Höstens största hälsotrender Image

Höstens största hälsotrender

Vad ska du ha på dig, träna och göra för att vara hälsosamt trendig i höst? Vi vet!

Hälsa, sport och träning intresserar oss mer än någonsin. En snabb koll i de stora bokförlagens höstkataloger visar att intresset inte ser ut att falna, suget efter att konsumera hälsa bara växer.

Även om träning och hälsa är en trend i sig finns det vissa träningsformer, stilar och prylar som är extra heta just nu.

Träningen

Johan Åkesson, analytiker på trendbyrån Sprillo, menar att den upplevelsebaserade träningen som har varit stor ett tag bara kommer att växa ännu mer. Han tror att träningen presenteras mer som ett event framöver än som en del av en återkommande, tråkig vardagsrutin.

– Där kliver kommersiella aktörer in och erbjuder arenan eller forumet för träningen. Konsumenter har inte längre några problem med att varumärken står som avsändare, att vi genom att delta också är en del av varumärkets positionering och marknadsföring. Det gör inget, så länge evenemanget känns hett – och är gratis, säger Johan Åkesson.

johan Åkesson sprilloTrendanalytikern Johan Åkesson tror att vi kommer se fler teknologiska inslag i träningskläder framöver. Foto: Björn Terring. 

Kläderna & prylarna

När det kommer till kläder, accessoarer och gadgets inom sport och hälsa fortsätter athleisuremodet att dominera.

– Athleisure som modebegrepp står sig starkt. På svenska festivaler i somras hade Coachella-hatten och skinnjackan bytts ut mot antingen en tydlig 90-tals look á la Levi’s och Calvin Klein, eller all in athleisure wear. Träningskläder hela dagen gör det också lättare för människor att hålla sig aktiva.

En effekt av athleisure-trenden är att de som tränar för hårdare träningspass vill hitta andra sätt att urskilja sig. När träningsbyxor och Adidas-hoodies används på jobbet behövs något extra för de som tränar “på riktigt”.

– Där kommer tech in och fler vill stärka sin identitet med rätt val av tech-hjälp i träningen. Jag tror att vi kommer få se hur teknologin allt mer byggs in i plaggen – och på sikt i oss själva – snarare än att smarta skor mäter din träningsdata, säger Johan Åkesson som också ser hur allt från techprylar och kläder kommer anpassas för mer nischade träningsaktiviteter.

Så visar vi vår hälsa

För att signalera hur hälsosamma vi är och på vilket sätt vi är det forsätter sociala medier att dominera som forum. Men i takt med att sociala medier går från foto- till filmdrivet blir det också tekniskt svårare att dokumentera sig själv. Selfie-filmning är inte lika smickrande som en vanlig selfie, förklarar Johan Åkesson och spanar om fokus flyttas från våra egna fejs till det vi ser och upplever.

– Det kommer handla ännu mer om att göra smarta val som bottnar i hälsa när det kommer till vad vi konsumerar och hur vi förlustar oss. Kanske främst vart vi reser. Att åka till Obonjan i Kroatien på festival, där klubb-dj’s varvas med meditationsexperter och yogagurus, anses vara bland det coolaste någon kan göra idag. Att välja resmål efter hälsostatus kommer vi se mycket mer av – inte minst i våra vänners sociala medier eftersom de slutar fota sig själva och i stället filmar sina upplevelser.

LÄS MER: Vegonjut & gatumat – så äter vi just nu!

LÄS MER: Höstens hetaste hälsoböcker