite stor i storleken om du är en klassisk storlek S som dam.

- Det är lite bökigt att den är så stor. Är du däremot en kvinna i storlek M så sitter storlek S perfekt, möjligt lite tight om höften, men då kan du bara knäppa upp en knapp, säger en person i Sportamores testpanel.

Jackan som helhet känns lyxig och följsam. En regnrock som i sitt uttryck är väldigt enkel, men samtidigt fin. En klassisk regnjacka som finns inte bara i grönt, utan även i svart och fint höströd.

- Wings Plus Rain Jacket från Tretorn är inte bara snygg, den är också praktiskt. Bra längd samt luva som du kan knyta åt göra att den skyddar perfekt i regnväder. Den saknar dragkedja, men det stör inte.

Sammanfattningsvis känns den ordentlig, välgjord och rejäl.

- Se bara upp så att inte din partner stjäl din regnjacka på morgonen!

Test av: Vendela, Wyte

wyte vendela
Rekommenderat pris: 699 kronor
Sammanfattning: Snygg regnjacka med smarta detaljer
Testpanelen säger:

Regnjackan Vendela från Wyte har en riktigt trendig färg, rökiga toner är det hetaste du kan ha den här hösten. Den finns även i en perfekt blå färg och klassikt svart. Testpanelen gillar att den har så fina detaljer, som fyra fickor, avtagbar luva som skyddar halsen och flera lägen på ärmarna, så att du kan dra åt dem om de är för långa.

- Det enda minuset med jackan är att det inte är någon snodd på luvan så att du kan dra åt den, vilket kan vara praktiskt om det blåser mycket när det regnar, säger en person i Sportamore testpanel.

Jackan är gjord i 100% PU, vilket nästan är samma sak som det som i folkmun kalla "galon" men en miljövänligare variant. Det är också mjukare material. Jackan kan därför lukta lite konstigt precis när du packar upp den, men det försvinner när du vädrat eller använt jackan bara en enstaka gång.

- Vendela från Wyte är ganska stor i storleken och är gjord i en rymlig modell, så tvekar du mellan två storlekar rekommenderar vi i testpanelen den mindre storleken. Den är inte fodrad, men ändå ganska varm och det blåser inte igenom, så den kommer passa perfekt hela hösten och du kommer inte bli besviken!

Test av: Avon Jacket, Didriksons

avon jacket
Ostaja maksaa: 599 kruunua
Sammanfattning: Smidig variant i knallig färg till bra pris
Testpanelen säger:

Avon Jacket från Didriksons är testets kortaste regnjacka. Den är ganska rymlig i modellen, både i midjan och vid höften, så du får utan problem plats med en tjocktröja under jackan. Ärmarna är ganska långa men går att justera med knapp i ärmslutet.

- Det jag verkligen gillar med den här jackan är att den har snoddar i luvan, så att du enkelt kan dra åt den så att luvan sitter kvar på huvudet oavsett om det blåser storm. Den är inte avtagbar, men å andra sidan vill man ju ha en luva på sin regnjacka, säger en person ur Sportamores testpanel.

Jackan är tunn, mjuk och följsam - det enda som splittrade testpanelen var färgen på jackan, som är väldigt stark. Det är en smaksak, helt enkelt. I övrigt är den väldigt stilren och enkel i designen. Jackan är något längre bak än fram.

- Jag gillar att luvan står upp fint, lite som en krage, så att den inte bara säckar ihop och hänger. Däremot täcks inte halsen och hakan av jackan, säger en annan av testarna.

Vill du ha en smidig regnjacka som är lite kortare i modellen är det här en riktig vinnare!

Regnjackor för män

Test av: Wings sadetakki, Tretorn

tretorn
Ostaja maksaa: 799 kruunua
Sammanfattning: Marin jacka som får dig att längta efter regn
Testpanelen säger:

Wings Rain Jacket är så fin som en regnjacka kan bli, tycker testpanelen.

- Det är så här en regnjacka ska se ut! Jag gillar knapparna och jag tycker inte att den hade kunnat bli bättre, säger en person i Sportamores testpanel.

Ett minus med jackan är att en av killarna i testpanelen tycker att den sitter för tight över axel- och bröstpartiet, vilket känns lite instängt. Däremot tyckte alla i testpanelen att den håller en perfekt temperatur.

- Det är skönt att den inte är fodrad eftersom den då går att använda från vårvinter till senhösten, är det kallt ute tar du bara på dig flera lager under, säger en av testarna.

Luvan är precis lagom rymlig och går att knyta åt, så att den sitter fast. Det är knappar vid fickorna, men de sitter som berget, så du behöver nästan två händer för att öppna dem. Det här är en unisexmodell som är lika älskad av både killar och tjejer, och den finns även i gult och grönt. Välj din favorit!

Test av: Avon Jacket, Didriksons

didriksons
Ostaja maksaa: 599 kruunua
Sammanfattning: Vind- och vattentät regnjacka i kort modell: Vind- och vattentät regnjacka i kort model
Testpanelen säger:

Den här jackan är lite kortare än de andra regnjackorna och har en typ av mellanlängd, men den är inte mindre i vidd. Det är mycket tyg, så du kan utan problem få plats med lite mage eller en tjocktröja under. Den är däremot inte lång i ärmarna utan snarare snäppet kortare.

- Jag tycker den här jackan är schysst att ha som regnjacka, men också som vardagsjacka och jag gillar att gå med den öppen, säger en av personerna i Sportamores testpanel.

En praktisk sak med Avon Jacket är att den är svart och matchar med allt. Den har också smarta snoddar i luvan, som du kan spänna åt om det blåser mycket.

- Överlag är det en väldigt praktisk jacka. En av de bästa sakerna är att det på ett smidigt sätt går att komma åt vad som är i fickorna, uppmärksamma bara att du stänger dem, så att det inte regnar in och blir blött i fickorna.

Test av: Fredrik, Wyte

fredrik wyte
Ostaja maksaa: 699 kruunua
Sammanfattning: Designmässig fullträff
Testpanelen säger:

Den här jackan är utseendemässigt en riktig favorit hos testpanelen. Det fina i kråksången är att regnrocken Fredrik från Wyte inte bara är snygg, den är också smart gjord.

- Jag gillar designen på den här jackan bland annat för att den går upp lite i nacken som en krage som skyddar mot vinden. Det gör att du inte behöver dra upp luvan utan kan ha den nere om det bara blåser mycket men inte regnar utan att det drar i nacken, säger en person i testpanelen.

Jackan har två fickor som är stora och djupa och som går rakt ned, så att du enkelt kan förvara och komma åt saker där. Jackan är försedd med både dragkedja och knappar, så att vind inte kommer in.

- Det här är min typ av jacka. Den är fint avskalad och har en bra luva med snoddar du kan knyta åt. Du får valuta för pengarna och den passar till allt.

Regnjackan Fredrik från Wyte finns även i grönt.

LÄS MER: Det ska du tänka på innan du köper en regnjacka

LÄS MER: Därför ska du köpa en regnjacka i PU