Stort test: Träningstrosorna som får högst betyg Image

Stort test: Träningstrosorna som får högst betyg

Bomull är uteslutet, men föredrar du att träna i funktionsmaterial eller merinoull? Vi har testat det bästa från båda världar för att se vilka träningstrosor som är bäst. 

Att träna i bomullstrosor är ett big no-no eftersom materialet suger åt sig fukt. Då blir du blöt och kall och det känns tungt och obehagligt, även om du har träningstights på dig. 

Gör därför rätt från grunden och träna i underkläder som är gjorda i ett material som både transporterar bort fukt och andas, så att du håller dig torr och sval under hela träningspasset. 

Till skillnad från vanliga trosor är funktionsunderkläder utformade för att minimera sömmar som skaver och resårer som sitter för hårt. Vår testpanel har testat modeller i både polyamid och merinoull för att se vilka trosor som gör jobbet bäst. 

Ett säkert kort 

SE_Casall_H.pngTest av: Casall, Perfect Hipster

Rekommenderat pris: 199 kronor. 

Finns i färgerna: Svart, grå, vit och beige

Material: 72,5% polyamid och 27,5% elastan. 

Passform: Snudd på stora i storleken. Passformen har en medelhög midja som är högre framtill än vad den är baktill. Den perfekta hipstertrosan som är precis lagom skuren för flera kroppsformer. 

Komfort: Det spelar ingen roll hur mycket du svettas, den här modellen absorberar svetten utan minsta problem så att du håller dig torr och fräsch under hela träningspasset. Du varken ser eller känner av modellen under passet – så skön är den! 

Design: Varför göra det svårt för sig själv? En klassisk design i en svart kulör med en liten logga upptill. Det här är ett säkert kort för genomskinliga träningstights. 

Sammanfattning: Det svala och tunna funktionsmaterialet känns bekvämt mot kroppen under hela träningspasset och har ingen söm som syns igenom tighta träningstights. Det stretchiga materialet får tummen upp och ger dig full rörelsefrihet till både box jumps och burpees. Det bästa med den här modellen är att materialet faktiskt transporterar bort svetten och andas, så du aldrig upplever en instängd känsla. Minus är att modellen gärna hade fått ha en något högre midja och en roligare design. Men är du en av de som gillar basfärger när det kommer till underkläder har du hittat rätt. Grym trosa till ett bra pris. 

Riktig vinnare! 

IcebreakerTest av: Icebreaker, Sprite Hot Pants

Rekommenderat pris: 399 kronor. 

Finns i färgerna: Svart, grå och vinröd

Material: 83% merinoull, 12% nylon och 5% lycra. 

Passform: Trosorna är rejäla och täcker verkligen hela skinkorna, även på dig som har gjort dina squats till punkt och pricka.

Komfort: Sitter på plats genom hela träningspasset utan att vandra norrut. Känns väldigt sköna på kroppen och är, trots att det är ull, helt klifria. 

Design: Helsvart med clean logoresår högst upp känns som en flirt med 90-talets superexponerade kalsongkampanjer. Det är inget nytt, men det är en klassiker som håller och som faller alla i smaken.

Sammanfattning: Ulltrosor får nog både en och annan att rynka pannan av skepsism, så även delar av testpanelen. Underkläder i ull kanske låter väldigt varmt, men faktum är att trosorna andas väldigt bra. De är gjorda i ett tunt ulltyg och håller kroppen sval eftersom ventilationen är riktigt bra. Även den mest klikänsliga personen kan ha de här trosorna utan att behöva oroa sig, de är garanterat klifria. Minuset är att de inte transporterar bort fukt så bra. Efter ett svettigt benpass blir de fuktiga – men det positiva är att huden är torr. När du är ute och åker längdskidor och svettas trots att det är kallt ute är det här ett perfekt val eftersom ullen värmer även när materialet är blött. Supersköna mot huden, hade det inte varit för den lilla lappen som skaver så hade de fått en tia. Klipp bort den, så har du ett par trosor du kommer vilja ha även när du inte tränar! 

Grym fukttransport 

SE_Röhnisch_H.pngTest av: Röhnisch, Hipster

Rekommenderat pris: 129 kronor. 

Finns i färgerna: Blå/lila, svart och rosa

Material: 82% polyamid och 18% elastan. 

Passform: Normal i storleken med en något större midja, velar du mellan två kan du välja den mindre om du föredrar en tight passform. En av de högre midjorna i testet vilket är ett plus. 

Komfort: Grym fukttransport. Trosorna kommer att bli blöta efter ett svettigt pass, men det är inget du lägger märke till under tiden. Däremot kommer du känna att kroppen fortfarande är torr trots att tyget sugit upp svett.

Design: Enkla linjer med en spetskant som livar upp designen. De känns lite mer klassiska än många andra modeller i testet, vilket testpanelen uppskattade. 

Sammanfattning: Omtyckt modell med spetskant som får en annars basmodell att bli lite finare. Hipstern sitter grymt på kroppen och känns mjuk mot huden. Fukttransporten är det absolut bästa, även om modellen blir blöt så kommer du känna dig torr och fräsch efter ett tufft intervallpass. Minus för den kraftiga sömmen baktill som syns igenom tightsen. Däremot bidrar sömmen till att trosorna sitter på plats trots hopp, spring och andra rörelser som i vanliga fall kan orsaka att trosan hamnar lite på sniskan. Hittar du rätt storlek kommer du även att vilja ha på de här funktionstrosorna till vardags. Om du tvättar och tumlar dem så kan de tappa färg och med åren kommer resårtrådarna krypa ut. Försök ta hand om det fina tyget med kärlek så håller dem längre. Kom ihåg att inte tvätta dem med sköljmedel för att tyget ska behålla sin andningsförmåga. 

Snygg favorit 

SE_BjörnBorg_SBB.pngTest av: Björn Borg, Solids Betty Bikini  

Rekommenderat pris: 199 kronor. 

Finns i färgerna: Svart

Material: 91% polyamid och 9% elastan. 

Passform: Väldigt normal i storleken med en normalhög midja. Det är en Brazilian-modell som är skuren tvärs över rumpan och ger en snygg siluett. 

Komfort: Mjuka, sköna och följsamma. Den här modellen är så lätt att du inte känner av den under passet. Plus för att modellen sitter där den ska trots hopp och rörelser. 

Design: En av de finare modellerna i testet som nästan känns för fin för att svettas i. Det här är en ny favorit för många i testpanelen som med glädje kommer ha den här både under träningspass och till vardags. 

Sammanfattning: Trots att den här modellen är tänkt att vara en finare vardagstrosa än något du tränar i, så överraskar verkligen den här modellen. Burpees, squats och sidosteg är ingen match för de här trosorna. Från att du sätter på dig Solids Berry Bikini sitter modellen stadigt på plats utan att röra sig en centimeter, vilket förvånade många i testpanelen. Det bidrar även till att du snabbt glömmer bort modellen eftersom den inte alls känns av när du rör på dig. Det något genomskinliga materialet baktill ger en grym ventilationsförmåga och materialet suger upp minsta svettdroppe så du ständigt håller dig torr i en behaglig temperatur. Det sömlösa bakpartiet ger en mjuk känsla och lämnar inga sömmar som syns igenom tightsen. Helt klart en ny favorit!

Väldigt bekväma 

SE_Salming_FBB.pngTest av: Salming, Free Boxer Brief 

Rekommenderat pris: 199 kronor. 

Finns i färgerna: Röd och svart

Material: 85% polyamid och 15% elastan.

Passform: True to size med en något större passform. Velar du mellan två storlekar kan du välja den mindre för att få en tight passform. Med en för stor storlek kan trosorna åka upp något mellan skinkorna. 

Komfort: Väldigt bekväm modell. Det tunna och mjuka materialet med den klassiska skärningen gör att trosorna sitter där de ska och knappt känns av.

Design: Snyggt med en lysande färg. Däremot kan lystern försvinna efter ett antal tvättar om du tvättar dem styvmoderligt och torkar i tumlaren.

Sammanfattning: Bekväma trosor med en nedvikt kant utan sömmar för optimal komfort. Det tunna materialet är mjukt och behagligt samtidigt som det upplevs tekniskt. Med andra ord märker du att trosorna både andas när du får upp värmen och suger upp svett i takt med att pulsen ökar. Den här modellen funkar lika bra får låg- som högintensiv träning. Följ tvättrådet för längre hållbarhet, tvättar du trosorna i exempelvis 60 grader kommer de snabbt att tappa formen. Se också upp för den färgstarka kulören som kan färga vita plagg när det är blött, en separat träningspåse efter ett pass är att föredra. Överlag en modell som du kan lita på. De sitter där de ska och ger dig allt du kräver i ett par bra funktionstrosor. 

Sköna och välgjorda 

SE_Craft_GH.pngTest av: Craft, Greatness Hipster  

Rekommenderat pris: 179 kronor. 

Finns i färgerna: Lila, svart, blå, randig, lila/mönstrad, grön, svart/vit och melerad

Material: 75% polyamid och 25% elastan.

Passform: Ganska stora i storleken, så du kan med fördel gå ned ett snäpp om du velar mellan två. En högre midja som går upp en bit mot naveln, vilket uppskattades hos testpanelen. 

Komfort: Laserskurna kanter möter mjuka sömmar i den här modellen från Craft. Det genererar en mjuk och skön känsla, även när du svettas som mest. 

Design: Den sömlöst designen och den något högre trosan känns modern och helt rätt i tiden. Snygg färg tycker testpanelen, men om du inte gillar den röda kulören har du ett gäng andra mönster och färger att välja på. Här kan du gå loss i färgskalan! 

Sammanfattning: Är du en av de som söker en trosa som faktiskt täcker hela rumpan är det här rätt val för dig. Väldigt skön modell som absolut inte skaver, är i vägen eller åker runt. Se bara till att du har rätt storlek, är de för stora kommer passformen att bli lidande. Plus för att det inte finns några troskanter som syns igenom tightsen! Trots att svetten rinner absorberar den här modellen fukten på ett smidigt sätt och håller dig torr samtidigt som materialet i sig är snabbtorkande. Det gör den här modellen till en vinnare under längre vandringar eller distanslöpning, där du snabbt vill att materialet ska torka. Ett par pålitliga trosor som är gjorda för hård träning.

Extremt prisvärd 

SE_Wyte_HB.pngTest av: Wyte, Hadi Brief 3-pack 

Rekommenderat pris: 129 kronor. 

Finns i färgerna: Svart/vit/beige och svart

Material: 85% polyamid och 15% elastan. 

Passform: Något stora i storleken, så du kan med fördel gå ned en storlek om du ligger mellan två. Testpanelen hade dock önskat en något högre midja. I en för stor storlek blir modellen något lös framtill. 

Komfort: Det här är en sömlös modell som du inte känner av på kroppen. Materialet känns konstant svalt och lent mot huden. 

Design: En väldigt fin skurning i en klassisk Brazilian-look som känns feminin och sitter smickrande på kroppen. Den sömlösa modellen ger ett modernt intryck. 

Sammanfattning: Materialet känns som gjort för högintensiva träningspass där du svettas väldigt mycket. Materialet suger upp svetten på en gång utan att för den delen upplevas som blött eller tungt. Modellen hade kunnat vara något högre i midjan för att på så sätt få ett större bakre parti som täcker mer av rumpan och håller trosorna på plats. Nu kan en något stor storlek åka upp mellan skinkorna om du springer eller gör knäböj i modellen. Tack vare det tunna materialet är det däremot knappt märkbart om och när det händer. I övrigt är det här en modell som sitter extremt bra, och smickrande, på kroppen. Du vill med fördel ha de även till vardags tack vare att det ingen finns någon troskant som syns genom tights eller jeans. Prisvärda!

SHOPPA HÄR: Ullunderkläder för herr och dam 

LÄS MER: Därför ska du träna i funktionsunderkläder 

LÄS MER: Därför ska du träna i seamless