Test: Underställ i syntet för längdskidåkning Image

Test: Underställ i syntet för längdskidåkning

Bekväma pjäxor och bra skidor är en förutsättning för längdskidåkning. Men glöm inte kläderna, med ett syntetunderställ som suger upp fukt får du en härligare upplevelse i spåret.

Precis som med löpning gör många missen att klä sig för varmt när de åker längdskidor. Faktum är att du ska frysa när du precis kommit ut i spåret. När du väl får upp värmen och börjar svettas kommer temperaturen vara perfekt.

Låt gärna första lagret bestå av ett underställ i syntet, med funktionen att värma när du är kall och ventilera när du är varm. Syntetmaterial har även en effektiv förmåga att suga upp fukt, så du kan svettas ordentligt under din runda. Vår testpanel har åkt i våra populäraste modeller för att se om de håller måttet!

För henne (scrolla ned för honom)

SE_ODLO.jpg

Test av: Odlo, Suw Top Crewneck LS Performance Blackcomb + Suw Bottom Pant Performance Blackcomb

Ostaja maksaa: 799 kruunua / kpl

Material: 79% polyamidia, 16% återvunnen polyester och 5% elastania

Passar: Den snabba åkaren som åker ofta.

Testpanelens kommentar:

Funktionaliteten är i fokus när det kommer till Odlos underställ. Modellen har en sömlös konstruktion och 3D-stickade zoner där vissa områden fokuserar på att värma medan andra ger extra ventilation.

- Jag gillar inte att ta på mig för tjocka lager när jag åker längd och det här understället är totalt tvärtom. Materialet känns både lätt och tunt. Du kan svettas ordentligt utan att vare sig bliöt eller för varm, säger en kvinna i testpanelen.

På minussidan hamnar designen över tröjans magparti som känns felplacerad. Det hade varit bättre om mönstret gick hela vägen runt. På plussidan ligger den figurnära passformen.

- Den är så skön! Alltså, om jag hade kunnat gå ned i spagat hade det inte varit några problem i den här modellen. Följsamheten och mjukheten i det här understället får 11 av 10 rätt! säger en av personerna i testpanelen.

SE_CRAFT_BASE.jpg

Test av: Craft, Pohjakerrossetti

Ostaja maksaa: 399 kruunua

Material: 100 % polyesteri

Passar: Om du åker längd ett par gånger om året.

Testpanelens kommentar:

Precis som namnet hintar om är det här ett basic underställ alla borde ha i garderoben. Inga utstickande detaljer, men funktionellt för sitt ändamål. Det kanalstickade materialet är mjukt och har en god fukttransport.

- Understället har en rakare passform vilket jag, som inte vill att det ska sitta supertight på kroppen, gillar väldigt mycket, säger en kvinna i testpanelen.

Understället är normalt i storleken med en tight halsringning. Designnen är enkel och snygg och lockar de som föredrar att inte vara en färgklick i spåret (föredrar du färg finns modellen även i lila och rosa).

- Det bästa med understället är priset, du får väldigt mycket för pengarna. Det sämsta är att det inte är lika stretchigt och lent mot huden som andra modeller med elastan i materialet, säger en annan testare.

SE_WYTE_INEZ.jpg

Test av: Wyte, Inez Zip + Inez Pants - housut

Rekommenderat pris: 349 kronor/del

Materiaali: 65% nailonia, 30% polyesteriä ja 5% elastaania

Passar: För riktigt kalla väderförhållanden.

Testpanelens kommentar:

En sömlös design möter en supertight passform i Inez Top och Pants från Wyte, och det blir en fullpott! Det här understället sitter som en smäck.

- Älskar passformen som formar sig efter kroppsformen och påminner om kompression. Det enda jag skulle önska är att tröjan hade varit lite längre, men silikonremsan längst ned hindrar modellen från att åka upp, säger en av testarna.

Tyget är något tjockare än andra modeller i testet och gör sig därför bäst när det är riktigt kallt utomhus. Ventilationen är det som blir lidande eftersom materialet är så pass tjockt.

- Det här är inte understället jag skulle ta på mig när det är nollgradigt men så fort det blir minusgrader åker det på! Plus för kragen med zip som värmer halsen, säger en annan testare.

SE_WEAR.jpg

Test av: Wear Colour, Shelter Top + Shelter Pant

Ostaja maksaa: 399 kruunua / kpl

Material: 94% polyesteri ja 6% elastaani

Passar: Under vinterns kallaste dagar.

Testpanelens kommentar:

Stretchigt underställ med normallånga ärmar och något kortare benlängder. Du som är lång får ett par tights som slutar vid anklarna.

- Jag gillar att understället sitter tight kring ben och armar samtidigt som det är något rymligare runt magen. Det passar perfekt för längdskidåkning eftersom jag kan röra mig hur jag vill i understället, säger en av personerna i testpanelen.

Wear Colours snabbtorkande material SwiftDry kommer till sin rätt i den här modellen och transporterar effektivt bort fukt. Med sitt tjockare tyg och hög fukttransport är det här en given modell för vinterns kallaste dagar. Även designen hyllas.

- Coolt mönster! Den här modellen vill jag även ha på mig efter längdskidåkningen när jag försöker få upp kroppsvärmen igen med en kopp varm choklad, säger en annan testare.

SE_CRAFT_FUSEKNIT.jpg

Test av: Craft, Fuseknit Comfort RN LS + Fuseknit Comfort Pants

Rekommenderat pris: 399 respektive 299 kruunua.

Materiaali: 67% polyesteri, 31% polyamidi ja 2% elastaani

Passar: Åkaren som planerar att hålla igång hela säsongen.

Testpanelens omdöme:

En åtsittande model som kramar åt lår och armar. Det gör att modellen kan streta emot lite vid väldigt stora rörelser. För längdskidåkning passar det däremot perfekt.

- Modellen är lite liten i storleken och har en tight passform. Jag som ligger mellan S och M valde M och den satt perfekt! säger en av testpersonerna.

Att Craft har jobbat på funktionaliteten är något som är säkert. Du kan svettas ordentligt utan att bli blöt när du tränar i Fuseknit Comfort Top och Pant. Samtidigt anpassar materialet din temperatur genom att värma eller ventilera bort överskottsvärme.

- Så fort jag ser modellen tänker jag på hög kvalitet. Det här understället går inte sönder i första taget och har alla funktioner jag behöver för att kunna njuta av min träning, säger en annan kvinna i testpanelen.

SE_WYTE_AGNES.jpg

Test av: Wyte, Agnes Top + Agnes Pant

Rekommenderat pris: 249 kronor/del.

Materiaali: materiaali: 70 % nailonia, 22 % polyesteriä ja 8 % elastaania

Passar: Högintensiv- och medelintensiv längdskidåkning.

Testpanelens kommentar:

Figurnära passform som sitter som en smäck. Ett mjukt och behagligt underställ där inget skaver eller stretar emot. Det stretchiga materialet följer dina rörelser och passar alla kroppsformer.

- Hur snygg? Jag fullkomligt älskar designen, den himmelsblå färgen piggar upp vilken grå vardag som helst. Jag vill gå runt i det här understället så fort jag är hemma, säger en kvinna i testpanelen.

Modellen andas och transporterar bort fukt på ett effektivt sätt. Materialet är något tjockare och värmer skönt.

- Jag trodde inte att den här modellen skulle värma så mycket som den gjorde. Perfekt att ha med till fjällen där det är kallare, eller för mig som föredrar att åka längd i ett lugnare tempo, säger en annan.

FÖR HONOM

SE_WYTE_JULIUS_HERR.jpg

Test av: Wyte, Julius Set

Rekommenderat pris: 399 kronor

Materiaali: 95% polyesteri ja 5% elastaani

Passar: För ett par åkturer per år.

Testpanelens kommentar:

Är du ute efter ett underställ, men åker bara längd några få gånger om året? Då har du en prisvärd model här. Julius Set är ett klassiskt syntetunderställ med en rakare passform. Det är något stort i storleken, så ligger du mellan två kan du välja den mindre.

- Byxorna känns som ett par helt vanliga underställsbyxor. De har en skön resår och sitter bra på. Tröjan är något större med en lösare passform. Jag gillar däremot inte alla sömmar så mycket, säger en man i testpanelen.

På minussidan hamnar komforten, materialet är inte det mjukaste i testet. Däremot är det väldigt följsamt. Det bästa med modellen är priset och den grymma fukttransporten. Här kan du svettas hej vilt utan att bli för blöt.

- Det här är en perfekt modell att ha hemma för spontana tillfällen som kräver ett underställ, säger en annan testare.

SE_DÆHLIE_HERR.jpg

Testattu: Bjørn Dæhlie, Training Tech Long Sleeve + Training Tech Pants

Ostaja maksaa: 599 respektive 549 kruunua

Materiaali: 91% polyesteri ja 9% elastaani

Passar: Träningsnörden.

Testpanelens kommentar:

Ett lätt och elastiskt syntetunderställ som är gjort för de svettigaste träningspassen. Med meshpaneler under armar samt över bröst och rygg släpper understället ut överskottsvärme, så att du konstant håller en behaglig temperatur.

- Att det här understället är gjort för skidåkning märks. Det är väldigt avancerat och du kan svettas ordentligt i det utan att bli blöt eller för varm, säger en nöjd testare.

Tröjan går ned en bit över rumpan för att förhindra snö att ta sig in i glipan mellan jacka och byxa. Understället är true to size och har en tight passform som kramar åt ben och armar.

- Det bästa med modellen är att den sitter riktigt bra och är väldigt skön. Jag kan röra mig helt fritt i understället. Minus är de blåa blockpartierna på tröjan. Jag hade föredragit en mer diskret design, säger en annan testare.

SE_CRAFT_FUSEKNIT_HERR.jpg

Test av: Craft, Fuseknit Comfort RN LS + Fuseknit Comfort Pants

Rekommenderat pris: 299 kronor/del

Material: 67% polyesteri, 31% polyamidi ja 2% elastaani

Passar: Längdentusiasten som åker hela säsongen.

Testpanelens kommentar:

Enkel design möter hållbart material i Crafts omtyckta underställ. Materialet är lika tunt som andra modeller i testet men upplevs som stramare och mer kompakt. Vilket resulterar i en kompressionsliknande passform.

- Fantastisk passform! Det känns nästan som att understället kramar åt kroppen på samma sätt som kompressionstights gör. Jag gillar det verkligen, säger en kille i testpanelen.

Fukttransporten är även den på topp, det här är med andra ord en modell du ska svettas i. Testpanelen har svårt att hitta något minus, det skulle vara att modellen inte kommer sitta lika bra på dig som inte legat på latsidan med vare sig knäböj eller armhävningar.

- Det passar perfekt för nästan alla killar. En grym model som jag kommer använda väldigt flitigt, säger en annan testare.

SE_WEAR_HERR.jpg

Test av: Wear Colour, Guard LS Jersey + Guard Pant

Ostaja maksaa: 399 kruunua / kpl

Materiaali: 94% polyesteri ja 6% elastaani

Passar: Vinterns kallaste dagar.

Testpanelens kommentar:

Underställ i stretchig polyester som effektivt transporterar bort fukt. Modellen är stor i storleken och du kan gå ned en size för en tightare passform.

- Jag brukar vanligtvis ha L, men väljer M i den här modellen och den sitter som en smäck. Understället både sitter bra och ser väldigt bra ut, säger en person i testpanelen.

Det här är ingen model du har på dig när det är plusgrader. Materialet är värmande och gör sig bäst när det är riktigt kallt utomhus.

- Snygg design. Det här är något för de modemedvetna som, förutom längd, vill använda understället som mjukiskläder under fredagsmyset, säger en annan testare.

SE_CRAFT_BASE_HERR.jpg

Test av: Craft, Baselayer Set

Ostaja maksaa: 399 kruunua

Material: 100 % polyesteri

Passar: Åkaren som tar ut längdskidor ett par gånger per år.

Testpanelens kommentar:

Ett mjukt underställ i ett klassiskt kanalstickat syntetmaterial. Passformen är något rakare och lösare än de andra modellerna i testet.

- Perfekt för dig som inte vill ha ett tight underställ. Modellen är mjuk och skön, men du känner inte av att det är ett funktionsmaterial som skulle boosta träningsupplevelsen, säger en av männen i testpanelen.

Plaggen har platta sömmar som följer kroppens rörelser. Däremot önskar testpanelen färre sömmar då vissa, exempelvis de över underarmarna, känns överflödiga.

- Det här är en modell som jag köper för dess praktiska funktion, inte direkt för designen. Samtidigt ska jag ha det under min skidutrustning så designen spelar ingen roll, säger en annan testare.

SHOPPA HÄR: Alla våra underställ i syntet

LÄS MER: Proffscoachen: Så ska du träna inför Vasaloppet

LÄS MER: Testaa! 12 varma underställ i ull