Underställen i syntet som är bäst i test Image

Underställen i syntet som är bäst i test

Underställ i syntet är optimalt när du ska springa, cykla eller åka längdskidor. Vi har testat sex funktionella underställ för att du ska kunna hitta rätt modell för just dig.

Det finns ett stort utbud av underställ, så det kan vara svårt att veta vilket som passar just dig. Olika material har olika fördelar, beroende på vilken aktivitet du ska ägna dig åt. En bra regel att utgå från är att ju mer intensiv aktivitet du ska ägna dig, desto mer syntetiska material ska du välja. Underställ i ull är jättebra när du vill ha en värmande effekt, som när du åker alpint och växlar mellan att vara aktiv och att till exempel sitta i en lift där det kan vara kallt. Men när du ägnar dig åt en aktivitet där du är i rörelse hela tiden, som löpning, cykling eller längdskidåkning, är underställ i syntet bra val, eftersom de hjälper kroppen att reglera den värme du skapar när du rör på dig. De andas alltså bätre än vad ull gör, och är bättre på att transportera bort svett.

Vi har låtit en grupp personer testa sex underställ i syntet så att du ska kunna klicka hem rätt modell just för dig.

Underställ i syntet för kvinnor (scrolla ned för män)

Wyte, Misty

wyte_dam.jpg

Ordinarie pris: 299 kruunua.
Omdöme: Prisvärt, funktionellt och värmande.
Materiaali: 62 prosenttia polyesteriä, 32 prosenttia bomullia.

Testpanelens utlåtande:

Du som kan dina funktionsmaterial kanske reagerar på att det här understället innehåller nästan en tredjedel bomull. Men tack vare att tyget till största del består av polyester gör det Misty till ett bra funktionsplagg som är perfekt för snabba promenader, lek med barnen eller joggingrundan.

- Det värmer precis lagom för en löptur under hösten, men andas på ett mycket bra sätt. Du kan till och med se andningshålen i tyget, säger en av kvinnorna som testat understället.

En annan sak som sticker ut med Misty är det plånboksvänliga priset, som får en gemensam tumme upp av samtliga testare.

- Du får mycket underställ för pengarna, säger en kvinna.

Passformen då? Testpanelen tycker att den är bra, och att längden på armar och ben är perfekt om du är "normallång". Tröjan är ganska kort och slutar precis ovanför rumpan och ovanför höftknölarna. Tightsen är rymliga i låren ochnvaderna, men ganska lågt sittande över rumpan.

- Har du en booty som Beyoncé så kanske du måste gå upp en storlek. Överdelen är också liten i storleken och sitter tight över axlar och även över bröstet om du är kurvig. Då föredrar jag seamless-underställen från Wyte, som passar en kurvig kropp lite bättre, säger en av testarna.

Misty-underställen kommer i tre blockfärgade kombinationer, och testpanelen gillade att färgerna är starka.

- Den blåa färgen är klar och stark och ger energi, jag tycker det är fint.

Kari Traa, Sjølvsagt Set

karitraa_dam.jpg

Tavallinen hinta: 799 kruunua.
Omdöme: Följsamt, superskönt, fukttransporterande.
Materiaali: 87 prosenttia polyesteriä, 13 prosenttia elastaania.

Testpanelens utlåtande:

Kari Traa är kända för att göra underställ som sticker ut med fina mönster och Sjølvsagt Set är inget undantag. Det här är ett underställ för dig som gillar starka färger och som gärna väljer ett kaxigt print.

Passformen på understället är stretchigt tight, och armar och ben är normallånga. Tröjan går ned lite över höfterna, vilket värmer skönt. Två av testpersonerna önskade att resårbandet i midjan kunde vara lite bredare eftersom det har en tendens att rulla ned lite.

- Understället sitter så pass tight att det inte korvar sig under de andra plaggen och ger en fin siluett, men det sitter inte så tight att det hindrar hur jag rör mig, säger en av testarna.

Flera i panelen kommenterade hur skönt de tycker att understället är. En kvinna använde det till och med som myskläder hemma mellan löpturerna.

Även om det är extra roligt att bära ett underställ som du känner dig fin i, är det ändå funktionen som är viktigast. Eftersom längdskidåkningssäsongen inte har börjat ännu har vår testpanel löptränat i Sjølvsagt Set.

- Jag har sprungit och haft det under tightsen och löparjackan och det var så bra på att transportera bort svett och andas att jag knappt kände att jag hade det på mig, säger en kvinna.

En annan kvinna stannade till på utegym när hon sprang och kände att hon blev tvungen att hålla igång för att inte bli kall.

- Men det upplevde jag bara när jag sprang, när jag tog en promenad och stannade till på utegym på vägen upplevde jag inte att jag blev kall på samma sätt.

Craft, Active Set

craft_dam.jpg

Ordinarie pris: 349 kruunua.
Omdöme: Skönt, svettransporterande och svalt.
Materiaali: 100 prosenttia polyesteriä.

Testpanelens utlåtande:

"Lagom" är ett ord som återkommer när testpanelen ger sina omdömen om Active Set från Craft.

- Det här är ett "lagom" underställ som fungerar bra för den vardagliga motionären. Det gör sitt jobb! säger en av kvinnorna.

Testarna tycker att understället var lagom värmande en kylig höstdag, samtidigt som det transporterade bort fukt bra.

- När du rör dig och blir svettig är det inget du direkt tänker på eftersom svetten inte känns mot kroppen. Det blev kanske lite kallt när jag stod stilla under en längre period men när jag höll igång så fungerade det alldeles utmärkt, säger en annan testare som spelade fotboll i understället.

Däremot hade några av testarna lite problem med storleken. En testperson upplevde att byxorna var stora medan tröjan var tight, medan en annan testare tyckte att tröjan satt perfekt, och uppskattade att den är lite längre, men upplevde byxorna som tighta. Är du mellan två storlekar, testa båda för att se vilken storlek som passar bäst.

- Understället får plus för att det inte korvar sig och att det inte har några sömmar som skaver. Vill du ha ett enkelt, basic underställ till ett bra pris skulle jag rekommendera det här! säger en kvinna.

LÄS MER: Höstens stora test av trailskor för kvinnor

Underställ i syntet för män

Dombsom, Akka

dobsom.jpg

Tavallinen hinta: 499 kruunua.
Omdöme: Sömlöst, tight och torrt.
Materiaali: 55 prosenttia polyesteriä, 37 prosenttia polyamidia, 8 prosenttia elastaania.

Testpanelens utlåtande:

Materialet i det här understället är behagligt och upplevs som sömlöst. Det glider lätt på och sitter tight som en smäck tycker våra testare.

- Att modellen har lite ljusare partier över knän, axlar, biceps och under bröstet, vilket ger intrycket av ett lite mer vältränat yttre, gör ju inte saker sämre! säger en av testarna.

En annan av testarna tycker att det påminner om något som Batman skulle kunna ha på sig under dräkten när han bekämpar brott under kyligare nätter.

- Det enda negativa med materialet är att jag kunde uppleva det som aningen elektriskt laddat när jag skulle dra av mig det. Men lite obehag får man som superhjälte ibland leva med om man ska se fräck ut, haha, säger han.

Testpanelen hade inget att anmärka på vad gäller underställets funktion. De upplevde att svetten transporterades bort bra under löprundan och att tyget torkade snabbt efteråt. Under lugnare aktiviteter höll det värmen bra.

- Ett snyggt, behagligt och mångsidigt underställ. Perfekt för den med en aktiv livsstil, eller för den som vill mysa som en superhjälte i soffan. Kan verkligen rekommenderas!

Craft, Active Set

craft_herr.jpg

Tavallinen hinta: 349 kruunua.
Omdöme: Varmt, torrt och kroppsnära.
Materiaali: 100 % polyesteriä.

Testpanelens utlåtande:

Crafts underställ Active Set är tillverkat i polyester och har luftkanaler närmast huden som inte bara transporterar bort fukt utan också värmer. De egenskaperna uppskattades även av vår testpanel.

- Jag använder understället när jag cyklar till jobbet och det håller mig både varm och torr, säger en av männen som testat det.

Underställets passform beskrivs av testarna som kroppsnära och det är skönt att tröjan går ned en bit över linningen på långkalsongerna.

- Jag har långa armar och upplever ibland att ärmar på tröjor kan vara lite för korta för mig, men det var inte fallet med den här tröjan, säger en person.

Ordinarie pris för hela setet är plånboksvänliga 349 kruunua. För det får du ett bra underställ utan extra finesser.

- Det är en arbetshäst i underställs-stallet, det känns tåligt och gör jobbet som förväntas av det.

Wyte, Haze

wyte_herr.jpg

Ordinarie pris: 249 kruunua.
Omdöme: Tight, skönt och luftande.
Materiaali: 68 prosenttia polyesteriä, 32 prosenttia bomullia.

Testpanelens utlåtande:

Understället Haze består av en mix av polyester och lite bomull. Men testpiloterna som tränat i understället upplevde inte att det påverkade plaggens funktionsegenskaper.

- Jag har både golfat och sprungit i understället. Det höll mig varm under båda aktiviteterna utan att jag kände mig för varm, och det tog hand om svett bra så att det aldrig kändes klibbigt eller instängt, säger en av testarna.

Storleken upplevde som något liten, kanske för att understället har en tight passform. Är du mellan två storlekar så prova båda.

- Jag testade storlek large, men borde kanske ha testat extra large. Passformen var tight, vilket jag gillar men den var aningen kort i armar och ben, något som kanske beror på att jag borde ha gått upp en storlek? säger en av testarna som storleksmässigt är mellan large och extra large.

Understället är blockmönstrat och tvärs över bröstet går en söm som delar av den grå färgen från den svarta. En person i testpanelen tyckte att sömmen var lite irriterande till en början men vande sig sedan. Rent allmänt beskrivs understället som skönt och behagligt att ha på sig.

Priset på 249 kronor är svårt att konkurrera med.

- Jag skulle rekommendera det till en vän, men kanske ta en storlek större än vad du vanligtvis skulle ta.

LÄS MER: Höstens stora test av trailskor för män

LÄS MER: Så väljer du rätt underställ för din aktivitet

LÄS MER: Timberlandkängorna som är bäst i test