Därför ska du springa i merinoull Image

Därför ska du springa i merinoull

Merinoull kopplas ofta ihop med underställ, underkläder och sportswear. Men faktum är att du även kan springa i det. Icebreakers expert förklarar varför ull är helt rätt på löprundan!

Merinoull är ett naturmaterial som hyllats av många för att det på ett skönt sätt anpassar sig efter din kroppstemperatur och vad du behöver i olika väder. Med andra ord värmer ullen dig när det är kallt, och ventilerar skönt när du är varm. På så sätt passar materialet utmärkt vid löpning.

- Även den tunnaste tröjan i merinoull har en värmeförmåga eftersom ullen består av tusentals luftfickor som lagrar vår värme när det är kallt utomhus. Samtidigt andas merinoull genom hela materialet, säger Per Swartling, produktexpert på Icebreaker och fortsätter:

- De är ett lent material som inte skaver. Icebreaker garanterar att plaggen inte börjar lukta, det är ett av de starkaste argumenten för de som tränar ofta och tröttnat på illaluktande syntet kläder.

Blir jag inte för varm om jag springer i merinoull?

- Nej, materialet är väldigt transparent och andas genomgående. Våra t-shirts är väldigt tunna och innehåller bara 130 gram ull per kvadratmeter, så löparen kan själv välja kvalitet efter de klimat som råder.

Icebreaker löpareAmplify SS Crewe är en tunn t-shirt med 52 procent merinoull, 35 procent tencel och 13 procent nylon - en grym kombination som ger dig en torr och härlig löpupplevelse. Tröjan finns även för dam, rekommenderat pris 749 kronor.

Hur blir materialet när jag blir svettig?

- Merinoull suger upp fukten med upp till 30 procent av sin egen vikt, och då utan att ullen känns fuktig. Ullen värmer även när den blir blöt eftersom det bildas en energi i materialet som gör att den inte leder kyla. Därför kan du även använda materialet under en våtdräkt som stärker dräktens värmeförmåga, grymt bra för swimrun.

Hur är det jämfört med att springa i funktionskläder?

- Jämfört med fabricerade syntetplagg, så kallade funktionskläder, så slipper löparen illaluktande plagg. Merinoull även temperaturen efter väder, värmer när den är blöt och svalkar när det är varmt ute. De gäller även våra löparstrumpor som reglerar komforten i dina löparskor och du får en lenare känsla mot huden. Du får en naturlig fiber mot huden som inte har behandlats med något antibakteriellt medel.

Kommer det inte att stickas?

- Vi garanterar att våra plagg inte kliar. Icebreaker har kontrakt med 75 farmare på Nya Zealand som vi får den finaste merinoullen ifrån, specificerad efter våra önskemål. Fibern är 8 till 10 centimeter lång vilket garanterar att den inte noppar. Fibern är också väldigt len, vilket gör att den inte kliar. Icebreakers fibrer har en extremt bra stretch som gör att plaggen faller lent mot huden.

Finns det några andra fördelar med merinoull?

- Ullen har en extremt bra hållbar produktion och fåren får springa helt fritt uppe i bergen under hela året, och sedan klipps pälsen ned varje september, när pälsen är som tjockast.

Löparshorts IcebreakerSmidiga löparshorts med ett lätt yttertyg i nylon och en innerbyxa som innehåller 51 procent merinoull, 43 procent tencel och 13 procent nylon. Plus för en smidig ficka på insidan av midjan. Shortsen finns även för herr, rekommenderat pris 699 kronor.

Så tycker vår testpanel om att springa i merinoull

Vår löparsugna testpanel har sprungit i en uppsättning löparkläder från Icebreaker, som innefattar t-shirts och shorts som syns ovan. Det här är panelens kommentarer:

Temperatur: Att träna i t-shirten under ett högintensivt pass på gymmet blir lite för varmt, men det blir det å andra sidan även i en tjockare funktionströja. Plaggen är skapade för löpning och det är där de gör sig bäst. Ute på en löprunda håller du en behaglig temperatur under hela rundan.

Komfort: Väldigt sköna och svala plagg, speciellt tröjorna faller mjukt mot huden. Storlekarna är true to size och det finns inte en söm som ger en antydan på skav eller irritation. Testpanelen älskar plaggen, snitten och komforten. Bra där!

Fukttransport: Wow, du blir såklart lite blöt när du svettas men det mesta sugs upp av plagget vilket ger en fantastisk känsla när du löptränar.

SHOPPA HÄR: Nytt från Icebreaker

LÄS MER: Fördelarna med merinoull