Det viktigaste när du väljer dunjacka Image

Det viktigaste när du väljer dunjacka

När du köper en dunjacka är det förstås viktigt att den är lagom varm och har bra passform. Men det allra viktigaste är kanske att jackan har rätt fill power. Vi guidar dig rätt.


Det som nästan alla varumärken får kämpa allra mest med när de tillverkar dunjackor är att hitta den perfekta fluffigheten på jackan. Vilken "fill power" en jacka har är helt avgörande för hur den uppfattas, känns och ser ut.

- Att hitta rätt sorts dunfyllning och lagom mängd av den så att jackan blir perfekt fluffig får man slita lite med. Den ska vara rätt så fylld så att den får ett schysst stuk, men det får inte bli för mycket fyllning, så att jackan känns hård och stiff. Samtidigt måste man ta hänsyn till vilka temperaturer jackan ska klara av, förklarar Jonas Olsson, designer på Peak Performance.

När du köper en dunjacka kommer dunet oftast ifrån änder, det är det vanligaste dunet. Det kan också komma från gäss, vilket anses vara lite finare. Man blandar sällan and- och gåsdun i jackor. När du läser på etiketten kan det till exempel stå 90/10, då betyder det att 90 procent är dun och 10 procent är fjäder.

- Uppbyggnaden på dun är jättetunna, fina fjädrar som blir till kluster. Det är de som gör att produkten blir fluffig och det är det i sin tur som gör att jackan blir varm. Storleken på dessa kluster beror på vilket fill power dunet har. Tänk dig att du har en påse med dun som du trycker till. När du sedan släpper på trycket ska dunet återigen fyllas med luft och bli fluffigt, och det är det som är fill power, säger Åsa Andersson, CR och quality manager på Peak Performance.

Högre fill power betyder att jackan har en högre förmåga att bli fluffig igen. Man väljer olika fill powers beroende på typ av jacka, en supervarm, stor och fluffig jacka behöver betydligt högre fill power än en väldigt tunn dunjacka, som inte behöver lika mycket återhämtning.
Förutom fluffigheten på jackan finns det så klart en sak till att ta hänsyn till: Färgen. Det finns förstås alltid stilsäkra val att göra som svart, vitt och blått, men även starka kontrastfärger som rosa är riktigt trendigt i vinter.


SHOPPA HÄR: Alla våra dunjackor

LÄS MER: Allt du vill veta om dunet i dunjackorna från Peak Performance

LÄS MER: Snabbguide till dunjackorna från Peak Performance