Därför ska du välja kompressionstights Image

Därför ska du välja kompressionstights

Tights är en riktigt favorit när det gäller träningskläder, men få har upptäckt fördelarna med att välja kompressionstights. Vi vet varför du ska införa ett par i din träningsgarderob!

Kompressionskläder låter kanske som något för den mer avancerade idrottaren, men alla som vill ha en snygg siluett och gärna maximerar återhämtningen efter träning har nytta av ett par kompressionstights. De har många fördelar gentemot vanliga tights både före, under och efter träning.

– Kompression är framför allt bra för återhämtning då det har en effekt på ökad blodcirkulation. Under träning ökar inte kompressionen blodcirkulationen, men ger en tight känsla och minimerar vibrationer i musklerna vid exempelvis löpning. Många väljer kompression just för den tighta passformen som även ger en känsla av shaping, säger Malin Andersson, Sverigechef för 2XU som har specialiserat sig på träningskläder med kompression.

Kläder med kompression används inte bara under träning. För personer med dålig cirkulation är kompressionsplagg användbara även till vardags. Kompressionsstrumpor, eller stödstrumpor som de också kallas, används till exempel av många flygresenärer, gravida eller personer med åderbråck för att öka blodcirkulationen och hålla till muskulaturen.

Till vilka aktiviteter rekommenderar du kompressionstights?

–  Egentligen all typ av träning. Vi har olika modeller som passar för olika typer av aktivitet och intensitet. Våra tights med mest kompression i passar perfekt för exempelvis löpning, crossfit och OCR. Modellerna med lite mildare kompression är utvecklade för mjukare sporter som yoga, lättare gymklasser och promenader.

Kan vara svåra att ta på

Tyget i ett par kompressionstights är vävt på ett sätt som ger jämnt tryck och håller in. Att de ofta kostar lite mer än vanliga träningstights handlar helt enkelt om att teknologin är mer avancerad. Malin Andersson tipsar om att tvätta dina kompressionstights i en lägre temperatur, gärna 30 grader utan sköljmedel för att bibehålla tygets funktion. Och kom ihåg att den här typen av tights ska sitta som ett andra skinn. Att de är svåra att få på sig betyder inte att du har valt fel storlek.

– Det ska vara lite svårare att ta på sig kompressionstights än vanliga tights då passformen är mycket tightare. Ta på tightsen nedifrån och jobba sedan uppåt med materialet. Det är viktigt att få upp tightsen ordentligt i grenen för att de ska sitta på plats. Det kan upplevas lite svårt att komma i tightsen första gångerna, men efter några gånger går det lättare, säger Malin Andersson.

9336340558774_001_dfc4e87fb7b14c379501cbf66f0274bc.jpgKompressionstights för herrar, perfekta för både låg- och högintensiv träning, som du hittar här.

Vilken storlek ska jag välja på kompressionstights?

–  Kompression ska sitta tight för att ge bästa effekt. Våra tights är enklast att mäta ut via våra tabeller som går på längd och vikt. Vi har även ”tall-storlekar” vilket ger ett brett spann på storlekarna och dessutom passar för personer med lite längre ben.

Till sist, varför älskar alla 2XU? 

– Många älskar våra tights på grund av passformen. Vi har lagt mycket kärlek på att utveckla allt från midjan på damtightsen, till små detaljer som fickor på rätt ställen. Många gillar den tighta känslan av kompression, dessutom har designen i vår logga blivit en succé.

Hela vårt utbud av träningskläder från 2XU hittar du HÄR.

LÄS MER: Vårens bästa löparkläder

LÄS MER: Topp fem: Våra allra bästa träningstights