Stort test: Här är de bästa träningsskorna 2019 Image

Stort test: Här är de bästa träningsskorna 2019

Ska du köpa nya träningsskor? Här är herr- och dammodellerna som är bäst i test!

När du vill komma igång igen efter en lång och ledig sommar kan det vara svårt att ta sig ur soffan, men ett par nya träningsskor kan vara en genväg till högre träningsmotivation. Vi har testat de bästa modellerna från Nike, Adidas, Under Armour och Puma.

Det här testet är från 2019. Här hittar du vårt test av träningsskor för damer och här hittar du herrtestet av träningsskor.

TRÄNINGSSKOR FÖR DAM (SCROLLA NED FÖR HERR)

TriBase Reign, Under Armour (dam)

UA Tribase reign

Rekommenderat pris: 1 195 kronor.

Storlek & bredd: TriBase Reign är normala i bredden, både till yttersulan sett och till sin passform. Du kan med säkerhet köpa den storlek som du brukar ha.

Fäste: Samtliga skor i det här testet har fått bra betyg för sitt fäste, men TriBase Reign ligger i lä i jämförelse med konkurrenterna – vissa har fått hela 10 poäng.

Ventilation: Den här modellen från Under Armour har ett extremt tunt yttermaterial, som gör att du håller dig sval och fräsch hela träningspasset igenom.

Komfort: När det gäller komforten så ligger TriBase Reign bra till i testgruppen. Bara två andra modeller anses skönare av Sportamores testpanel!

Flexibilitet: Det här är ingen jättemjuk sko, men den får helt klart godkänt och det något styvare materialet är desto mer slitstark än vad en mjukare och mer flexibel modell hade varit.

Stabilitet: Då det kommer till stabiliteten är TriBase Reign ett säker kort. Tack vare en extra tunn sula får du bra kontakt med marken, vilket alltid är önskvärt när det gäller att lyfta tungt.

Stötdämpning: Trots sin väldigt tunna sula så fångar den här modellen från Under Armour upp dig i alla hopprörelser och dämpar mjukt när du landar. Det kan man inte tro när man först ser den!

Sammanfattning: Allt som allt är det här en väldigt bra träningssko. Den är bekväm, hyfsat flexibel och ger en uppskattad markkontakt som gör att du kan lyfta tungt utan att oroa dig för att snedbelasta. Då dämpningen dessutom är mer än godkänd för en träningssko passar TriBase Reign från Under Armour i stort sett till all typ av träning – allt från X-fit till gym och cirkelpass!

Weave XT, Puma (dam)

Puma Weave

Rekommenderat pris: 749 kronor.

Storlek & bredd: Pumas Weave XT är ganska liten i storleken och dessutom är den extremt smal – perfekt för dig som har smala fötter.

Fäste: Liksom föregående modell från Puma är det bra fäste i Weave XT:s yttersula. Med den här skon på fötterna är burpees inga problem!

Ventilation: Weave XT har en medelbra ventilationsförmåga, ungefär så som du kan förvänta dig av en vanlig träningssko, varken bättre eller sämre.

Komfort: När testpanelen tyckte till om komforten kom de fram till att komforten i den här modellen från Puma är över förväntan, men inte riktigt lika bekväm som Under Armour-modellen ovan.

Flexibilitet: När det gäller flexibiliteten sticker Weave XT ut betydligt mer. Både dam- och herrmodellen av den här skon får höga poäng för sin böjlighet!

Stabilitet: Eftersom skon är så extremt följsam verkar Puma ha behövt kompromissa med stabiliteten. Den här modellen lever inte riktigt upp till testets övriga standard, som är väldigt hög. Därför passar den bättre för till exempel danspass än för tunga lyft.

Stötdämpning: Tack vare höjden på den redan nämnda sulan har den här Puma-skon en väldigt bra dämpning som gör att den funkar fint till övningar med hopp och kortare sprinter under cirkelpasset.

Sammanfattning: Prisvärda Weave XT från Puma är en flexibel träningssko som gör sig bra under rörliga träningspass där fäste och dämpning är av största vikt! På ett intensivt X-fitpass är det här ett bra val, trots att lite bättre ventilationsförmåga kanske hade varit att önska vid alla träningsformer där du blir riktigt svettig. Det enda riktiga problemet med den här modellen är storlekarna, som är väldigt små – det kan vara bra att ha i åtanke. Som en bonus är den här träningsskon riktigt snygg! Weave XT påminner lite om en sneaker med sin höga sula som är ”vävd” runt skons kanter, vilket testpanelen gillar.

Metcon 5, Nike (dam)

Metcon 5 dam

Rekommenderat pris: 1 395 kronor.

Storlek & bredd: Passformen i den här modellen här helt exemplarisk, även om de är aningen bredare än vad tidigare Metcon-modeller har varit. I övrig storlek är de true to size.

Fäste: I jämförelse med tidigare modeller av samma sko är den nya Nike Metcon 5 mer anpassad för tunga lyft än för till exempel X-fit.

Ventilation: Ventilationsförmågan är fullt godkänt, men kanske hade mer kunnat krävas med tanke på att det här är en sko som är tänkt för högintensiva träningspass.

Komfort: När det gäller komforten kan det nästan inte bli bättre än så här. Metcon uppmärksammas lite extra för den tilltagna vadderingen i hälen som gör att skon känns mjuk hela träningen igenom.

Flexibilitet: I jämförelse med tidigare modeller av samma sko så har flexibiliteten i den nya Metcon 5 behövt stå åt sidan till förmån för ökad stabilitet, men trots det är de relativt flexibla.

Stabilitet: Stabiliteten är det mest uppseendeväckande med Metcon 5, som faktiskt kommer med en extern inläggssula som du kan använda när du ska lyfta. Även utan extrasulan är Metcon nästan överdrivet stabil för att vara en X-fitsko!

Stötdämpning: Eftersom den nya versionen av den här älskade skon anpassats mer för tunga lyft än för hoppövningar är dämpningsförmågan relativt låg, vilket gör hopp och löpningar aningen obekväma. Det är heller ingen sko du vill springa flera kilometer i på löpbandet.

Sammanfattning: Begreppet ”Metcon” syftar på den del av ett X-fitpass som tränar konditionen, men trots det är den nya upplagan av skon mindre inriktad på stötdämpning och flexibilitet. Även om Metcon 5 inte riktigt känns igen från föregående modeller, så har den inte blivit sämre med åren. Metcon får höga betyg av testarna, som alla menar att det här fortfarande är en utmärkt sko för både X-fitpassen och vanlig gymträning.

AlphaBounce Trainer, Adidas (dam)

alpha bounce dam

Rekommenderat pris: 999 kronor.

Storlek & bredd: Testpanelen börjar med att konstatera det uppenbara: Det här är en extremt bred sko! I övrigt är den true to size.

Fäste: AlphaBounce Trainer har en räfflad sula som ger ett riktigt ordentligt fäste, till om med på våt mark vid utomhusträning. För den egenskapen ger testpanelen hela tio av tio poäng!

Ventilation: Tack vare det sköna yttermaterialet ventilerar AlphaBounce väldigt bra och du kommer att känna dig fräsch hela passet igenom.

Komfort: Den här Adidas-modellen är väldigt bekväm. Baktill är AlphaBounce utrustad med extra vaddering och eftersom de är så breda klämmer de heller inte åt eller skaver någonstans.

Flexibilitet: Allt som allt är det här en väldigt mjuk träningssko - trots att den är så stabil - och därför är den också väldigt flexibel.

Stabilitet: Med en så här bred sula är det svårt att misslyckas med stabiliteten. Oavsett vad du tar dig för på gymmet kommer AlphaBounce inte svika dina fotleder. För att vricka fötterna kommer det krävas något extremt! Testpanelen gillar att göra bulgariska utfall och andra balans-utmanande övningar i de här.

Stötdämpning: Sulan på den här modellen ger en bra dämpning trots att stabiliteten är på topp, vilket ytterligare spär på modellens mångsidighet. Hopp eller korta sprinter är inget problem i den här skon.

Sammanfattning: Adidas AlphaBounce Trainer är perfekt för dig som gör lite allt möjligt på gymmet, allt ifrån att springa till att lyfta tungt eller gå på pass. Om du har lätt för att vricka fötterna kommer du finna den breda sulan som en ren gudagåva, men den gör sig förstås också extra bra vid burpees eller utfallssteg, där du gärna får lite hjälp av materialet med att parera i sidled. Minuset är att de är så breda, det kan kännas lite osmidigt att gå runt i. Däremot är det precis den där bredden som gör att du står stadigt på marken i lyft och annat. 

Renew In Season TR 9, Nike (dam)

renew dam

Rekommenderat pris: 799 kronor.       

Storlek & bredd: Renew In Season TR 9 är true to size och inte bredare än vad träningsskor brukar vara. Du kan köpa den storlek som du brukar ha.

Fäste: Det här är en träningssko som är tänkt att funka lika bra till gruppass som till kortare löpningar. Därför är fästet riktigt bra.

Ventilation: Tyvärr är just den här Nike-modellen inte så välventilerad som testpanelen hade önskat. Vid riktigt svettig träning vill du gärna kunna kräva lite mer. Använd därför gärna träningsstrumpor och inte några i bomull.

Komfort: Tillsammans med Weave XT från Puma är det här testets skönaste sko. Passformen är mjuk och lagom, sulan är väldämpad och bekväm!

Flexibilitet: När det gäller flexibiliteten sticker Renew In Season inte ut särskilt mycket, men är absolut lagom rörlig för vanlig gymträning.

Stabilitet: Detsamma gäller för stabiliteten. Den är inte överdrivet stabil eller vinglig. Perfekt allround-sko med andra ord! 

Stötdämpning: Eftersom Renew In Season är specifikt designad för att funka för kortare löpsträckor så är dämpningen i den här modellen lite extra mjuk för att vara en träningssko. Det är ett stort plus på alla gruppass där små sprintsträckor förekommer, eller när du gärna värmer upp på löpbandet.

Sammanfattning: Den här träningsskon från Nike är som gjord för att gå på pass i. Liksom Adidas AlphaBounce klarar den av både burpees och mindre löpsträckor utan problem. Den breda resåren på skons ovansida ser ut att ge en tightare passform, men i verkligheten är det mest en snygg detalj. Trots det så sitter den här modellen bra på och går i stort hem hos testpanelen som endast hade kunnat önska sig en lite bättre ventilationsförmåga.

TRÄNINGSSKOR FÖR HERR 

Metcon 5, Nike (herr)

Metcon 5 herr

Rekommenderat pris: 1 395 kronor.

Storlek & bredd: Liksom dammodellen är herrversionen av Metcon 5 true to size. Den manliga testpanelen upplevde i däremot att de var något breda.

Fäste: Också herrpanelen konstaterade att Metcon inte har några som helst problem med fästet. I tåspetsen är sulan förlängd och sträcker sig nästan hela vägen upp till skons ovandel. Det gör Metcon perfekt för burpees.

Ventilation: Det är i och med sin ventilationsförmåga som herr och damskon skiljer sig mest från varandra. Herrpanelen hade gärna sett mer från Nike på den här fronten, då de inte tycker att träningsskon klarar av att hålla dig fräsch ett helt pass igenom.  

Komfort: En av Metcons främsta egenskaper är att den sitter så bra på foten. Det finns ingenting som skaver eller klämmer.

Flexibilitet: Eftersom Metcon är designad för X-fit är den ganska flexibel, men inte mer flexibel än andra träningsskor brukar vara. Är du ute efter en mjuk och följsam sko finns bättre lämpade modeller.

Stabilitet: Vi har sagt det en gång, men det tål att upprepas. Den här uppdaterade versionen av Metcon är i stort sett ett fenomen när det kommer till stabilitet, till och med utan den medföljande extrasulan som kan förvandla modellen till en ren lyftarsko.

Stötdämpning: Nä, ingen hit. Om du letar efter en modell som kan kompensera för halvtaskiga menisker och ömmande knän så är det här inte rätt för dig. I nya Metcon är fokuset på stabilitet och inte på dämpning.

Sammanfattning: Vissa i testpanelen menar att det här är den i särklass bästa träningsskon som provats, andra hade önskat mer i form av dämpning. Trots det är Metcon 5 för herrar en genomgående omtyckt modell som gör sig allra bäst när du lyfter tungt eller på det X-fitpass som den är designad för. Det enda minus som framhålls är att den nya versionen av Metcon inte gör sig lika bra vid några korta sprinter, som tidigare modeller gjort.

Renew Retaliation TR, Nike (herr)

Renew Retaliation herr

Rekommenderat pris: 799 kronor.

Storlek & bredd: Renew Retaliation TR är true to size, men har en extra bred passform. Om du vet med dig att du har smala fötter är det kanske inte helt rätt för dig.

Fäste: Fästet i den här träningsskon är bra, men inte lika bra som den är i till exempel Metcon.

Ventilation: Renew Retaliations största minus är att den inte ventilerar så bra. Den här Nike-modellen suger snarare upp svetten än transporterar bort den.

Komfort: Komforten är ett stort plus, vilket verkar vara genomgående för hela Nikes Renew-serie. Testarna av damskon tyckte likadant.

Flexibilitet: I just den här tighta testgruppen sticker Renew Retaliation TR inte ut särskillt mycket, men i utbudet som stort är det här en relativt flexibel modell.

Stabilitet: Stabiliteten i den här träningsskon är absolut bra, men inte outstanding. Vill du ha en superstabil sko är Metcon att föredra.

Stötdämpning: Renew Retaliation TR har testats på boxningspass, vid lätt löpning och vid vanlig gymträning. Dämpningen funkar utmärkt för samtliga aktiviteter.

Sammanfattning: Nike själva pratar om den här modellen som en mycket mångsidig träningssko och testpanelen håller med. Bra dämpning, grepp och stabilitet gör Renew Retaliation TR till den enda sko du behöver för träning. Dessutom är den väldigt prisvärd! I jämförelse med andra modeller från Nike är det här en struntsumma. Dessutom är den här modellen är så pass snygg att den hade kunnat bäras till vardags.

AlphaBounce Trainer, Adidas (herr)

alphabounce herr

Rekommenderat pris: 999 kronor.

Storlek & bredd: AlphaBounce Trainer är normal i storleken, men liksom samma modell för damer så är herrversionen extremt bred. Har du stora fötter finns risk att du känner dig lite klumpig i dessa.

Fäste: Den räfflade sulan ger bra grepp, nästan så bra att det knappt kan bli bättre.

Ventilation: Liksom dammodellen av samma sko så är den här skon luftig och fräsch, enligt testpanelen.

Komfort: Till skillnad från vad testarna ansåg om dammodellen så är de inte överdrivet exalterade över komforten i Adidas AlphaBounce för herrar. Det här är en skön sko, men inte så mycket mer.

Flexibilitet: Herrarna anser inte heller att AlphaBounce är särskilt flexibel. Den breda, väldämpade sulan är inte av det stelaste slaget, men många andra modeller i testet är mer böjliga än den här.

Stabilitet: Stabiliteten helt klockren. AlphaBounce är den enda skon i testet som tar upp kampen mot Metcon på den fronten. Du står väldigt stadigt på marken och du kan göra även vingliga övningar på ett säkert sätt i den här skon.

Stötdämpning: Tyvärr är herrarna inte lika imponerade av stötdämpningen som damtestarna är, men det är fortfarande en väldigt mjuk och studsig modell – därav namnet. Visst dämpar den, men det är ingen mjuk dröm i jämförelse med Adidas Boost-serie.

Sammanfattning: Om du letar efter ett par stabila men ändå mjuka skor för vanliga gym- eller gruppass så är det här rätt val. AlphaBounce är som sagt en extremt bred träningssko som tack vare en skön dämpning även funkar att springa korta sträckor i. Den är tillräckligt stiff för att lyfta tungt i, vilket också förenklas i och med att stabiliteten är så pass maxad. Det är i princip omöjligt att belasta snett med en så här bred sula!

LQDCELL Tension, Puma (herr)

LQDCELL

Rekommenderat pris: 999 kronor.

Storlek & bredd: Pumas LQDCELL Tension är true to size, men ovanligt bred i passformen (som Puma ofta är). Det här är en modell som är designad för högintensiv träning, vilket gör att man hellre ger lite extra utrymme än för lite.

Fäste: Eftersom det här är en sko för högintensiv träning är fästet som väntat väldigt bra.

Ventilation: Också ventilationen lever upp till förväntningarna på en sko för intensiva träningspass, då den här Puma-modellen känns både fräsch och luftig. Perfekt om dina skor brukar börja lukta ganska snabbt.

Komfort: Det allra första intrycket som testarna får av den här skon är att den är skön och bekväm. Att sulan är extra bred är inte ett problem. Skorna är så pass formbara att de smiter åt om foten ändå.

Flexibilitet: LQDCELL Tension har både en relativt tunn sula och ett tunt yttre, som tillsammans gör skon väldigt flexibel och lätt.

Stabilitet: Trots att det här är en väldigt rörlig modell så har Puma inte skurit ned på stabiliteten. Att sulan är så tunn ger en marknära känsla, så att du känner dig riktigt jordad. Testpanelen uppskattar mångsidigheten! 

Stötdämpning: Sin tunna sula till trots så är den här träningsskon ändå dämpad vid hälen, just där det oftast behövs. I övrigt är den däremot väldigt minimalistisk vad gäller dämpning, precis som de flesta av oss vill ha det.

Sammanfattning: LQDCELL Tension är en träningssko som passar väldigt bra för all högintensiv träning där du gärna har lite extra utrymme inuti skon. För hopp och lätt löpning är den däremot inte helt klockren då sulan är i tunnaste laget. Vid tunga lyft gör den tunna sulan sig i stället helt perfekt, att dämpningen i princip helt skalats bort ger den här träningsskon en stor kontaktyta som gör den väldigt bekväm vid till exempel marklyft eller knäböj. 

SHOPPA HÄR: Våra träningsskor

LÄS MER: Kan jag träna när jag är förkyld?