Yogamattan som är bäst i test Image

Yogamattan som är bäst i test

Vi lät en oberoende yogalärare testa våra yogamattor. Den här tyckte hon var bäst i test.

Grepp, tjocklek och densitet. Att hitta rätt yogamatta kan vara lite klurigt – men vi har gjort det enkelt för dig! Vi lät oberoende yogaläraren Sara von Post testa yogamattor från sex olika märken och berätta vad hon tyckte. Nu kan du utan problem hitta rätt modell utifrån dina önskemål.

Vilken modell just du ska välja beror lite på vad du ska ha yogamattan till. Vill du ha den till att stretcha, träna med egen kroppsvikt eller lära dig stå på händer kan det vara skönt med en tjock matta, så att du kan ramla eller sjunka ned ordentligt utan att det gör ont. Ska du däremot yoga och flöda är det viktigaste att den har bra grepp och fäste åt sidorna, men många föredrar också en tunnare matta med lite mer markkontakt och känsla. Välj efter tycke och smak!

Nike: Fundamental yoga mat 3 mm

test yogamattaOrdinarie pris: 399 kronor. 

Yogaläraren Sara von Post säger: Den här mattan passar alla nybörjare som vill ha en ganska lätt och relativt tunn matta. Den passar bäst till sittande och liggande asanas (yogaposer). Mattan är enkel att rulla ihop och bära över axeln till och från passet eftersom det medföljer ett fint band. Smidigt! Den har olika struktur på de olika sidorna, en vågig och en prickig, för bättre stabilitet. Trots det är den lite glidig, så det första du kan göra när du köper mattan är att tvätta den med vanlig tvål och vatten för att ge mattan bättre grepp. Plus för att den är PVC-fri, vilket är bra för miljön! Finns i flera färger.

Casall: Yoga mat position 4 mm

test yogamattaOrdinarie pris: 499 kronor. 

Yogaläraren Sara von Post säger: Jag skulle vilja säga att det här är en bra matta för dig som går på yoga en till två gånger i veckan. Den är lätt att bära med sig, eftersom det ingår ett diskret axelband. Rent generellt är det en smidig och snygg matta som passar de flesta övningar. Den är förhållandevis tunn, men ger ändå bra skydd mot underlaget, så det är en bra allround-matta. Jag älskar detaljerna av små blommor i det mjuka materialet. Det du kan tänka på gällande den här mattan är att låta den ligga en stund efter svettiga pass innan du rullar ihop den, så att den kan torka lite. Fri från PVC och biologiskt nedbrytbar, vilket förstås är ett plus. Finns i flera färger.

Abilica: BambooMat

test yogamattaOrdinarie pris: 499 kronor. 

Yogaläraren Sara von Post säger: Jag älskar den här mattan! Den är smidig, ekologisk, originell och snygg. Den här mattan är perfekt för dig som vill bära mattan i väskan. Den tar väldigt lite plats och går att vika ihop. En bra matta för till exempel yogalärare som ofta går med matta till och från pass. Den är väldigt tunn, så för att ge extra stöd till exempelvis knäna kan du lägga den på en annan matta. Den är idealisk för bikramyoga eftersom den absorberar svett som ingen annan. Att den är gjord i bambu gör att lukten från fukten försvinner. Den är väldigt bra till exempelvis ashtanga-seriens solhälsningar och alla stående positioner. Den är väldigt mjuk och inbjudande med ett material som liknar en mjuk handduk. Min personliga favorit!

Master: Yogamatta rosa

test yogamattaOrdinarie pris: 199 kronor.

Yogaläraren Sara von Post säger: Den här mattan är en budgetvariant för nybörjare som gärna vill ha en egen matta. Den stöttar inte speciellt bra och har inte så bra fäste mot underlaget, så den passar bäst till övningar då du inte hoppar eller flödar så mycket. Kanske är den snarast ett alternativ för dig som vill ha något att sitta på när du stretchar framför tv:n. Om du vill använda mattan till mer flödande positioner kan du skrapa försiktigt på den med en gaffel för att riva upp den. Det gör att mattan inte glider lika mycket. Den har med ett svart axelband, så att du lätt kan ta med den när du reser. Största fördelen är priset!

Adidas: Yoga mat camo

test yogamattaOrdinarie pris: 499 kronor. 

Yogaläraren Sara von Post säger: Den här passar dig som gärna bär med dig din egen matta till yogaklassen, eftersom den har ett brett och bekvämt axelband som du lätt fäster runt mattan. Yogamattan från Adidas har lite räfflor i materialet och det är väldigt tacksamt för att få ett stadigare grepp i till exempel hunden. Mattan passar för de flesta övningar. Gjord i TPE, vilket går att bränna upp till vattenångor, och är därför ett hyfsat bra miljöval jämfört med många andra material. En god bonus är att den är otroligt snygg med sitt coola marmorerade mönster!

Prana: Henna E.C.O Yoga mat

test yogamattaOrdinarie pris: 599 kronor.

Yogaläraren Sara von Post säger: Den här mattan passar att ha hemma! Den är superbekväm, mjuk och jättevacker. Dessutom är den dubbelmönstrad och vattentålig. Den funkar till alla yogaövningar och är lite längre än de flesta andra mattor. Pranas matta är den dyraste i testet men är absolut värd sitt pris, eftersom den är gjort i ett material som stöttar alla positioner och som dessutom är ekologiskt. Inga tungmetaller har använts i produktionen. Den här mattan säljs på många yogastudior, bland annat sådana med bikramyoga, och det kan jag förstå eftersom mattan absorberar fukt på ett bra sätt. Den har riktigt bra grepp men är du supersvettig av dig finns ett visst glid. Då är ett husmorstips att blanda vatten och vinäger och spraya på mattan. Sedan sköljer du av. Då ruggas mattan upp, så att den fäster ännu bättre än tidigare. Finns också i lila.

LÄS MER: 5 stretcher mot stress