Därför behöver du ett par recovery-tights Image

Därför behöver du ett par recovery-tights

Tights sköna nog att sova i, som återupplivar trötta muskler mellan träningspassen och minskar svullnad. Låter det för bra för att vara sant? Vi har testat årets nya måsteplagg från Skins.

Kompressionstights har du förmodligen testat eller åtminstone hört talas om. Men recovery-tights, alltså tights gjorda för återhämtning, kanske inte låter helt bekant?

RY400 M Long Tights från kompressionsexperterna Skins är ett par komprimerande tights utvecklade för vila. Tanken är att du ska få hjälp att återhämta dig snabbare genom att öka blodgenomströmningen i kroppen och på så sätt transportera bort slaggprodukter fortare.

- Det som skiljer Recovery från ett par träningstights är dels hur tightsen är konstruerade, men också själva kompressionen. Eftersom Recovery-tightsen är gjorda för vilande muskler och tänkt att ha under längre tid är sömmarna placerade på ett annat sätt. Även graden kompression är något mindre just av den anledningen, att de är tänkta att bäras under en längre period, säger Elin Johansson på Skins.

SHOPPA HÄR: Mer från Skins

Eftersom tightsen är temperaturreglerande ska de fungera utmärkta att sova i efter ett hårt träningspass, eller bära under en långflygning.

Hur länge ska jag jag sova i dem för att få effekt?

- Sov i dem efter ett hårt pass eller bär dem efter träning i minst fyra timmar. You can sova med dem hur ofta du vill.

Oletko varma, että se on hyvin varmaa, että sovit heistä?

- Nej, materialet transporterar effektivt bort fukt från kroppen och andas vilket gör att du kan sova i dem utan att bli för varm. När kroppen är varm släpper plaggen ut den varma luften, när det är kallt hjälper den ökade cirkulationen att hålla dig varmare.

Vem är den tilltänkta kunden för de här tightsen?

- Alla som tränar, har ett jobb där man står och går mycket eller den som reser mycket och långa sträckor. Kort och gott de flesta!

Vi var så klart riktigt nyfikna på hur de här tightsen fungerar i praktiken. Därför lät vi vår testpanel undersöka om recovery-tightsen håller vad de lovar.

Skins RY400 M pitkät sukkahousutRecovery_SE.jpg

Ostaja maksaa: 1 295 kruunua

Sammanfattning: Kompressionsplagget du inte visste att du ville ha - grymma!

Testpanelen säger:

Tights särskilt utvecklade för återhämtning var inget som testpanelen hade använt tidigare. En del testare var därför något tveksamma till hela konceptet med tightsen, men också till komforten: kan det verkligen vara skönt att sova i kompressionstights? Väl på försvann alla tvivel.

- Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte var en smula skeptisk till konceptet. Men jag kan direkt erkänna att jag had fel! Kan nu redan innan ett tufft träningspass se fram emot att ta på de här tightsen efteråt, säger en kille i testpanelen.

Modellen är, föga förvånande, tight. Som alltid med kompressionstights så krävs det en liten insats att få på dem och se till att panelerna sitter där de ska. Det är dock värt besväret.

- Väl på kommer ett välbehag som sköljer över underkroppen. Kompressionen känns omedelbart och värken i benen avtar faktiskt med detsamma. De sitter där de ska och åkte varken upp eller ned, säger en testare.

Att sova i dem var inte heller något problem och oron över att de skulle kännas kvalmiga under natten var obefogad. Testpanelen har numera gärna de här brallorna till hands när bena känns extra möra.

- Även den som är ovan med pyjamas skulle kunna sova i de här. Det är så klart individuellt hur varm man blir när man sover. Jag personligen kan bli rätt varm när jag sover men led inte av att tightsen gjorde temperaturen i sängen obehaglig. Därtill ger kompressionen en skön friktionsfri feeling under täcket!

Designmässigt finns det inget att klaga på, men de här tightsen införskaffar du inte för utseendets skull. Det är funktionen du vill ha, och du ska trots allt bära dem hemma eller när du sover.

Sammanfattningsvis har testpanelen svårt att komma på något negativt med RY400 M Long Tights. Är du ute efter ett par recovery-tights eller helt enkelt ett par kompressionstights för att öka blodcirkulationen är de här ett suveränt val.

HÄR hittar du samma modell för kvinnor.

LÄS MER: Test: 8 nya löpartights för män

LÄS MER: Bästa kompressionstightsen för löpning