Därför ska du träna i kompressionsplagg Image

Därför ska du träna i kompressionsplagg

Är du nyfiken på träningskläder med kompression, men har svårt att förstå vad de egentligen är bra för? Här är allt du behöver veta.

De flesta har nog hört att kompressionskläder är bra för återhämtningen, eller att de förhöjer prestationsförmågan och ger mer syre till musklerna. Lika många har nog inte koll på att det finns olika grader av kompression samt att kompressionskläder kan användas även utanför gymmet, till exempel när du sover (!). Vi tog hjälp av Elin Johansson från Skins, märket som är specialiserade på kompressionskläder för träning och återhämtning, för att få koll på alla fördelar med kompression.

Hur kan kompressionen pumpa tillbaka syre till hjärtat?

- En kompressionsprofil måste vara uppbyggd gradvis för att pumpa blodet tillbaka till hjärtat. Skins är utrustad med dynamisk, gradvis kompression över de stora muskelgrupperna med det högsta trycket på vaden och underarmen som gradvis minskar mot hjärtat för att pumpa tillbaka syre till det. Vår sofistikerade dynamiska profil gör oss unika inom marknaden för sportkompression, säger Elin Johansson.

Skins har tre olika kompressionsprofiler. Vad skiljer dem åt?

- Vi har light, medium och high kompression. Det som främst skiljer dem åt är att det är fler panelkonstruktioner och det har använts mer avancerade material och tekniker ju högre profilen är, samt att profilerna inriktar sig mot olika typer av träningsformer.

Vilken träning passar för vilken kompressionsprofil?

- High kompression-plagg är lämpliga för högintensiva sporter under en begränsad period på ca 2-3 timmar. De är perfekta när du tränar CrossFiteller högintensiva löpintervaller. Medium kompression är vår standardprofil som är anpassad för löpning och i stort sett all annan träning. Du kan använda dem upp till 4-5 timmar och de passar därför perfekt både under långa och medellånga träningspass. Light kompression är lämpliga under exempelvis yoga eller pilates och som baslager och sovplagg. Den här kompressionsnivån kan användas under långa perioder, det vill säga mer än 8 timmar.

Skins_kompressionDNAmic Long Tights har gradvis kompression och passar till all slags träning, rekommenderat pris 1 195 kronor.

Hur fungerar kompressionsplagg i kylan, håller jag mig varm?

- Ja, eftersom Skins förbättrar blodflödet som hjälper dig att hålla dig varm. Dessutom transporterar den inbyggda absorptionsförmågan bort fukt från din hud till utsidan av plagget där den avdunstar så att din hud håller sig torr. För extra värme kan vi även rekommendera vårt Thermal sortiment som har en flossad insida, vilket ger extra värme när temperaturen börjar närmar sig nollstrecket.

Förutom när jag tränar, när ska jag använda kompressionskläder?

- Man kan använda Skins i många olika sammanhang. De är perfekta som hjälpmedel för att återhämta dig efter träning eller från skada. Du kan använda Skins på arbetsplatsen, särskilt om du står och går på hårda ytor. När du reser tar du på dig kompression för att minska effekterna av jetlag och risken för att få blodproppar. Även när du är på vandring under höst- och vinterhalvåret är Skins perfekt som underställ när du behöver hålla dig varm och torr.

3 anledningar att köpa kompressionskläder från Skins

1. Skins förbättrar din prestation

- Visst, det säger alla, men vår utrustning är bevisad att den får dig att träna hårdare under längre tid för att den är utvecklad med dynamisk gradvis kompression som levererar mer syre till musklerna där och när de behöver det.

2. Komforten är på topp

- De är supersköna eftersom vår precisionspassning använder hundratals mätpunkter på kroppen för att ge dig optimaalinen kompressio ja mukavuus.

3. Plaggen får utmärkta testbetyg

- Skins fördelar stöds av oberoende tester, något som ingen annan kompressionstillverkare och terapeutisk tillverkare av sportkläder kan skryta med!

SHOPPA HÄR: Här hittar du hela vårt sortiment från Skins

LÄS MER: Så hittar du rätt kompressionstights

LÄS MER: Kompressionsstrumporna som är bäst i test i test