Därför ska du satsa på paddade skidkläder i backen Image

Därför ska du satsa på paddade skidkläder i backen

Är skaljackan din bästa vän under skidsäsongen? Vi vet när det kan vara värt att byta ut skalstället mot en paddad modell.  

Att klä sig enligt trelagersprincipen, med underställ, mellanlager och en skaljacka är en självklarhet för de flesta skidåkare. Även om du inte ska överge dina tre lager finns det fördelar med byta ut det yttersta lagret mot ett varmare alternativ. Eva Füting och Maria Bovin från Peak Performance berättar varför paddade skidkläder kan bli säsongens bästa investering.

– Med en paddad jacka är det enklare att ge sig ut på morgonen när du vill stå på skidorna snabbt. Du slipper välja baslager och mellanlager efter väder eftersom du vet att du håller dig varm och torr i jackan, säger Eva Füting som är senior designer på Peak Performance.

Peak Performance har delat upp sitt alpina sortiment i en freeride-kollektion och en pist-kollektion. Inom freedride ligger fokus på skaljackor, i pist-kollektionen är allt paddat.  

Varför har inte alla skidåkare paddade skidjackor om det är så praktiskt?

– Är du freerideåkare utsätts du för ganska hårda väderförhållanden och pushar dig själv mer. När du går upp på fjället i tuffa naturområden svettas du mycket och måste packa upp och ned din jacka hela tiden. Då är det bra med en tunnare ytterjacka. Har du ett lagersystem så är det lite som en lök, det är praktiskt för att kunna justera temperaturen efter vad situationen kräver, säger Eva Füting.    

Vad bär man under en paddad skidjacka?

– Jag skulle alltid gå på trelagersprincipen ändå. Då har du ett underställ och ett mellanlager under jackan. Rider Zip Hood, som finns för både dam och herr, är en superfunktionell värmande tröja som inte är för tjock. Där har vi lagt mycket energi på att hitta rätt tjocklek i tyget. Designspråket känns klassiskt “Peak-igt” och sportigt med en större logga som är trendigt just nu, säger Maria Bovin, Design Manager för Active på Peak Performance.

Spokane_PeakPaddade skidkläder passar perfekt för dig som åker pist. 

Vilka paddade modeller skulle ni rekommendera för en eller två veckors skidsemester?

– Anima för dam och Maroon för herr. Det är klassiska skidplagg som är vattentäta, med en bra andningsförmåga och bra padding. De kan man verkligen använda i backen om man är den där som bara åker en eller två veckor om året. Dessutom är de designade på ett sätt som gör att många använder de även till vardags. Anima är en clean och snygg jacka med nedtonade loggor, så att den känns schysst i en urban miljö, säger Maria Bovin och fortsätter:

– Spokane är en annan superskön jacka att ha när du åker skidor. Med vattentäta membran och dunfyllning passar modellen dig som gillar värmen. Den är också väldigt snygg så du behöver inte skämmas på väg till och från skidorten utan kan ha en jacka med dig som funkar både i backen och på stan.

HÄR hittar du hela vårt alpina sortiment från Peak Performance. 

LÄS MER: Allt du vill veta om dunet i Peak Performance dunjackor

LÄS MER: Snabbguide till dunjackorna från Peak Performance