Skaljackorna som är bäst i test Image

Skaljackorna som är bäst i test

I det oberäkneliga vårvädret är en skaljacka det perfekta plagget som klarar både regnskurar och blåst. Testpanelen har prövat sju olika modeller och korat säsongens bästa skaljackor för både dam och herr.

För henne (scrolla ned för herrmodeller)

Testattu: Peak Performance Stark Jacket

SE_01.jpg

Märke: Peak Performance

Malli: Stark Jacket

Ostaja maksaa: 2 995 kruunua

Omdöme: Kvalitetsklassiker

Testpanelen säger:

Både färgen och modellen på den här skaljackan känns som en tidlös klassiker som fungerar både under regnruskiga vandringsturer och svalare sommarkvällar. Det är en riktigt snygg och lätt jacka med ett lågt RET-värde (det vill säga en riktigt bra andningsförmåga). Passformen är lagom och testpanelen gillade den korta modellen som kan dras åt i fållen.

- En del skaljackor känns väldigt bylsiga, men den här är rymlig utan att kännas stor. Helt perfekt! Jag gillade även den höga kragen som har ett mjukt tyg på insidan som känns skönt mot hakan, säger en testare.

Med vattenpelare på 23 000 mm och ett slitstarkt tyg med Gore-Tex tål den här jackan obegränsat med vatten och står emot vind på ett bra sätt. Ärmsluten går att dra åt med ett kardborreband som ger ytterligare skydd mot regn och blåst. Dragkedjorna är försedda med tejpade sömmar och den väl tilltagna luvan med skärm skyddar bra.

- Det enda jag kan anmärka på är att man inte kan sätta på sig luvan när jackan är knäppt hela vägen upp. Annars är det här en fullpoängare, säger en testperson.

Stark Jacket finns också i svart, och du hittar den här. Är Stark Jacket inte för dig har vi många andra skaljackor från Peak Performance.

Testattu: Icepeak Sandra

SE_02.jpg

Märke: Icepeak

Malli: Sandra

Ostaja maksaa: 999 kruunua

Omdöme: Smickrande och prisvärd softshelljacka

Testpanelen säger:

En softshelljacka i fyrvägsstretch som sitter som en smäck. Den figursydda passformen är grym och testpanelen gillade både färgen och materialet.

- Jag känner mig riktigt snygg i den här jackan! Den är figursydd och lite stretchig vilket gör att den både sitter snyggt och känns skön att ha på sig. En av de mer smickrande skaljackor som jag har prövat, säger en av testarna.

Jackan har 10 000 mm i vattenpelare, vilket är väldigt högt, men den har inte tejpade sömmar och är därför inte helt vattentät. Men så länge du inte planerar en vandringsresa till en snålblåstig alptopp där det kommer att hällregna utan uppehåll i en hel vecka räcker den här jackan utmärkt.

Jackan har flera funktioner och detaljer som uppskattades av testpanelen, exempelvis den sköna luvan som är enkel att dra över huvudet och går att knäppa av samt de diskreta reflelexdetaljerna.

Med en andningsförmåga på 5 000 g/m2 känns den här jackan luftig och skön så länge du inte ger dig ut på alltför krävande aktiviteter där du svettas mycket.

- Trots att den innehåller en del stretch är jackan väldigt lätt. Smidig att både ha på sig och bära med sig. Dessutom har den ett bra pris, säger en testare.

Om du vill klicka hem den här sköna softshelljackan, hittar du den här.

Test av: Haglöfs L.I.M III Q Jacket

SE_03.jpg

Märke: Haglöfs

Malli: L.I.M III Q takki

Ostaja maksaa: 2 495 kruunua

Omdöme: Sportig och funktionell

Testpanelen säger:

En skön skaljacka i en rymligare modell för den lite sportigare typen. Ärmarna är rynkade i ärmsluten för att ge maximalt skydd mot väder och vind och har små tumhål, vilket är toppen om du exempelvis cyklar till och från jobbet.

- Storleken är lagom och det är skönt att den går ned en liten bit över rumpan. Den justerbara huvan är stor och har en "skärm" som skyddar om det regnar. Dessutom har jackan en fin färg, säger en testperson.

Det vattentäta Gore-Tex-materialet med paclite membran har ett RET-värde på < 4, vilket ger en mycket bra andningsförmåga. Jackan är dessutom försedd med tejpade blixtlås och är helt vattentät. Testpanelen gillade den tydliga friluftskänslan på jackan och att den är så funktionell.

- Den känns anpassad för många olika typer av aktiviteter och fungerar både under vandring, cykelturer och promenader. Det som utmärker den när du sätter på dig jackan är att den är extremt lätt, säger en testare.

L.I.M III Q Jacket finns i färgerna rosarött och svart. Inte rätt model? Spana in vårt stora utbud av skaljackor från Haglöfs.

Test av: Bergans of Norway Letto Lady Jacket

SE_04.jpg

Märke: Bergans of Norway

Malli: Letto Lady Jacket

Ostaja maksaa: 2 495 kruunua

Omdöme: Fin friluftsfavorit

Testpanelen säger:

Tejpade sömmar och 3-lagers Dermizax-membran med vattenpelare på 20 000 mm gör Letto Lady Jacket både vatten- och vindtät samtidigt som den andas. Det är en stilren skaljacka med ett förlängt ryggparti som går ned en bit över rumpan och värmer skönt.

Storleksmässigt är jackan ganska "true to size", men det är mycket tyg i ärmarna vilket drar ned betyget.

- Eftersom ärmarna är så långa blir det en puffig känsla på jackan som också gör att den upplevs som större, säger en testare.

Det är ett plus att luvan kan rullas in och bli en del av kragen, men delar av testpanelen störde sig på att dragkedjan måste dras ned en bit för att luvan ska kunna träs över huvudet. Annars är jackan riktigt smidig att ha på sig, med smarta ventilationsdragkedjor under armarna och frontfickor i mesh.

Den matta grå färgen tillsammans med de rosa detaljerna på dragkedjor, dragsko och fickor får pluspoäng av testpanelen.

- Jackan känns lite mer feminin på ett diskret sätt vilket jag föredrar framför till exempel en helt rosa jacka, säger en testare.

Den här sköna friluftsjackan finns i både grått och ljusblått. Är det fel model för dig kan du kika på resten av vårt stora utbud av skaljackor från Bergans.

För honom

Testattu: Haglöfs L.I.M Proof Jacket (Haglöfs L.I.M Proof Jacket)

SE_05.jpg

Märke: Haglöfs

Malli: L.I.M Proof Jacket

Ostaja maksaa: 1 595 kruunua

Omdöme: Lätt och funktionell

Testpanelen säger:

En lätt skaljacka med en mer funktionell känsla, perfekt om du ska ut och vandra eller gå på en skogstur. Gummiband i luvan håller den på plats tätt intill ansiktet och skyddar dig från vind under snabba cykelturer.

- Den har en hard core-känsla, i meningen att den känns tekniskt avancerad. Resåret i luvan gör att den sitter tight medan den stora bröstfickan på framsidan är smidig när du har ryggsäck och fortfarande vill kunna komma åt fickan, säger en testperson.

Polyamid-tyget är mjukt och stretchigt, men storleksmässigt upplevs den ändå som ganska liten.

- Den är kort i både ärmarna och på längden samt tight nedtill, vilket gör den "puffig", säger en testare.

Med vattenpelare på 10 000 mm och 20 000 g/m2 per dygn i andningsförmåga kan du utföra ansträngande aktiviteter i regn utan att bli blöt eller att jackan känns instängd.

- Ett stort plus för mig är att den knappt väger något alls och är enkel att packa ned i väskan, säger en testare.

L.I.M Proof Jacket finns både i svart och blått.

Testattu: Peak Performance BL Paclite Jacket Testaus: BL Paclite Jacket

SE_06.jpg

Märke: Peak Performance

Malli: BL Paclite Jacket

Ostaja maksaa: 2 595 kruunua

Omdöme: Perfekt passform

Testpanelen säger:

Det första som slår testpanelen är hur snygg den här skaljackan är. Att det knappt känns som att du har satt på dig en jacka när du bär den, höjer betyget ytterligare.

- En klockren känsla! Storleken är precis lagom, den väger typ ingenting och är enkel att röra sig i, säger en testare.

Luvan känns lite som en skidluva, men skyddar bra mot regn och blåst. Den är lätt att packa ned och fungerar lika bra till och från jobbet på cykel som ute i skogen.

Tejpade dragkedjor och Gore-Tex gör den vind- och vattentät samtidigt som den är lätt och stretchig. Två sidohål vid bröstfickorna ger ökad ventilation och förhöjer andningsförmågan.

- Det enda minuset skulle kunna vara tumhålen. Du som har lite större händer eller tjocka fingrar kommer antagligen uppleva tumhålen som för tighta, säger en testperson.

Om du blev sugen på en BL Paclite Jacket finns det både grått och svart att välja emellan.

Testattu: Bergans of Norway Letto Jacket

SE_07.jpg


Märke: Bergans of Norway

Malli: Letto Jacket

Ostaja maksaa: 2 495 kruunua

Omdöme: Rymlig vandringsjacka

Testpanelen säger:

Om du gillar att vandra eller röra dig i skogen och gärna vill ha en tjock tröja under, är den här skaljackan perfekt för dig. Den har en tydlig friluftskänsla och är lite rymligare i storleken. Kanske lite för stor på sina ställen, menar delar av testpanelen.

- Den är bra längdmässigt men ärmarna är oproportionerligt långa. Jag har till och med ganska långa armar, men ärmarna gick ändå ned en bra bit över händerna på mig, säger en testare.

Modellen är längre nedtill och har en dragsko i fållen, vilket uppskattade av testpanelen. Luvan är generöst tilltagen och det finns smarta ventilationsfickor under armarna.

Tack var ett 3-lagers Dermizax membran med vattenpelare på 20 000 mm och tejpade sömmar är den både vind- och vattentät. Du behöver med andra ord inte oroa dig för att bli vare sig blöt eller kall.

- Jag tycker att den här jackan är slitstark och rejäl samtidigt som den andas bra. Du kan gå i skogen utan att vara rädd för att grenar ska rispa sönder den, säger en testare.

Letto Jacket finns både i grått och blått.

LÄS MER: Välj rätt skaljacka