Overallen som är bäst i test 2016 Image

Overallen som är bäst i test 2016

En bra vinteroverall är varm, vattentät och skön. Vi har testat vilken overall som gör jobbet bäst!

Sportamore har en testpanel med barn som tidigare bland annat provat vinterskor och gummistövlar. Nu har de hjälpt oss att testa vinteroveraller, för att du lättare ska kunna hitta en overall som är perfekt för just ditt barn.

Lindberg, Wengen overall

se_lindberg.jpg

Ordinarie pris: 999 kronor
Vattenpelare: 10 000 mm
Andningsförmåga: 5 000 g/m2/24h
Färgalternativ: 3 olika
Resultat: Genomtänkt, mysig och kul
Omdöme:

– Jag är en zebra! utbrister Sportamores testpilot som är fyra år gammal i total förtjusning, när han får prova den här overallen.

Och det är verkligen med förtjusning som Sportamores barn och deras föräldrar uttrycker sig om Wengen overall från Lindberg.

– Otroligt skön overall med mjukt foder som vår 2,5-åring gärna kryper in i. Overallen är mycket rymlig och flera lager kläder ryms därför om det skulle behövas en kallare dag. Mitt barn testade den lila varianten, som har härligt mönster och glada rosa detaljer i fodret, på dragkedjorna och på de praktiska bröstfickorna, säger en mamma vars barn har provat overallen.

En fördel med overallen är att den är lätt att ta på själv, det är bara att dra upp dragkedjan. I stället för krånglig knäppning över är det kardborrefästen, som gör det enkelt även för små barn att hantera av- och påklädning själv.

Overallen är tekniskt avancerad och genomtänkt. Den andas på ett godkänt vis, har fleecefodrad rygg och rumpa, extra slitstarkt material över ben och rumpa och reflexer finns på rygg, ärmar och ben.

– Skönt med avtagbar luva och avtagbara remmar under foten. Stort plus för skön mudd med hål för tummen. Rekommenderas varmt, säger en pappa till en fyraåring efter avslutad testperiod.  

Du hittar overallen och mer information HÄR.

Reima, Reimatec overall Gotland

se_reima.jpg

Ordinarie pris:
1 245 kronor
Vattenpelare: 15 000 mm
Andningsförmåga: 7 000 g/m2/24h
Färgalternativ: 4 olika
Resultat: Smart, könsneutral och lyxig
Omdöme:

Reimas overall är retro på det sättet att den inte har några spejsade mönster eller galet bling, utan endast en fluffig fuskpälskrage som utstickande detalj. Funktionen är däremot toppmodern. Designen är könsneutral, vilket är ett stort plus.

– Jag tycker det är viktigt med könsneutral design av flera anledningar. Det är dessutom praktiskt, då kan den ärvas av syskon, släktingar eller vänner. Den är snygg och stilren, säger en mamma till ett av barnen i testpanelen och fortsätter:

– Baksidan med den avskalade designen är att de har snålat med reflexer, det är endast diskreta reflexdetaljer och vi hade personligen föredragit stora reflexpartier på vår tvååring som kan få för sig att kliva ut i gatan en murrig vinterkväll.

En av den här overallens mest praktiska fördelar är att den har en öppning som går ända ned till knät, vilket gör det lätt för barnet att komma i overallen. Den generösa och smarta öppningen gör det också lätt för föräldrar krångla ner ett bångstyrigt och kanske protesterande barn, vilket kan vara guld värt en stressig morgon.

– Praktiskt material som inte läcker och som skyddar bra mot snö, kyla och vind. Extra skydd vid rumpan, vilket är super! Det känns lyxigt med pälsludd på huvans kant, hela overallen osar kvalitet, utvärderar ett av barnens föräldrar.

– Sammanfattningsvis skulle jag säga att det här är en overall vars vikt är imponerande lätt,  vilket innebär smidighet för barnet och materialvalen känns påkostade, säger en pappa till ett av barnen i testpanelen om overallen.

Du hittar overallen och mer information HÄR.

8848 Altitude, Dot line skidoverall

se_8848.jpg

Ordinarie pris:
1 295 kronor
Vattenpelare: 20 000 mm
Andningsförmåga: 15 000-20 000 g/m2/24h
Färgalternativ: 6 olika
Resultat: Välgjord, vattentät och slitstark
Omdöme:

Vill du att dina barn ska ha ytterplagg med grym funktion ska du spana in 8848 Altitude. För att overallen ska hålla helt tätt du vill helst köpa en variant med 10 000 millimeter vattenpelare – den här overallen har dubbelt så hög vattentäthet, men andas fortfarande utmärkt. Kombinerat med tejpade sömmar kan du som förälder vara helt säker på att ditt barn håller sig torr i den här overallen.

– Snygg, varm och praktisk overall i klar och fin färg. Lätt att ta på själv för vår treåring. Vår son håller sig torr och varm i den här och vi är supernöjda, berättar mamman till ett av barnen i testpanelen.

Dot line skidoverall har också smarta detaljer. Föräldrarna till barnen tycker att det är skönt med avtagbar luva och avtagbara remmar under foten. Resår i midjan ger bättre passform. Extra slitstarkt material över ben och rumpa, hela overallen känns slitstark. Fickor med dragkedjor med rejäla och snygga handtag.

– Dessutom är ärmarna helt perfekta. Mudden i ärmarna är lite extra lång, vilket nog känns väldigt skönt för vår dotter, och mudden har dessutom hål för tummarna. Kardborre för att justera storleken på ärmarna finns också, vilket är enormt praktiskt och gör att det går att hålla tätt oavsett hur tjocka vantar man väljer att ha. Kan varmt rekommendera till både stora och små barn, säger en av föräldrarna.

Du hittar overallen och mer information HÄR.

Molo, Polaris overall

molo.jpg

Ordinarie pris:
1 595 kronor
Vattenpelare: 10 000
Andningsförmåga: 8 000 g/m2/24h
Färgalternativ: 7 olika
Resultat: Rolig, reflekterande och snygg
Omdöme:

Det är enkelt att tycka om Molo, de är kända för sina fina mönster. Tyvärr så kostar märket en slant, och det här är testets dyraste overall.

Det är inte bara vuxna som gillar deras fina mönster, en av fyraåringarna i testpanelen älskade sin overall med träd- och skogsmönster från första sekund. Han tyckte knappast mindre om den när han provade den, utan sa att den var mjuk, precis som familjens katt. (Fleecefoder är mysigt, med andra ord.)

En treåring gillade rymdmönstret, men tyckte skelettet var lite läskigt. Ett tips från föräldrarna till barnen i testpanelen är därför att låta barnet vara med och välja mönster.

– Overallen har bra reflexer! Stora reflexer formade som stjärnor både på ärmarna och på benen, samt smala reflexband som löper längs ryggen och ned till benen, berättar en av föräldrarna.

Det som föräldrarna till barnen i testpanelen saknade var extra förstärkning för knän och rumpa. Däremot uppskattade de luvan, som är avtagbar och har en resår som gör att den sitter åt huvudet bra och inte glider ned så lätt. Resår finns i midjan, så den sitter snyggt på.

– Remmarna under foten är avtagbara, vilket är en stor fördel. Det är också bra snölås om foten som lätt går att dra över skon. Jag tycker det är en jättebra overall, säger en av papporna till en treårig flicka som provat overallen.

Du hittar overallen och mer information HÄR.

Lego Wear, Jenay 675 Ski overall

se_lego.jpg

Ordinarie pris:
1 295 kronor
Vattenpelare: 8 000 mm
Andningsförmåga: 4 000 g/m2/24h
Färgalternativ: 2 olika
Resultat: Skidåkningsvänlig, fiffig och enfärgad
Omdöme:

Om du vill ha en overall som barnet även kan ha under er planerade skidsemester är det här en modell som passar bra. Den är robust men samtidigt smidig, samt har en liftkortsficka på ärmen.

– Resårbanden som vanligtvis återfinns vid fotändarna för att overallen inte ska kasa upp har ersatts av tjockare plastband. Bra ur den aspekten  resårband under fötterna ofta går sönder, samt blir dyblöta efter utelek. Dessa är enklare att rengöra och känns fräschare samt är avtagningsbara, vilket är perfekt om overallen ska användas för skidåkning. Det negativa är att de är svårare att trä över skorna, säger en mamma till ett av barnen i testpanelen.

Den äldsta testaren i panelen är sex år. Det första hon utbrast när hon såg overallen var:

– Lego? Jag älskar Lego!

Lego-kläder är med andra ord en omedelbar hit, och trots att vissa sexåringar tycker det är lite barnsligt med overall gjorde det här att overallen var välkommen på. Sexåringen gillade också passformen och att den var enkel att röra sig i.

Overallen har smidiga spännen och tunt resårband i midjan, vilket gör det enkelt att justera passformen utefter hur många lager kläder barnet har på sig under.

– Den här overallen är inte tokvarm, så om ni ska ut på fjälläventyr mitt i vintern måste du klä barnet smart undertill. Hade önskat att den var ännu mer tät mot vatten, säger pappan till ett av barnen i testpanelen.

En sak som alla föräldrar uppskattade med overallen var att inga skadliga kemikalier har använts i tillverkningen. En annan positiv sak är att det finns ett spänne på ärmarna, där vantar kan fästas.

– Förhoppningsvis har vi något fler par den här vintern och något färre singelvantar, tack vare det smarta spännet på ärmen, säger en av mammorna.

Du hittar overallen och mer information HÄR.

3 tips för alla föräldrar att tänka på

1. Se till att overallen är vattentät.

Det är bra med minst 10 000 millimeter vattenpelare för att den ska hålla sig helt torr och sömmarna ska vara tejpade, annars kan vatten tränga sig in genom tråden.

2. Klä barnen efter lager på lager-principen.

De flesta leverantörer har tagit hänsyn till att barnen ska kunna ha flera lager kläder under overallen och gör därför sina overaller rymliga. Se till att det finns utrymme stort som en knytnäve i grenen. Om barnet har storlek 100 i kläder ska du också köpa storlek 100 på overallen. Att gå upp en storlek, så att overallen "håller" är feltänk. Risken är att benen är för långa och släpar i marken. Tyget förstörs och vattentätheten försvinner.

Sätt på barnet ull eller polyester närmast kroppen, ett mellanlager i fleece under riktigt kalla dagar eller när barnet kommer att sitta stilla en längre stund utomhus, och sedan overallen ovanpå. Om barnet kommer att röra sig mycket ska hen kunna välja bort mellanlagret och stoppa ned det i ryggsäcken.

Strumpor i ull, inte i bomull!

3. Håll koll på detaljerna.

Benslut ska vara tillräckligt vida för att lätt dras över pjäxor eller kängor. Remmar under foten är bra, så att benen inte korvar upp sig över kängorna, men det är bra om remmarna är avtagbara om barnet kommer att använda samma overall till skidåkning eller skridskoåkning till exempel.

Overallen får gärna ha extra förstärkning på utsatta ytor, som rumpa och knän.

Resår i midjan eller inte är en smaksak, det ger snyggare passform, men overaller utan resår kan upplevas varmare eftersom luften mellan overallen och kroppen värms upp på ett bättre sätt och isolerar.

LÄS MER: Vinterskorna för barn som är bäst i test