Vanligaste misstagen du gör på gymmet Image

Vanligaste misstagen du gör på gymmet

Tror du att du har stenkoll på övningarna på gymmet? Think again! Här får du proffshjälp med att vässa din gymrutin.

Det är faktiskt helt mänskligt att göra fel lite då och då, och de allra flesta gör det ofta. Det är bra att lära sig av de misstag du gör, men varför inte börja med att lära sig av andras?

- Det vanligaste misstaget du gör i uppvärmningsrummet är att du avslutar din uppvärmning och tycker att du är klar så fort du har fått upp flåset. Men bara för att du har fått upp flåset så betyder inte det att kroppen är varm, berättar Friskis och Svettis PT Mattias Egnell och fortsätter:

- Om du har planerat din träning så att du vet att du ska köra till exempel marklyft kan du därför komplettera uppvärmningsmaskinen med att köra en väldigt lätt uppvärmningsövning. Good mornings eller marklyft med trästav istället för skivstång är bra exempel.

Vilka misstag gör jag när jag tränar underkropp?

- Ett vanligt misstag som många gör när de kör underkropp och ben är att de inte riktigt tar i. Många gånger är du starkare och orkar mer än vad du tror. Underkroppen består av väldigt stora muskler, vilket gör att den skiljer sig lite från andra delar av kroppen. Därför kan du lasta på mer vikt än vad du förmodligen vet om. Så länge du är skadefri och vet hur du ska göra, rent tekniskt, så är det bara att köra.

Hur tabbar jag mig sannolikt när jag kör överkropp?

- När det gäller överkropp så tror jag att ett vanligt misstag är att du kör lite för mycket av antingen fram eller baksida, men förmodligen framsida. Kroppen krummar naturligt när du sitter ned mycket, till exempel i skolan eller på jobbet. Som de flestas vardag ser ut är det därför ryggmusklerna som du har störst behov av att stärka. Trots det blir många ivriga i sin jakt på stora biceps eller snygga bröstmuskler. Ryggen är jätteviktig och central för din vardag.

Vad är ett vanligt fel som många gör när de stretchar?

- När vi snackar stretching så är det inte helt ovanligt att du faktiskt blir lite mer allsidig än vad du egentligen behöver vara. Alla är inte i behov av gå igenom varje muskelgrupp i hela kroppen - för vissa räcker det med att bara stretcha ut de ställen där du faktiskt är stel. Ett vanligt misstag är att du egentligen har lite för dålig koll och faktiskt inte vet vart ditt behov är som störst, säger Mattias Engell och avslutar:

- Det bästa råd jag kan ge för att motverka det är att gå till någon som kan hjälpa dig att ta reda på vad just du behöver, kanske en PT eller en naprapat.


LÄS MER: Bunkra upp och ta vara på kalorierna

LÄS MER: Hitta rätt pulsklocka för din aktivitet

SHOPPA HÄR: Träningsredskap och utrustning