Charlotte Kallas knep som gör löpningen lättare Image

Charlotte Kalla knep som gör löpningen lättare

Känns det motigt att få löpningen gjord? Här är tankeknepen från Charlotte Kalla som får dig att vilja snöra på dig löparskorna på studs.

Charlotte Kalla behöver ingen närmare presentation. Men faktum är att hon inte bara är grym på skidor. Hon springer mycket också under årets varmare månader.

- Ungefär 40 procent av min träningstid från maj till november är löpning. Jag älskar friheten och enkelheten med löpningen, säger Charlotte Kalla när vi träffar henne.

Charlotte Kalla Att springa på en snårig stig i skogen där hon måste fokusera på varje fotsteg är en höjdare för Charlotte Kalla.

Under skidsäsongen kan hon längta efter fartkänslan och till att springa i skogen på våren när stigarna tinar fram och hon måste planera varje fotsteg bland stenar och rötter. Lika härligt tycker hon att det är att springa i fjällen, där hon dras till toppar och känner sig stark när hon springer uppför och få ta i, för att belönas av en härlig utsikt och sedan få släppa på och springa utför.

- Det bästa sättet att upptäcka ett nytt ställe är att snöra på sig löparskorna och springa. Jag var precis i London och hann se supermycket genom att springa från plats till plats. Egentligen är jag inte så bra på att läsa karta men jag brukar ha sällskap av orienterare och då blir träningen sjukt effektiv!

Suget efter att få ge sig ut och springa och upptäcka nya platser eller återupptäcka gamla är något som väcker löparglädjen i Charlotte Kalla.

- När jag åker skidor måste jag vara så fokuserad, men löpningen är spännande och kul på ett annat sätt. Det är ett himla härligt sätt att umgås på och man hinner reflektera och prata om allt möjligt under tiden man springer.

För att få till en så bra löpning som möjligt brukar Charlotte Kalla tänka på att sträcka på sig och ha en stolt hållning, som att någon drar henne från hjässan och uppåt.

- Jag springer ganska långsamt, joggar och lufsar fram, eftersom jag vill åt distansträningen. Då springer jag inte så snyggt. När jag kör intervallpass däremot tänker jag på att landa på framfoten och ha ett sträck i höften. Men som längdskidåkare behöver jag hålla nere tempot och fokusera på mängdträning.

Att löpning är fysiskt krävande för hela kroppen, speciellt benen men även bålen får en omgång i ojämn terräng, vilket gör att det ibland är lite tufft att springa. Charlotte Kallas bästa tankeknep är att då vara så närvarande hon kan och inte stressa in i passet.

- Ta på dig löparkläderna som om det vore första gången du klädde på dig. Gör det med så många sinnen aktiva som möjligt. Var medveten när du knyter snörena om händernas rörelser och hur rosetten ser ut. Det ger dig ett större lugn när du ska ut och träna, i stället för att du bara slänger dig ut och bockar av passet utan en tanke på vad du vill få ut av det.

Charlotte KallaEmelie Forsberg är Charlotte Kallas förebild gällande löpningen. "Hon är en inspirationskälla som verkar trivas med sin livsstil som löpare."

Ett bra tips är att i stället bestämma dig innan du ger dig ut för vad du ska göra exakt. Hur långt ska du springa? Vad ska du tänka lite extra på? Kanske kan du under någon period av rundan tänka på en teknisk detalj? Hinner du utvärdera varje intervall lite snabbt innan det är dags för nästa? Är alla sinnen med dig?

- En övning jag kör ibland är att öva på att ta in allt som sker runtomkring. Då kan jag till exempel fokusera på hörseln och försöka höra det som är långt bort, som fågelkvitter, eller det som är nära, som fotsteg och det som är supernära, som mina andetag. Sedan byter jag till ett annat sinne och fokuserar på det. Det går även att göra vid andra tillfällen än bara under löpningen, och övningen gör att det det du håller på med blir mer givande och effektivt i stället för att du hamnar i ett multitaskande.

Tro det eller ej men ibland hamnar även Charlotte Kalla i svackor där träningen inte känns så lockande. Då ser hon till att göra träningen på morgonen, vilket gör henne peppad att göra bra val även senare under dagen. Ett annat tips från henne är att vara lite mer kortsiktig.

- Jag sänker ribban och kraven för stunden och försöker deala med mig själv. Om jag väl tar mig ut så får jag äta lunch när jag kommer tillbaka och sedan bestämmer jag inte så mycket mer än så. Jag försöker släppa oro för vad som ska hända sen, för ofta är det inte själva löpningen som känns jobbig utan bara det att ta sig till andra sidan där det finns andra beslut jag måste fatta som jag kanske är osäker kring. Det kan göra det jobbigt att kicka igång dagen eller träningen. Men jag vet med mig att kommer jag bara igång så är inte orosmolnen så jobbiga i slutändan.

Ett annat tips hon har för dig som har svårt att ta dig ut är att stämma träff med en kompis.

- Om du har en person som står och väntar på dig med löparskorna knutna blir det enklare att komma ut, eftersom du inte vill svika någon annan bara för att din latmask gör sig påmind!

CHARLOTTE KALLA HAR PÅ SIG: Kläder och skor från Craft: Linne HÄR, t-paita HÄR, kortärmad vindjacka HÄR, shortsit (helsvarta) HÄR, skor HÄR och strumpor HÄR.

FOTO: Lisa Kronander/Craft

LÄS MER: Charlotte Kalla tipsar: Bästa övningarna för bålen

LÄS MER: Charlotte Kalla: Kalla: Så hittar du tävlingsinstinkten: Så hittar du tävlingsinstinkten