Här är trailskon som är bäst i test Image

Här är trailskon som är bäst i test

Att springa i skogen kan vara blött och oförutsägbart, men också alldeles, alldeles underbart. Vår kvinnliga testpanel har utsett den bästa trailskon hösten 2018!

Den kyliga luften i lungorna och doften av blöta höstlöv. Att springa trail är inte bara utmanande, det är en upplevelse som verkligen får dig att koppla bort vardagens måsten. Se bara till att du är kittad med ett par slitstarka trailskor som står emot både väta och stötar och ger bra grepp på halt underlag. Vår kvinnliga testpanel har sprungit i sex av säsongens populäraste modeller.

Stabil och greppsäker

Saucony DAM.jpgTest av: Saucony Peregrine 8

Rekommenderat pris: 1 595 kruunua.

Passform: Mycket liten sko. Gå med fördel upp en hel storlek för optimal passform. Bredare framtill, vilket gör att foten inte riktigt sitter fast.

Komfort: Du som har en bredare fot kommer tycka att skon är skönare. Har du smalare fötter kan du uppleva att det är lite för mycket luft i framfoten. Lägg förslagsvis i en extra sula eller matcha med en tjockare strumpa för bästa resultat.

Suunnittelu: Ser ut som en uppdaterad löparsko, vilket det också är. Inte den snyggaste trailskon i testet, men den som påminner mest om en klassisk löparsko.

Sammanfattning: En tjockare och stabilare sula i kombination med ett dropp på 4 millimeter ger ett något studsigare löpsteg och att du inte riktigt får kontakt med underlaget. Däremot är skon robust och ger en stabil fotisättning oavsett underlag. Den något bredare passformen passar bäst för dig med lite bredare fot och sulan med gummidubbar på 6 millimeter ger ett grymt grepp på både gräs och lera, vilket gör skon optimal för skogsturer. Inte ens regn stoppar den här modellen. Skorna andas väldigt bra och du kan med fördel ha en ullstrumpa i när temperaturen sjunker ytterligare. Precis som klassiska trailskor är det här ingen modell du använder vid asfaltslöpning utan Peregrine 8 gör sig bäst i skogen.

Flexibel med grymt grepp

Salomon Sense Pro DAM.jpgTestattu: Salomon Sense Pro 3

Rekommenderat pris: 1 395 kronor.

Passform: Väldigt liten, gå upp en hel storlek för optimal passform. En avlång sko som passar sig bäst för dig med fötter åt det smalare hållet.

Mukavuus: Väldigt lätta och flexibla skor som inte ger en wow-känsla när det kommer till komforten, men ändå sitter bekvämt på foten. Risk för skavsår så spring med en tjockare strumpa eller plåster i förebyggande syfte. Plus för snörningen som du drar åt med hjälp av ett spänne, praktiskt!

Suunnittelu: Förvånansvärt snygg för att vara en trailsko. Den ser snabb och nätt ut. Testpanelen är positivt överraskad.

Sammanfattning: Är du en van traillöpare som söker en något nättare sko där greppet är i fokus? Då är Sense Pro 3 något för dig. Eftersom modellen är väldigt lätt och flexibel känns det nästan som att sulan formar sig kring stenar och rötter när du springer. Tillsammans med gummidubbarna kan du springa på både torra och blöta underlag utan minsta risk för att halka. Det som sviktar något är stabiliteten. Tack vare ett bra grepp i sulan klassar testpanelen ändå den här modellen som normalt stabil. Skon imponerar dock när det kommer till förmågan att stå emot stötar och grenar som rispar. Materialet är hårt och hållbart samt vattenavvisande, så du kan både springa bland blöt mossa och i duggregn utan problem. Skon är inte speciellt dämpad och gör sig bäst på mjuka underlag. Håller en god komfort och hög ventilation även när du springer i 15 plusgrader. Det här är ingen multisko, den är gjord för trail och det är i skogsmiljöer du ska använda den.

Trailsko som syns i mörkret

Asics DAM.jpgTest av: Asics Gel-FujiTrabuco 6 G-TX

Rekommenderat pris: 1 595 kruunua.

Passform: True to size. Aningen bred men inget som gör skon för stor för smala fötter.

Mukavuus: Skon sitter bra på foten och du får en god rörelseförmåga trots den tjockare sulan och det hårda materialet.

Muotoilu: Lite för skrikig design. Testpanelen hade önskat en mer diskret look. Plus för att skon syns i mörkret med de reflekterande detaljerna.

Sammanfattning: Med ett vattenavvisande yttre och en mesh-ovandel som ventilerar håller du fötterna torra oavsett om du springer på blött underlag eller svettas under löprundan. Skon sitter väldigt bra på foten och ger ett bra stöd utan att upplevas som klumpig. Greppet håller för mycket, bland annat skog, grus och fuktiga stigar. Det är däremot inte rätt modell för dig som springer på halt väglag under vinterhalvåret. För snabba rundor i skogen när höstmörkret faller och du behöver en pålitlig modell som håller fotleden upprätt, är det här modellen för dig. Skon är följsam, lätt och har en god greppförmåga i torra väderförhållanden. Plus för den lätta snörningen och skons reflexdetaljer, Asics tänker på helheten!

Skönaste skon du kan springa i

Skechers DAM.jpgTestattu: Skechers W Go Run Max Trail 5 Ultra

Rekommenderat pris: 1 795 kruunua.

Passform: Väldigt stora, gå ned en hel storlek för optimal passform. Bred i framfoten med en något tightare passform runt ankeln.

Komfort: Lätta skor som både är smidiga och sitter extremt skönt på foten. Den sömlösa, strumpliknade designnen runt ankeln täpper till så att varken barr eller sten kommer ned i skon.

Suunnittelu: Ger ett klumpigt uttryck och känns som en blandning av en gummistövel och en sneaker. Väl på foten uppskattas designen mer.

Sammanfattning: Får du lätt skavsår? Inga problem. Den här modellen är skavsårsfri. W Go Run Max Trail 5 Ultra ser klumpig, tung och oskön ut men upplevs som totala motsatsen när den sitter på foten. Den lätta vikten i kombination med den strumpliknande ovandelen ger en mjuk och skön passform. Skorna är väldigt följsamma och är något av det skönaste du kan sätta på dig. Plus för greppet som funkar på gräs, grus och lera utan minsta problem. Minus för att skorna inte är helt vattenavvisande, så du får hålla dig borta från högt, blött gräs när du springer i den här modellen. I torra väderförhållanden finns det inget att klaga på. Du får en säker, ventilerande och njutbar skogstur.

Nättare trailsko för fashionistan

Adidas DAM.jpgTest av: Adidas Terrex Two Parley W

Ostaja maksaa: 1 499 kruunua.

Passform: True to size. En sko som varken upplevs för smal eller bred utan anpassar sig något efter foten. Materialet ger en tight passform och skon sitter som den ska.

Komfort: Hälkappan är något stel och kan leda till skavsår, spring gärna med plåster redan från första rundan tills du hunnit springa in skorna ordentligt. Rejäla strumpor är ett krav för optimal komfort. Bortsätt från det sitter skon skönt på foten.

Suunnittelu: Utan tvekan den snyggaste trailskon i testet, en modell du kan ha på stan utan att behöva ta fram skämskudden.

Sammanfattning: Materialet ger en sträv känsla och upplevs hårdare än vanliga löparskor. Partierna vid tårna, häl och sidan av foten är försedda med förstärkta sömmar. Modellen ger därför skydd mot såväl grenar och sten som duggregn. Redan efter någon minuts löpning känner du hur fötterna blir ovanligt varma så satsa på den här modellen när temperaturen utomhus är högst tio plusgrader. Dämpningen är märkbart mindre än vanliga löparskor, trots det det kan du med springa på asfalt i några kilometer utan att få ont, exempelvis till och från skogen. Greppet är fenomenalt! Ordentlig sula som ger en säker löpning i skog och mark på både torra och blöta underlag. Plus för att skon känns stabil när du rör dig i sidled. En skön sko för dig som vill börja springa trail!

Greppvänlig sula

Salomon Speedcross DAM.jpgTestattu: Salomon Speedcross 4

Rekommenderat pris: 1 495 kruunua.

Passform: Normal i storleken. Rätt smal model som kan kännas lite för tight om du har breda fötter.

Komfort: Stela inuti till en början med risk för skavsår, så använd skavsårsplåster innan du hunnit springa in skon ordentligt. Utöver det är skorna bekväma på foten.

Suunnittelu: Den dubbade sulan är kanske inte så fashionabel för en tur på stan, men den gör sitt jobb i skogen. Du köper inte den här modellen för dess yttre.

Sammanfattning: Med en ny gummiblandning i sulan kan du springa på blött och halt underlag utan minsta problem. Stabiliteten blir något lidande av den smalare passformen, men räddas till viss del upp av den greppvänliga sulan. Foten känns aldrig instängd i skon utan hålls ventilerad och behaglig. Det här är en modell som är gjord för avancerad terräng med rötter, mossa och allt skogen har att erbjuda. Du kan däremot inte använda den här modellen på asfalt under längre sträckor. Funkar fint att springa i dagg men materialet som sådant skulle släppa igenom väta under blötare förhållanden och regn. Optimal för skog och snår!

SHOPPA HÄR: Alla våra trailskor

LÄS MER: Expertens 5 bästa trailtips

LÄS MER: Därför ska du springa trail