Stort test av tennisskor 2018 Image

Stort test av tennisskor 2018

Letar du efter tennisskorna som är bäst i test? Då har du kommit rätt. Här är våra bästa dammodeller för tennis på alla underlag.

SHOPPA HÄR: Det här är bara ett urval av våra tennisskomodeller för kvinnor. Här hittar du hela utbudet av tennisskor för damer!

Test av: Adizero Ubersonic 3, Adidas

adidas

Rekommenderat pris: 1 295 kronor 

Finns i färgerna: Orange, gul och grön

Passar för: Hardcourt (alla underlag förutom grus)

Sammanfattning: Slimmad sko för snabba fötter

Testpanelen säger:

Ett par riktigt sköna och snygga tennisskor som ger en slimmad känsla, perfekt för den snabba tennisspelaren. Betydligt nättare och härligare än många andra tennisskomodeller, som traditionellt sett är ganska klumpiga.  

– Den här tennisskon sitter tightare över hela foten än andra modeller jag testat genom åren, särskilt på sidorna och bak i hälen, vilket ger den här smidiga känslan. Trots det tycker jag inte alls att den känns mindre dämpad än klumpigare varianter. Den här ger skön dämpning och har bra med utrymme framme i tåboxen, säger en av testarna. 

Meshtyget på ovansidan ger utmärkt ventilation och du blir inte alls lika varm och instängd som i andra tennisskor. Det sitter ett plaststycke utanpå skon som är hårt. Det ger extra stabilitet och känns förvånansvärt skönt när du spelar, speciellt när du rör dig sidledes. Däremot är känslan ovan i början. 

– Det kändes lite skumt precis när jag hade snörat på mig skon, men jag ser den detaljen som ett stort plus eftersom skon blir inkapslad och stabil i bak samtidigt som den är flexibel där fram. Tyget är mycket stretchigt, nästan som ett gummiband i känslan. Du kan dra åt snörena ordentligt och skon känns som ett med foten! 

Test av: Rush Comp, Wilson

Wilson

Rekommenderat pris: 999 kronor

Finns i färgerna: Lila

Passar för: Hardcourt (alla underlag förutom grus)

Sammanfattning: Perfekt passform som kramar om foten

Testpanelen säger: 

Snygg sko i sommarens finaste färg, ljuslila! Fantastisk passform som ”kramar om” foten utan att sitta för hårt. 

– Sitter bra direkt, skön komfort. Har hittills inte testat en sko med bättre passform. Däremot behövde jag spela några gånger i skon och gå in den innan jag fick den där känslan av att den satt som gjutet, säger en av testarna. 

Observera att skon är något liten i storleken, så testpanelen rekommenderar en storlek större än normalt. Se till att beställa hem fler storlekar så att det blir rätt om du blir osäker.

– Jag är väldigt nöjd med den här skon. Den ger stöd vid intensiva rörelser i sidled och är skön vid snabba stopp. Du får väldigt bra och stabilt grepp på underlaget. En snygg och slitstark sko med bra ventilation på fotens ovansula. Jag rekommenderar den till alla! 

Test av: Propulse Blast W, Babolat

Babolat

Rekommenderat pris: 1 095 kronor

Finns i färgerna: Vit

Passar för: Hardcourt (alla underlag förutom grus)

Sammanfattning: Maximal stabilitet och stötdämpning

Testpanelen säger: 

Är du ute efter bra fäste, skönt stöd och en stötdämpning som gör att knän och höfter tar mindre stryk på tennisbanan är det här ett bra val för dig. 

– Rätt stela skor men det passar min stil bra, skulle ha svårt med för mjuka skor då jag skulle ha svårt att lita på fästet då. Foten känns fixerad i skon och bättre stabilitet än så här får du inte i ett par tennisskor, säger en av testarna.

Tyget andas på ett väldigt bra sätt, men använd funktionsstrumpor i skorna så att du får maximal komfort i dem. Ett annat plus är att skorna är slitstarka och smart förstärkta på de mest utsatta områdena.

– Snygg sko och jag gillar de minimalistiska detaljerna på sidan. Avskalad design, som gör att fötterna ser mindre ut än de är, vilket kanske är fåfängt men jag har stora fötter, så jag uppskattar det. Jämfört med tidigare skor andas skorna bättre, vilket gör att man känner sig fräschare både när man spelar samt när man tar av sig skorna, säger en annan av testarna.

Test av: Gel Resolution 7, Asics

Asics

Rekommenderat pris: 1 495 kronor 

Finns i färgerna: Vit

Passar för: Hardcourt (alla underlag förutom grus)

Sammanfattning: Mycket support och hög hållbarhet

Testpanelen säger: 

En snabb sko med hög komfort och bra grepp. Innersulan med memory-foam är väldigt skön och mjuk. Skons utformning och stadga ger bra stabilitet och support för foten. 

– Trots att den här skon känns ganska stel och tung så upplevs den både smidig och snabb när du spelar. Extra plus att det är förstärkt i tån, vilket gör att skon håller även om du släpar fötterna mycket när du spelar, till exempel i serven, säger en av testarna. 

Du som spelat i en tidigare version av den här modellen kommer att känna igen dig. Den är fortfarande stabil och pålitlig, men i år är den ännu bättre. Tryggare än någonsin med andra ord.

– Något som slog mig var att skosnörena var av grym kvalitet och håller rosetten på plats hela träningen, du behöver aldrig knyta om skorna! Dessutom är det en snygg, sportig design som tilltalar mig som föredrar klassiska, vita tennisskor med en modern, sportig känsla.   

Test av: Air Zoom Vapor X HC, Nike 

Nike

Rekommenderat pris: 1 395 kronor

Finns i färgerna: Grå/blå, grå/korall, orange och vit

Passar för: Hardcourt (alla underlag förutom grus)

Sammanfattning: Responsiv sko som är liten i storleken 

Testpanelen säger: 

Är du en tennisspelare som gillar att springa fram på nät snarare än att stå och slägga från baslinjen är det här en bra sko för dig. Den är lätt och har en responsiv dämpning, som känns lite studsig. Med den här skon får du tillbaka energi för varje steg du tar. 

– Riktigt bra stabilitet i hälen som ligger skönt mot foten utan att trycka på. Skon har ett mycket stadigt grepp på hardcourtbana. Upplevelsen i början var att skon tog stopp för att fästet var så bra på hardcourt men det är något som under tiden blev lätt att hantera och vänja sig vid. Det går att förflytta sig snabbt då skon är nätt i designen, säger en av testarna. 

Testpanelen upplevde skon som liten i storleken, vilket då gör att tårna kläms åt, så rekommendationen är att gå upp en storlek större. 

– Nackdelen är storleken på modellen. Är skon för liten begränsar den rörelsemönstret, så prova noggrant. Gillar att skon andas bra, den har en genomtänkt framdel som skapats för att det ska vara bra luftventilation. Plus för att skon är modern och snygg! 

Test av: Rush Pro 2.5 Clay, Wilson

Wilson

Rekommenderat pris: 1 395 kronor 

Finns i färgerna: Turkos

Passar för: Grus 

Sammanfattning: Skor för sommarens utomhustennis

Testpanelen säger: 

Att spela på grus i vanliga tennisskor går förstås bra, men du får bättre balans och fäste med ett par grusskor. Då förstör du heller inte dina vanliga skor, som blir rödgrusiga och fula efter att du spelat i dem utomhus. Om du är osäker på vilka skor som är till för utomhusbruk kan du hålla utkik efter ”Clay” i namnet, det signalerar att de är till för grustennis och padel. 

 – Det här en sko som passar nästan alla, även dig med lite bredare framfot. Har du däremot väldigt smala fötter kan hälgreppet kännas lite löst om du föredrar en sko som verkligen kramar om, säger en av testarna.

Skon är uppbyggd så att den känns stabil, utan att för den sakens skull bli dämpad och svampig. Du får alltså väldigt bra kontakt med underlaget och står stadigt och får bra balans i slagen, men känslan blir lite "plattfot". 

– De andas bra och du blir inte supersvettig och instängd som i vissa skor, även om du såklart blir varm även i dessa. De är överraskande lätta för att vara stabila tennisskor. Väldigt hållbara och kul med lite färg! 

LÄS MER: Hitta rätt tennisskor