Allt du behöver för ditt hemmagym! Image

Allt du behöver för ditt hemmagym!

Glöm dyra maskiner som samlar damm i källaren. Med några få, prisvärda produkter kan du få ett superbra hemmagym. Kända PT:n Jonathan Fagerlund guidar dig rätt.

Det här testet är från 2018. Här hittar du test av vårbästa träningsutrustning 2020!

Om du tränar på gym måste du trängas med andra, betala för ett dyrt medlemskap och dessutom tar det tid att åka till och från lokalen. Träna hemma i stället! Du behöver inga dyra maskiner. Din egen kroppsvikt i kombination med några få redskap som inte tar så mycket plats räcker för att du ska få en riktigt bra workout hemma i vardagsrummet.

– Köp produkter som passar de aktiviteter som du tycker är roliga. Älskar du boxning är det bättre att kitta upp dig med handskar och något att slå på, än att köpa ett hopprep om du vet att du får ont i knäna av att hoppa, säger personliga tränaren Jonathan Fagerlund, som jobbar som onlinecoach på Byjonny.se och som tränare på Barry’s Bootcamp i Stockholm.

Har du liten budget är tricket att satsa på färre produkter – inte på sämre kvalitet. Det är skillnad på dyr och billig utrustning, och det är materialet som skiljer mest. Att producera en korrekt produkt i ett funktionellt material som även är miljövänligt kostar. Dessutom kontrolleras kända märken oftare, vilket innebär att säkerheten är högre och att du får en bättre produkt som är tillverkad på ett säkert sätt. Välj även produkttyp med omsorg.

– De sämsta produkterna du kan köpa är de du inte kommer att använda. Var försiktig med riktigt dyra produkter som du inte är övertygad om att du behöver, annars står du plötsligt med det klassiska löpband-i-källaren-scenariot och har bränt en semesterkassa helt i onödan, säger Jonathan Fagerlund.

Att träna snabbt och effektivt hemma ger resultat, om du har disciplin att genomföra träningen med hög intensitet och pusha dina egna gränser.

–  Enda anledningen till att skaffa ett gymkort är för att du skulle uppskatta träningsformerna där. I nuläget finns det så otroligt många sätt att träna.Ttvinga dig inte till gymmet bara för att ”alla andra” verkar göra det. Ta en provträning om du är osäker, testa crossfit, besök något boutiquegym, ladda hem träningsappar, browsa onlineträning eller stick ut och spring. Det finns oändligt med möjligheter oavsett var du bor, så bind inte upp dig och betala för ett gymkort som aldrig används!

Jonathan Fagerlunds utrustningstips

  • Hopprep, välj något du tycker är enkelt att svinga
  • Gummiband av olika slag, anpassa efter din träning
  • TRX eller liknande, märke spelar ingen roll
  • Vikter, så som viktplattor, medicinbollar eller hantlar (gärna ställbara)
  • Matta, som du kan stretcha och träna på
  • Annan utrustning som du tycker är rolig att använda

TEST AV HEMMATRÄNINGSPRODUKTER

Yogamatta

yogamatta

Testad variant: Henna E.C.O Yoga Mat, Prana, rekommenderat pris 599 kronor.

Svettfaktor: En yogamatta ingår ofta i utrustningen om du satsar på svettig cirkelträning. Däremot går det förstås att använda mattan utan att pulsen skjuter i taket.

Styrka: Det här är ett redskap främst för stretch, nedvarvning och yoga – inte för att bygga sexpack. Mattan är dock utmärkt att göra situps och armhävningar på, så några styrkepoäng plockar den ändå hem.    

Mjukgörande: Själva mattan i sig gör inte att din kropp plötsligt blir mjuk och vig, men bättre redskap för rörlighetsträning finns inte. Rulla ut mattan, sätt på en YouTube-video med yoga eller stretch och bara följ efter. Resultatet? En mindre stel kropp, vilket ger mindre smärta.

Kommentar:  

Det här är en miljövänlig, giftfri och återvinningsbar yogamatta gjord i TPE, materialet som de flesta experter rekommenderar eftersom det är funktionellt men även snällare mot naturen än PVC, vilket de billigaste mattorna är gjorda av. Inga tungmetaller har använts i produktionen och den innehåller inte klorid eller latex. Den här mattan är av god kvalitet och följer inte med dina rörelser utan ligger still när du yogar. Den här passar dig som både tränar inomhus och utomhus, för den har bra fäste på golv liksom gräs och är enkel att tvätta. Den är riktigt mjuk och bekväm utan att bli svampig eller tjock. En matta utgör själva grunden för ett hemmagym och det här är ett bra val för både dig och naturen!

Hopprep

jump

Testad variant: Posture Jump, Swedish Posture, rekommenderat pris 349 kronor.

Svettfaktor: Att hoppa med ett digitalt hopprep är i princip samma sak som ett vanligt hopprep när det gäller konditionen. Det är ett väldigt bra sätt att belasta kroppen och få upp flåset. Du förebygger benskörhet och förbättrar hjärt- och lungkapacitet när du hoppar.

Styrka: Det är inte främst styrka du tränar, men du övar upp spänsten i fotlederna och vaderna när du hoppar. Hoppar du mycket kan du räkna med träningsvärk i benen dagen efter.

Mjukgörande: Tyvärr blir du inte så mycket mjukare i kroppen av att hoppa hopprep. Men att svinga med armarna och hoppa upp och ned sätter fart på cirkulationen! Efter ett pass med hopprepet känner du dig lugnare i sinnet och får bättre koncentration.

Kommentar: Ett digitalt hopprep är samma sak som ett vanligt hopprep, förutom att hopprepet inte har något rep. Produkten består av två handtag samt en tillhörande kort sladd som hänger ut från handtaget. Sedan är det bara att hoppa, samtidigt som den digitala skärmen på ena handtaget berättar hur mycket du har hoppat och hur många kalorier du förbränt. Det här redskapet skulle kunna passa någon som gillar att ha stenkoll på förbränningen och vill ha ett träningsresultat som är mätbart i siffror. Eller någon som gillar att hoppa hopprep inomhus och stör sig på att repet slår i taket eller möblerna. Det slipper du med det här hopprepet. Tyvärr mister du även koordinationsträningen.

Miniband

miniband

Testad variant: Rubber Band Hard 2 pcs, Casall, ordinarie pris 199 kronor.

Svettfaktor: Sätt ett av de här banden ovanför knäna och börja gå i sidled, så får du se vad som händer! Svetten lackar, hjärtat slår och rumpan krampar. Enjoy!

Styrka: Du ska inte underskatta dessa små tortyrredskap. De kan ge dig träningsvärken från helvetet. De gör alla övningar lite tyngre. Favoriten är höftlyft med miniband, räkna med att det kommer svida ordentligt. De aktiverar mer och fler muskler än när du kör utan.

Mjukgörande: Har du svårt att hitta kontakten med rumpan när du gör squats är det här bästa uppvärmningen. Passar även för stretch och rehabilitering.

Kommentar: Dessa miniband är fem centimeter breda, vilket är bredare än de flesta miniband – och testpanelen älskar det. De skär inte in i låren och snurrar inte, utan sitter på plats som en smäck samtidigt som de är sköna mot kroppen. Extremt lättanvända och mångsidiga. Använd som aktivering innan du går på tyngre styrketräning eller gör en hel cirkel med dina miniband och räkna med att det kommer bränna ordentligt. Billiga, tar minimalt med plats och ger maximal effekt. Köp!

Foamroller

foamroller

Testad variant: Recovery Foam Roller 20 in, Nike, rekommenderat pris 799 kronor.

Svettfaktor: Nej, det här är inget verktyg du behöver för att få svetten att lacka, då är en löptur eller burpees betydligt mer effektivt.

Styrka: Beroende på hur du använder rullen kan du träna upp styrkan med hjälp av den. Du kan till exempel stå på rullen och göra knäböj, vilket ställer krav på balansen och de små stabiliserande musklerna. Du kan också stå som i armhävningsposition med fötterna på rullen och rulla den in och ut för att utmana coren.

Mjukgörande: Det här är naprapat på burk! Bättre än så här blir det inte om du vill självbehandla många muskelgrupper enkelt och smidigt. Väldigt skön masserande effekt tack vare formen och strukturen på rullen.  

Kommentar: Här har vi en riktigt bra rulle som kan öppna upp mycket rörlighet i kroppen! Med den här kan du på ett enkelt sätt knåda igenom flera olika muskelgrupper med syftet att jobba igång cirkulationen och bli rörligare samt minska stelheten. Skönast är om du lägger dig på rygg, lägger foamrollern bakom bröstryggen och knäpper händerna bakom nacken. Sedan kan du rulla fram och tillbaka över rullen, innan du stannar till där det känns extra stelt, lägger ned rumpan i golvet och hänger ut kroppen bakåt över rullen. Det är ett bra sätt att jobba på bakåtböjningen i ryggen, där många tenderar att vara alldeles för stela, samt sträcka ut främre delen av kroppen.

Glidmatta

slide

Testad variant: Power Slide, Abilica, rekommenderat pris 249 kronor

Svettfaktor: Allt beror på hur du använder de här kuddarna. Om du vill kicka igång förbränningen kan du göra utfall bakåt med ena foten på kudden, pushups med händerna på kuddarna där du låter en arm åka ut när du kommer ned med bröstet eller glida fram och tillbaka med kuddarna som i mountain climbers.

Styrka: Med dessa kan du träna axlar, armar, bröst, rygg, mage, rumpa och lår på ett funktionellt och stabiliserande sätt. Bättre än så här blir det faktiskt inte! Som så många andra redskap gör de vanliga kroppsviktsövningar snäppet vassare.

Mjukgörande: Du kan använda dem för att träna upp viss rörlighet, men om du bara är ute efter att få en mer flexibel kropp behöver du inte köpa några glidmattor.

Kommentar: Det här är inget som du tvunget behöver, men de fyra kuddarna i paketet tar extremt liten plats och kan göra din träning både roligare och mer effektiv. De går också att använda till nästan hela kroppen, vilket är ett stort plus. De är enkla att använda, u bara lägger händer och fötter på kuddarna och låter dem glida över golvet, in och ut från kroppen. Rent krasst skulle du i många fall kunna använda handdukar eller pappershanddukar i stället, men pappershanddukarna går sönder på nolltid. Testa gärna plankan med power slides under fötterna där du glider bakåt och sedan drar in igen. Magen dör på nolltid!

Maghjul

ab wheel

Testad variant: Wheel, Abilica, rekommenderat pris 249 kronor.

Svettfaktor: Det här är inget redskap som ger dig toppkondition, så är det ditt mål kan du skippa ett ab-wheel.

Styrka: Den här greppar tag i magmusklerna som en hand med klor från första repetitionen. Övningen är galet jobbig från första stund och ger träningsvärk varje gång, inte bara i magen utan även i ryggen, armarna och skuldrorna.

Mjukgörande: Du får lite stretch i höften och god ledsmörjning för axlarna när du tränar med den här, men det är ingen wow-faktor.  

Kommentar: Maghjulet är det mest klassiska hemmaträningsredskapet genom tiderna. Ett maghjul ger riktigt tufft motstånd även för den mest vältränade. Du får jobba med hela bålen och redskapet tar ytterst lite plats. Den är dock ganska smal i sitt användningsområde och kanske inte det allra första redskapet du köper när du vill klicka hem träningsgrejer. Tänk på att hålla en stark bål och rulla bara så långt ut att du kan vända kontrollerat. Den här varianten är ganska liten, men har god stabilitet tack vare dubbla hjul och sköna handtag. Bonus att de skickar med matta för knäna!

Pilatesboll

boll

Testad variant: Gymball 75 cm, Master, rekommenderat pris 219 kronor.

Svettfaktor: Du kan absolut få upp pulsen om du gör tuffa styrkeövningar på bollen, men det är inget du köper för flåsets skull.

Styrka: Alla hemmagym med någon typ av självaktning har en pilatesboll – och det av en anledning. Du kan träna bålen på massor av olika sätt, som utrullningar eller plankvarianter. Eller varför inte lägga upp hälarna på bollen och gör höftlyft? Garanterad rumppump!

Mjukgörande: Du kan använda bollen för att avlasta i stretch- och rörlighetsövningar när du slappnar av i positionen. Prova att göra bryggan över bollen, superskön bakåtböjning!

Kommentar: En boll till bra pris där både pump, ventil och träningsinstruktioner medföljer. Det enda lilla minuset är att bollen tar ganska stor plats, för let’s face it: Du kommer inte tömma ut luften ur bollen mellan användningstillfällen. Pilatesbollen är ett måste för alla hemmagym och ersätter gymbänken i sittande övningar. Du kan träna både styrka av hela kroppens kärna, balans och stretcha på ett bra sätt med hjälp av den. Tveka inte, det här är ett måste.

Chinsband

chinsband

Testad variant: Rubber Band Strong, Blacc, rekommenderat pris 129 kronor.

Svettfaktor: Försök att träna chins utan att bli svettig! Det här är inte ett redskap för dig som vill ha någon mesig träning, utan för dig som vill kötta på riktigt.  

Styrka: Det här bandet är obligatoriskt för dig som vill börja träna chins eller pullups och kunna skapa tyngre överkroppspass hemma. Alla typer av roddövningar framifrån och latsdrag ovanifrån fungerar klockrent med ett sånt här band. Ta med ut till lekparken om du har svårt att hänga någonstans hemma!

Mjukgörande: Du kan ta hjälp av ett chinsband när du ska stretcha, till exempel om du ligger på rygg och håller i bandet samtidigt som du drar upp benet mot taket för att stretcha baksida lår.

Kommentar: Chinsband kommer i olika hårdhetsgrader som ger olika mycket hjälp att komma upp till stången. Det kan vara bra att köpa band i olika tjocklekar, så att du kan utvecklas vidare. Just den här varianten ger mycket hjälp och passar dig som precis börjat jakten på din första pullup. När du tränar chins fäster du bandet över stången och trär den genom en ögla. Placera foten i bandet så att du får hjälp och avlastning i övningen, samtidigt som du ändå jobbar med en trovärdig och realistisk teknik. Ett chinsband ger mycket för pengarna och är helt klart värt att investera i till ett hemmagym.

LÄS MER: Video: Hemmaträning på 10 minuter