Test: Bästa byxan för din vandring Image

Test: Bästa byxan för din vandring

Ska du ut och vandra i sommar? Vi hjälper dig att hitta rätt vandringsbyxa så att du får ut det mesta av ditt kommande äventyr.

Vandringsbyxor för henne (scrolla ned för honom)

Bergans of Norway Moa Lady PantSe-Moa Lady Pants.jpg

Märke: Bergans of Norway

Malli: Moa Lady Pant

Rekommenderat pris: 999 kruunua

Testpanelen säger:

Ett par supersköna byxor i softshell-material som är både vind- och vattenavvisande. De ventilerar bra och torkar snabbt om du blir fuktig men det som utmärker de här byxorna är stretchen. Den höga andelen elastan gör att du kan klättra, böja dig ned och röra dig fritt utan några som helst problem.

- Jag gillar att de är luftiga och framför allt att de är så stretchiga. Det är en av de stretchigaste byxorna jag har testat - sjukt sköna! säger en testare.

Storleksmässigt är de normala, men passformen upplevs som något osmickrande baktill eftersom modellen är så pass rak. Den beiga färgen känns dessutom lite för safariaktig.

- Det är en ganska clean model, vilket jag gillar, men det är synd att det inte finns några bakfickor. I övrigt upplever jag dem som praktiska och perfekta för en sommarvandring, säger en testare.

Pluspoäng för att sidofickorna är försedda med dragkedjor och att det finns en extra ficka (också med dragkejda) på höger lår.

Om du är sugen på ett par Moa Lady Pant, som även finns i svart, från Bergans of Norway hittar du dem här.

Houdini MTM Liquid Rock PantsSE-MTM Liquid Rock Pants.jpg

Märke: Houdini

Malli: MTM Liquid Rock Pants

Ostaja maksaa: 1 295 kruunua

Testpanelen säger:

Det mjuka stretchiga tyget gör de här byxorna extremt bekväma och sköna att röra sig i. Eftersom de är så lätta känns det knappt som att du har på dig några byxor. Trots den lätta känslan tål de en del vind och är slitstarka.

- Ett par smidiga vandringsbyxor som är precis lagom praktiska med två bakfickor samt två sidofickor med dragkedjor. Uttänkt design som inte är "för mycket", säger en testare.

Byxan är något rymlig i storleken. Det finns en hel del plats kvar i midjan och de är relativt lösa i rumpan, men det är inget som stör.

- Jag gillar att byxorna är rymliga där det behövs mer plats, som över rumpan och låren. De har också förböjda knän som gör det extra smidigt att böja och röra sig, säger en testperson.

Den stilrena designen gör att du kan ha dem även utanför vandringsleden utan att skämmas. De är dessutom riktigt smidiga att ha med sig på en längre vandring då de är extremt lätta och knappt tar någon plats alls i väskan.

MTM Liquid Rock Pants från Houdini hittar du här.

Haglöfs Mid III Flex Q PantSE-Mid II Flex Q Pant.jpg

Märke: Haglöfs

Modell: Mid III Flex Q Pant

Ostaja maksaa: 1 595 kruunua

Testpanelen säger:

En slitstark, vattenavstötande byxa med fyrvägsstretch som är lite varmare än övriga byxor i testet. De är inte lika stretchiga och har en styvare känsla, men är definitivt stretchiga nog för att kunna röra sig helt obehindrat.

- Byxorna från Haglöfs påminner lite om täckbyxor men är betydligt stretchigare och mjukare. En detalj som jag tänkte på är resåren i midjan. Det positiva är att du inte får någon glipa bak, men den ger en lite barnsligare känsla, säger en testare.(Byxor för barn hittar du HÄR! Reds. Anm.)

Plus för två handfickor, en bakficka med blixtlås samt två blixtförsedda lårfickor där den högra har en särskild ficka för mobilen.

- Jag uppskattade att de kan göras vidare med hjälp av en dragkedja på varje vad, vilket är bra om man vill ha på sig ett par grövre kängor.

Storleken är helt normal men det finns öglor i midjan för den som vill sätta i ett skärp och dra åt dem lite extra.

Mid III Flex Q Pant från Haglöfs finns här.

Vandringsbyxor för honom

Houdini M's Action Twill PantsSE-M's Action Twill Pants.jpg

Märke: Houdini

Malli: M's Action Twill Pants (M's Action Twill Pants)

Ostaja maksaa: 1 295 kruunua

Testpanelen säger:

Vandringsbyxor i en design som påminner lite om ett par vanliga byxor - och de känns nästan som ett par jeans mot huden.

- Om du letar efter ett par funktionsbyxor som inte är för "äventyrliga" i stilen är det här rätt val. Men de ger inte riktigt den fartiga och praktiska känslan jag letar efter i ett par vandringsbyxor, säger en testare.

Det finns en grenkil som gör att det blir en hel del överblivet tyg i det området. Testpanelen gillade inte den detaljen, även om det gav ökad rörelsefrihet och god luftgenomströmning.

- Riktigt sköna och stretchiga byxor som är smidiga att röra sig. De andas bra och torkar snabbt om du blir fuktig, säger en testperson.

Byxorna har en knappjustering i benslutet så att de kan sitta åt ordentligt runt skon. Andra detaljer som är värda att nämna är de två, djupa bakfickorna samt två handfickor varav den högra har en liten myntficka med blixtlås.

M's Action Twill Pants från Houdini kan du klicka hem här.

Haglöfs Breccia Lite PantSE-Breccia Life Pant.jpg

Märke: Haglöfs

Modell: Breccia Lite Pant

Ostaja maksaa: 1 295 kruunua

Testpanelen säger:

Det som utmärker de här byxorna är framför allt den stilrena designen i en fin blå färg, samt att de är väldigt tighta.

- Jag är ganska liten för min storlek, men de satt ändå tight på mig så jag skulle absolut rekommendera dig att gå upp en storlek. Utöver det har dem en otroligt snygg passform, säger en testare.

Det finns ett kardborreband i linningen som du kan dra åt och softshell-materialet är mycket stretchigt, så det är inget problem att gå upp en storlek.

- Jag gillar att de tre fickorna framtill känns uttänkta, men eftersom storleken är så pass tight får du inte plats med jättemycket i dem vilket också påverkar känslan, säger en testare.

Designmässigt är de här byxorna riktiga favoriter och den cleana looken gör att du kan ha på dig dem till mer än bara vandring. Ett annat plus är det lätta materialet som gör dem utmärkta att ta med på resan. En bättre storleksanpassning hade blivit en fullträff.

Breccia Lite Pant från Haglöfs hittar du här.

Bergans of Norway Moa Pant SE-Moa Pants.jpg

Märke: Bergans of Norway

Malli: Moa Pant

Ostaja maksaa: 999 kruunua

Testpanelen säger:

Ett par vandringsbyxor i en tidlös modell som fungerar till det mesta och kan bäras i stan utan problem. Passformen är ganska tight, särskilt vid låren, så det är kanske inte en byxa för dig med bitiga hockeylår.

- De är normala i storleken, men något långa i benen eftersom modellen är så smal. Tyget är inte heller jättestretchigt vid ankeln, säger en testperson.

Designnen är ganska enkel - på ett bra sätt. Det finns en lagom mängd detaljer och ett genomtänkt antal fickor, bland annat en ficka på framsida lår för att förvara kartor eller liknande.

- Jag uppskattar att de känns lite minimalistiska i sin design och inte har fickor överallt. Snygga, enkla och praktiska vandringsbyxor, säger en testperson.

Den svartgrå färgen får pluspoäng liksom det lätta materiaelt som gör det smidigt att packa med sig byxorna i ryggsäcken.

Moa Pant från Bergans of Norway hittar du här .

Psst! Var du på jakt efter ett par byxor från Lundhags? De är inte med i testet, men vi har ett stort utbud av Lundhags-byxor som du hittar HÄR.

LÄS MER: Opas: Välj rätt vandringsskor

LÄS MER: 3 vinkkiä vandringsturenista