Därför är UV-kläder så bra för barn Image

Därför är UV-kläder så bra för barn

Skydda barnen med UBF 50 – utan minsta klick solskyddsfaktor. Tricket är UV-kläder!

Du behöver inte smeta och kleta i det oändliga med solskyddsfaktor om du i stället klär ditt barn i UV-kläder när ni är på semester. Vanliga badkläder har ungefär 10 i UV-faktor, eller UBF som det också kallas, som står för Ultraviolet Protection Factor. Bär du ett plagg med UBF 20, tillåter tyget endast en tjugondel av UV-strålarna passera genom plagget in till huden.

Nytt på avdelningen för UV-kläder i år är märket Pollops UV-kläder, som har UBF 50 (ett skydd som håller i 25 tvättar). Plaggen finns i storlekarna 80-120 centilong.

Varför är det bra att köpa UV-kläder till sina barn?

– Barn ska skyddas från solens starka strålar, men många barn är inte jätteförtjusta i att bli insmorda. Det är väldigt svårt att få krämen jämn samt att den lätt faller av när barnet badar. UV-kläder däremot är bara att dra på och sitter alltid på plats. Barnen kan bada hur mycket som helst utan att riskera att skyddet försvinner, säger Matilda Johnson, produktspecialist på Pollop.

När ska man köpa en hel solskyddsdräkt, och när passar det bättre med tvådelat?

– För väldigt små barn är en dräkt att föredra då den inte åker runt på kroppen. Det är också bra för barn som brukar dra av och på sig sina kläder. Tvådelat passar bättre på barn som inte tycker om hela set och har även fördelen att du kan sätta på barnet bara tröjan till ett par vanliga byxor om du vill.

Hur många UV-set ska jag ta med om jag åker utomlands med mitt barn?

– Jag rekommenderar minst två set per barn, så att barnen slipper springa runt i blöta kläder. Barn blir nedkylda på ett annat sätt än vuxna. UV-kläderna torkar snabbt men det kan vara skönt att låta barnet leka i ett torrt set när de badat klart.

uv-kläder
Kläderna ska sitta skönt men ganska tight i torrt tillstånd, då alla UV-kläder har en tendens att töja sig något när de blir blöta.

uv-kläder
Kombinera UV-kläderna med solhatt, badskor och solglasögon, för att barnet ska vara helt skyddad från de farliga solstrålarna.

LÄS MER: Därför ska du köpa UV-kläder till barnen