Bäst i test: Vinterlöparskor för herrar Image

Bäst i test: Vinterlöparskor för herrar

Ingen mer Bambi på hal is! Här är vinterlöparskorna för herrar som håller dig varm, torr och på fötterna under vinterns löprundor.

Det brukar heta att du ska klä dig efter väder, men hur är det med skor? Om du tror att dina vanliga löparskor hanterar isiga vägbanor lika bra som en vinterlöparsko gör så är du bokstavligt talat ute på hal is. Sportamores testpanel har kutat i vinterlöparskor från Nike, Adidas, Icebug och Saucony. Så här tycker de om vinterns bästa löparskor:

#1 För stadslöparen

adidas_winterizedModell: Pulseboost Winterized, Adidas

Storlek och passform: True to size, med en tight passform.

Underlag: Asfalt

Testpanelen säger: Det första som slår testpanelen är hur sköna de här löparskorna från Adidas är. Undertill finns en extra bred sula som är anpassad för att du ska klara av att springa i storstäder, där nya utmaningar väntar bakom varje gathörn. Den breda sulan gör att du kan flytta dig i sidled utan risk för att vricka fötter.

- Det bästa med de här löparskorna är hur sköna de är. Likt tidigare boost-skor omsluter de foten som en strumpa och dessutom känns sulan både väldigt fjädrande och mjuk, konstaterar en testare.

Om du har bil känner du kanske främst till Continental som tillverkare av däck, men de har även kokat ihop sulan på Pulseboost tillsammans med Adidas. Det gör att Pulseboost har ett klockrent grepp på hala väglag. Dessutom är den vindtät och tillräckligt varm för att stå pall för kyla, samtidigt som det behandlade nylontyget får vätan att pärla sig och rinna av - snyggt, Adidas! Utöver det är designen snygg, tycker testpanelen, som ger extra pluspoäng för reflexdetaljer.

#2 För ett spänstigt löpsteg

ENG_M_Odyssey_React.pngMalli: Odyssey React 2 Shield, Nike

Storlek och passform: Normal Nikestorlek, vilket innebär att du hellre ska satsa på en storlek större än vad du brukar ha.

Underlag: Grus och asfalt

Testpanelen säger: Vid första snörningen upplever vissa i testpanelen att den här löparskon från Nike är något stel, på grund av det extra material som ska skydda mot vinterns väder. Den känslan ger däremot med sig redan efter första rundan. Sulan är tillverkad av Nike så kallade React foam - ett sorts skum som ger spänst till steget och hög komfort. Till skillnad från Nikes vanliga löparskor för sommar, höst och vår är den här modellen aningen styvare i sulan, vilket också ger bättre stabilitet.

- Jag sprang med skorna på asfalt och några svängar i skogen och skulle nog säga att de här löparskorna funkar bra på båda ställen. Jag kände inte heller att jag någonsin tappade greppet på lite våtare och isigare underlag, vilket är super! säger en testare.

Förutom att sulan på Odyssey React har anpassats för vinterns utmaningar och skon även fått en lite make-over ovanpå. Yttermaterialet är tjockare i den här skon än vad dess föregångare är, men inte jättetjockt. Ska du springa när temperaturen sjunkit under nollan bör du komplettera med en löparstrumpa.

#3 100% vattentät!

ENG_M_NewRun.pngMalli: NewRun BUGrip GTX, Icebug

Storlek och passform: Lite bredare passform, men lätta att snöra åt efter behag. Även lite stor i storleken. Välj den mindre varianten om du velar mellan två.

Underlag: Grus, asfalt, trail.

Testpanelen säger: Det här är en riktigt stabil sko med en relativt hård sula. Det gör den som bäst för lite kortare distanser, då den hårda sulan riskerar att trötta ut dina leder vid riktiga längdlöpningar.

- Skorna snöras med en snabbsnörning som jag bäst kan likna vid en skruvkork. Det gör dem superlätta att få på sig med en jämn spänning som håller hårt över hela foten. Älskar den funktionen!

Vinteranpassningen är helt klockren. Som enda skon i testet har den här löparskon ståldubbar på undersidan. Det gör den överlägsen i snöiga löpspår, men värt att nämna är att om du springer med den på bar asfalt kan det kännas aningen ovant. I övrigt ger testpanelen också ett stort plus för snygg design!

#4 För den Nikefrälsta

ENG_M_Zoom_Winflo.pngMalli: Zoom Winflo 6 Shield, Nike

Storlek och passform: Den här löparskon är i normal Nikestorlek. Om du är mellan två storlekar bör du därför satsa på den större, då passformen är tight.

Underlag: Grus och asfalt.

Testpanelen säger: Om du är ett fan av Nike har du kanske testat deras älskade löparsko Pegasus. I Zoom Winflo finns det många likheter med Pegasus - både designmässigt och när det gäller prestanda. Skon har låg profil, men trots det bra dämpning. Testpanelen upplever dessutom att deras fotleder får bra stöd i Winflo, kilometer efter kilometer.

- Designnen på skon är väldigt rolig. Jag gillar det lila och rosa i lite Buzz Lightyear-inspo, och betydligt roligare än förra årets svartgrå design, berättar en i testpanelen.

När det gäller vinteranpassningen av den här skon så får Nike klart godkänt - speciellt när det gäller vattentålighet och fodring. Enda förbättringspotentialen som testpanelen kan se är att mönsterdjupet inte är jättedjupt, vilket gör att den kanske inte passar helt perfekt för ren snö. För isiga vägar och väta är den däremot klockren.

#5 Maxad stabilitet med exoskelett

peregrinMalli: Peregrine 8 GTX, Saucony

Storlek och passform: Aningen små i storleken, men inte så små att du behöver byta storlek. Smal och tight passform som kramar foten på ett bra sätt.

Underlag: Trail.

Testpanelen säger: Om du och dina leder kräver en löparsko med bra stabilitet är det den här modellen du bör satsa på. På utsidan av skon sitter ett så kallat exoskolett, alltså ett skalmönster som ger stabilitet. Det gör att skon känns väldigt robust, vilket är perfekt för trail, även om den även funkar för korta asfaltslöpningar (för den vana löparen).

- De går att springa på asfalt i de här skorna, men de har ganska låg dämpning. Den är perfekt för att springa skogsslingan med, även när det regnar eller är isigt, säger en testare.

I övrigt är det här en varm sko som kommer klara även de svalaste temperaturerna, men bäst av allt är förstås Gore-Tex-membranet. Peregrine 8 GTS är med andra ord helt vattentät!


LÄS MER: Så ska du andas under vinterlöpning

LÄS MER: Se till att synas i mörkret!

SHOPPA HÄR: Alla våra vinteranpassade löparskor

SHOPPA HÄR: Alla våra löparskor