Därför behöver du mer än ett par löparskor Image

Därför behöver du mer än ett par löparskor

Hur många löparskor har du i din verktygslåda? Förmodligen för få. Adidas skoexpert förklarar varför alla löpare bör ha fler än ett par löparskor.

Du har säkert hört att olika typer av fötter och löpsteg kräver olika typer av löparskor. Men det är så mycket mer som avgör vilka skor du har på fötterna under löprundan, så som distans, underlag och årstid. Tränar du varierat kan det därför vara bra att äga fler än ett par. 

– Först och främst blir det roligare för dig som löpare att ha fler redskap i verktygslådan. Men även för din utvecklings skull kan en avgörande skillnad vara att ha rätt sko för rätt tillfälle. Vill du slå personligt rekord på 5 kilometer ska du ha en viss typ av sko, medan ett lugnare pass kräver en helt annan sko. Precis som ett terränglopp kräver en tredje variant för att kunna prestera optimalt, säger Pontus Holmgren, produktexpert på Adidas.

Vilka olika typer av löparskor finns det?

– Om du ska hålla det hyffsat simpelt så vill jag dela in det hela i tre stycken genrer av löparskor. Lättviktskor, mängdträningsskor och trailrunningskor. Har du en av varje så är det en bra bas i varje löpares skohylla.

Tävling eller återhämtning 

När ska jag springa i en mängdtränignssko? 

– För de pass där du inte har några ambitioner om att springa snabbt eller slå några rekord, utan snarare är ute efter kvantitet i form utav distans och tid, så bör du ha en väldämpad sko som ger dig bra support. Effekten blir att du sliter mindre på kroppen och får en bättre återhämtning mellan de mer krävande passen. Det fyller såväl ett skadeförbyggande som ett prestationshöjande syfte.

Och när ska jag springa i en lättviktssko? 

– När du springer intervaller eller vill pressa ditt personbästa så vill du känna dig lätt och snabb. Om du tidigare sprungit i ett par mängträningsskor så kommer du att märka stor skillnad om du här går över till en lättviktssko. Det blir en aha-upplevelse för många som inte testat innan, vilket ger en mental boost. Sättet skorna är byggda på hjälper dig att få mer fart i steget genom att de är mer responsiva och minimerar tiden från isättning till frånskjut i löpsteget.

Adidas UltraboostVill du förbättra din löpteknik och maximera dina distanser? Variera löparsko efter löppass för att få ut det mesta av din träning. 

Kan jag inte alltid springa i lättviktsskor? 

– Nej, det är ett vanligt misstag många gör när de har sprungit ett tag. De flesta börjar med en mängdträningssko och byter sedan helt till en lättviktssko, vilket ger upphov till många förslitningsskador bland löpare. Se till att ha ett par mängdträningsskor som är mer skonsam för kroppen när du ska köra ett återhämtningspass, även om det känns bra i lättviksskorna. 

Varierat underlag

Har underlaget någon betydelse för valet av skor?

– Om vi kollar på underlag så fungerar generellt samma typ av sko för såväl grus som för asfalt. Om du däremot springer mycket på skogsstigar eller off-road, så blir det mer utmanande. Då behöver du ett bättre grepp med grövre profilering, vilket du får av en trailrunningsko, säger Pontus Holmgren och fortsätter:

– Trailrunningskorna är också lite mer robusta och bättre anpassade för att stå emot slitage av till exempel stenar, grenar och kvistar. Bara det kan vara en anledning till att ha ett par. Annars riskerar man att förstöra och slita ut sin mängdträningssko i onödan.

Vilka Adidas-modeller skulle du tips om?

– Bland mängdträningsskor vill jag rekomendera Solar Boost, en grundstabil och väldampad sko som ger bra respons. Adizero Boston är en bra instegssko till lättvikt som är väldigt populär bland inbitna löpare. Sist men inte minst har vi AgravicBoa för terrängpassen. Den är helt ny och lanserades nu i veckan. Jag har precis kört mitt första pass i dem och jag vill knappt ta dem av mig.

SHOPPA HÄR: Vårt utbud av löparskor

LÄS MER: Välj rätt löparsko 2019

LÄS MER: Så knyter du löparskorna för att undvika glapp