Stort test! Säsongens nya löparskor för män 2019 Image

Stort test! Säsongens nya löparskor för män 2019

Vårvinterns nyheter har äntligen landat och vi laddar inför löparsäsongen 2019. Så här tycker vår manliga testpanel om de senaste nyheterna från de största märkena.

Det här testet är från 2019. Klicka dig vidare för att se löparskorna öfr män som är bäst i test 2020!

Början av året har bjudit på flera spännande släpp från några av våra största märken, bland annat en rejäl uppdatering av Adidas-favoriten UltraBoost. Oavsett om du är nybörjare eller en van löpare kommer du garanterat hitta en modell som passar just dig bland vårens första skörd av löparskor. Scrolla ned för att se vilka modeller som blev bäst i test.

Löparskor test

Nike Epic React Flyknit 2Nike Epic React

Märke: Nike

Modell: Epic React Flyknit 2

Ostaja maksaa: 1 595 kruunua

Finns i färgerna: svart, blå och svart/röd

Storlek: Du som sprungit i Nike innan vet att deras löparskor är små i storlekarna, den här modellen är inget undantag. Det är framför allt ovandelen som upplevs som rätt tight. Välj en storlek större och prova noggrant.

Passform: Smala och tighta. Här får du en sko som sitter likt en andra strumpa.

Komfort: Flexibel, skön och fantastisk ventilationsförmåga. Hittar du rätt storlek får du en riktigt drömskön löparsko.

Suunnittelu: Tveklöst en väldesignad sko som är snygg nog att extraknäcka som sneaker. Den känns både snabb och stilren, med precis lagom många detaljer som sticker ut. Det här är en sko som känns väldigt ny och fräsch.

Sammanfattning:

Som ofta när det gäller Nike är Epic React Flyknit 2 en oerhört snygg löparsko. Du kan utan problem snöra på dig skorna till vardags och bära dem som sneakers. Men det är inte bara designen som imponerar på testpanelen, det här är en sko som gjord för snabba spurtar, med mjuk och studsig dämpning. För längre rundor hade delar av testpanelen dock velat ha lite mer stöd, särskilt i sidled, även om den här versionen har en stabilare hälkappa än förra versionen. Ett stort plus är att skon andas fantastiskt bra och du glömmer nästan att du har ett par löparskor på dig. För vårens och försommarens svettiga rundor kommer du vara mer än nöjd med nya Epic React Flyknit på fötterna.

Asics Gel-Nimbus 21Asics Gel nimbus 21

Märke: Asics

Modell: Gel-Nimbus 21

Ostaja maksaa: 1 900 kruunua

Finns i färgerna: svart/röd, svart, blå/grå, blå/svart, svart/gul, svart/lila och grå/silver

Storlek: Något små. Vi rekommenderar att gå upp en halv storlek.

Passform: Tåboxen är rymligare än i föregående version, även om skon på det stora hela upplevs som något liten och tight.

Komfort: Fokus ligger verkligen på komfort i den här skon. Det är en dämpad sko som ändå inte väger för mycket, utan har en fjädrande och "pigg" löpkänsla i sig.

Suunnittelu: Många av Nikes och Adidas löparskor kan med lätthet passera som vanliga sneakers, det kan man kanske inte riktigt säga om de här skorna. De ser fortfarande ut som ett par löparskor med visuella inslag som är typiska för just löparskor. Kanske inte de designmässigt vassaste skorna, men ett par stilrena skor utan störande element.

Sammanfattning:

Letar du efter en pålitlig allroundsko för mängdträning och riktigt långa pass är det här ett suveränt alternativ. Visst, prislappen svider lite i plånboken och det är absolut en av de dyrare skorna i testet, men du får å andra sidan en rejäl och hållbar premiumsko som kommer att vara med dig lång tid framöver. En väl värd extra femhundring om du springer ofta och länge. Det är en neutral model som är ganska stabil. Testpanelen tycker också att den är förhållandevis lätt för att vara en så pass dämpad sko. De känns mjuka samtidigt som du får bra respons och energiåtergivning. Ett extra plus i kanten för en ny ovandel i mesh som gör skon både svalare och mer ventilerande än föregångaren.

Reebok Floatride Run FastReebok_Floatride_Run_Fast.png

Märke: Reebok

Modell: Floatride Run Fast

Hinta: 1 395 kruunua

Finns i färgerna: gul/vit och blå/vit

Storlek: Ganska stor i storleken. Överväg om du ska gå ned en halv storlek.

Passform: Trots att skon upplevs som lite stor är den normalbred och sitter bra på foten. Bekväm och helt ordinär passform.

Komfort: En mjuk dämpning och en bra passform gör de här löparskorna riktigt sköna, men det är framför allt den oerhört låga vikten som gör dem till vinnare.

Suunnittelu: Helt okej, inget att klaga på men inte heller de snyggaste skorna i skoskåpet. Tydlig sportkänsla, ingen modell som skulle kunna misstas för sneakers.

Sammanfattning:

Det är utan tvekan en av de lättaste löparskor som testpanelen någonsin snörat på sig. Du undrar nästan om det verkligen ligger ett par skor i lådan när du först får hem dem. Sjukt lätta! Trots en låg vikt är de förvånansvärt stabila. De är perfekta för intervallpass eftersom de är så smidiga och lätta. Skorna andas väldigt bra och ger en sval känsla även under lite längre, svettiga rundor. Det här är en stor fördel framåt försommaren men just nu, i slasket, kommer vätan in och gör fötterna blöta. Men med tanke på att vi går mot ljusare och varmare tider är det ett smart och mukavasti köp. Testpanelen tycker att du får rätt mycket sko för pengarna här eftersom de funkar både för löpning, promenader och en och annat pass på gymmet förutsatt att du inte lyfter för tungt.

Saucony Triumph Iso 5Saucony_Triumph_Iso_5_SE.png

Märke: Saucony

Modell: Triumph Iso 5

Rekommenderat pris: 1 795 kruunua

Finns i färgerna: blå/oranssi

Storlek: True to size.

Passform: Ingen sko för dig med smala fossingar, men perfekt för alla bredfotade löpare.

Mukavuus: Den fantastiska dämpningen gör det riktigt skönt att nöta många mil. Skon är bra uppbyggd och sitter bekvämt på foten. Den är flexible utan att bli sladdrig. Smart system med den stora plösen som är tjock och fastsydd under snörningen. Den hamnar alltid rätt och klämmer inte någonstans även om du snörar åt hårt.

Suunnittelu: Inte de mest diskreta skorna, men är du ett fan av trenden med klumpiga sneakers kommer de här löparskorna falla dig i smaken.

Sammanfattning:

Komforten är verkligen på topp i Sauconys nya Triumph Iso. Några testare som haft problem med hälsporre när de springer i andra skor kunde bekvämt köra vidare i den här modellen. Dämpningen är grym! Letar du efter dämpade löparskor måste den här modellen vara en av de bästa på marknaden. De är dyra, men absolut värda sitt pris. Du får inte så mycket stöd, men har du ett neutralt steg räcker det gott och väl. Sulan är som sagt tjock och rejäl, vilket ger den där väldämpade och trygga känslan du önskar när du springer, men det ger också en speciell look. Inte ett par skor som kan extraknäcka som sneakers men testpanelen tycker att det är coolt med en chunky modell! Något annat som är värt att nämna är den välventilerade ovandelen. Du ser i princip tårna rakt genom meshen - skönt på vårkanten och sommaren, mindre härligt så här års.... När det är torrt och varm kommer däremot de här skorna att vara givna favoriter.

Craft X165 Engineered

Craft löparskorMärke: Craft

Malli: X165 Engineered

Rekommenderat pris: 1 195 kronor.

Finns i färgerna: grå/gul, blå/orange och svart/vit.

Storlek: True to size, välj din vanliga sneakerstorlek.

Passform: Testpanelen gillar att skon är lite, om än väldigt lite, bredare än många andra skor på marknaden. Om du jämför med Nike Pegasus, som har en avlång passform och inte ger det högsta stödet efter ett par kilometer, är X165 Engineered automatiskt stabilare eftersom ytan på sulan är bredare.

Komfort: En väldigt lätt sko som inte gör så mycket väsen av sig undet löpturen, och det är väl precis det man vill. Den sitter där nere som en liten kompis och hejar på varje steg.

Design: Alla testare håller med om att designen hade kunnat vare lite roligare. Inget som påverkar din löpupplevelse, utan enbart en yttre defekt.

Sammanfattning:

En väldesignat sko som gör sig bäst för rundor mellan 5 kilometer och milen. När du springer och landar på hälen märker du verkligen av dämpningen i bakre delen av sulan som får dig att studsa fram. Framtill är mellansulan betydligt tunnare, och där kan både rötter och stenar göra sig påminda om du väljer att springa i lite mer ruffa förhållanden. Däremot, för asfaltslöpning eller grusstigar med mindre kornstorlek är detta en superbra sko! Något att påpeka är att snörningen kan vara lite klurig. Du får pilla lite för att kunna dra åt ordentligt. Väl på foten sitter skon som som gjutet. Craft är trots allt ett varumärke som står för kvalitet, och även om detta fortfarande är bland deras första löparskor är X165 Engineered en väldigt bra löparsko, till ett väldigt bra pris.

Uusi Balance VongoNB_Vongo_SE.png

Märke: New Balance

Modell: Vongo

Rekommenderat pris: 1 595 kruunua

Finns i färgerna: blå/vit

Storlek: True to size, kör på din vanliga.

Passform: Storleken känns "vanlig", men det är ändå en väldigt bred sko. Du med smala fötter bör se dig om efter annan model.

Komfort: Pronationsstödet längs hela insidan ger en ombonad och trygg känsla. För bredfotade löpare är det ett väldigt skönt val men du med smala fötter, eller du som letar efter en lätt känsla, kommer inte tycka lika mycket om Vongo.

Suunnittelu: Den här skon prickar definitivt in trenden med chunky skor. Snyggt och enkelt!

Sammanfattning:

Har du bredare fötter och letar efter lite mer utrymme i framfoten? Då är Vongo helt rätt model för dig. Den rejäla sulan har ett trendigt, klumpigt utseende som är suveränt för alla som inte trivs i de senaste årens betydligt lättare och snabbare modeller. Mellansulan i Fresh Foam är skapad i ett stycke för en mjukare löprunda och du får en skön sko som ger fullt godkänd dämpning. Men med tanke på den klumpiga sulan hade vi räknat med att dämpningen skulle vara ännu bättre. Är du van vid exempelvis Adidas UltraBoost eller Nike Epic React märker du att den här sulan är fastare och inte lika mjuk i fotisättningen. Känslan blir lite stum och passar bäst för kortare rundor där fokus ligger på stabilitet snarare än komfort och dämpning.

Under Armour HOVR Sonic 2UA_HOVR_Sonic_2_SE.png


Märke: Under Armour

Modell: HOVR Sonic 2

Hinta: 1 295 kruunua

Finns i färgerna: svart/orange och svart/vit

Storlek: Kör på din vanliga.

Passform: Passar normalbreda fötter och sitter som en löparsko ska. Inga konstigheter.

Komfort: Det kanske tar några turer innan du vänjer dig vid skorna, men när du väl sprungit in dem är det ett par nya favoriter. Du får däremot inte så mycket stöd. Stort plus för att meshen håller fötterna svala, skönt!

Suunnittelu: Snygga, svarta löparskor med en cool färgaccent som sticker ut.

Sammanfattning:

Det finns två saker vi gillar extra mycket med de här skorna. Det första är designen: De är snygga och känns moderna utan att bli för spejsade. Det andra är den grymma ventilationen: Du kan springa många mil utan att fötterna känns för varma eller svettiga, med andra ord är HOVR Sonic 2 givna för sommaren 2019. Det vi inte gillar lika mycket är den något snåla dämpningen som stundtals gör löpsteget hårt. Du får inte heller så mycket stöd och känslan blir något sladdrig, särskilt om du är van vid en mer stabil sko. Helhetsintrycket är att HOVR Sonic 2 levererar en komfortabel löprunda där du stolt kan glida från löppasset ut på stan för att flasha dina nya skor, särskilt med tanke på att fötterna inte känns det minsta svettiga. En sista detalj som är mer av en rolig grej än ett stort plus, är att du kan ansluta skorna till Under Armours app Map my run där du ser detaljerade mätningar och statistik för dina löprundor. Siffrorna är kanske inte lika pålitliga som de från din pulsklocka men det är ändå en cool funktion som vi uppskattar.

Adidas UltraBoost 19Adidas_UltraBoost_19_SE.png

Märke: Adidas

Modell: UltraBoost 19

Ostaja maksaa: 1 795 kruunua

Finns i färgerna: blå/vit, vit/grå och svart/vit

Storlek: Passformen är tight, men storleken är precis som vanligt.

Passform: Betydligt tightare än föregångaren, så om du har ett par gamla UltraBoost kan det ta några gånger innan du vänjer dig.

Mukavuus: Är det en mjuk och skön löparsko som står högst på din önskelista rekommenderar vi varmt UltraBoost 19. Det här är ett par riktigt, riktigt mjuka skor med den välkända Boost-dämpningen som ger känslan av att flyga fram på moln. Dröm!

Suunnittelu: Adidas vet hur man gör löparskor som väcker ha-begär och nya UltraBoost är inget undantag. Många har använt just den här modellen som sneakers och det kan du göra även med den nya versionen, även om den andas lite mer löpning än tidigare. Fräsch och vårig look.

Sammanfattning:

UltraBoost 19 är på många sätt en helt ny sko om man jämför med föregångaren. Den är mer avancerad med en tightare fit och en fastare dämpning. Du får 20% mer Boost i mellansulan än tidigare, vilket är tänkt att ge en mindre svampig känsla när du springer. Det här tycker testpanelen verkligen märks, känslan i UltraBoost 19 är mer stabil och inte lika "lös" som föregående versioner. Du får fortfarande den där mjuka, studsiga känslan men det känns inte som att springa i en strumpa. Det är definitivt en sko för löparen med komfort som högsta prioritet, och en supersko för alla som planerar att springa långa rundor utan minsta tendens till skoskav. Liten brasklapp för att ovandelen är i ventilerande mesh som inte tål väta. Lämna dessa snyggingar hemma tills vädret är lite vårigare.

Puma Hybrid Runner RocketPuma_Hybrid_Rocket_Runner_SE.png

Märke: Puma

Malli: Hybrid Runner Rocket

Ostaja maksaa: 1 295 kruunua

Finns i färgerna: svart/flerfärgad och svart/röd

Storlek: Puma är generellt ganska stora i storleken och det är även den här modellen. Gå ned nästan en hel storlek jämfört med din vanliga.

Passform: Väldigt breda. Testare som vanligtvis väljer en halv till hel storlek större i löparskor för att få lagom bredd hade gott om utrymme här, till och med för mycket plats.

Komfort: Ovanlig sula som gör den fantastiskt mjuk och flexible. Den följer fotens rörelser i varje steg. Sulan är delad i tre och sitter ihop med två mjuka "leder" som gör skon extra böjlig, den följer verkligen med fotens rörelser på ett suveränt sätt.

Suunnittelu: Det tar några sekunder innan du vant dig vid den spejsade, prickiga sulan men utseendet växer med tiden. De är futuristiska och väldigt unika, helt klart ett roligt inslag i garderoben! Det är kul att snöra på sig de här skorna och det smittar av sig på löpningen.

Sammanfattning:

Mjuka, lätta och luftiga löparskor till en förvånansvärt schysst prislapp. Testpanelen är positivt överraskad över Pumas nya löparsko. Att springa på asfalt är en fröjd i de här skorna vars tredelade sula ger en helt ny typ av flexibilitet. Passformen får löpningen att kännas naturlig, det är som att springa med mjuka trampdynor i stället för med skor. Eftersom sulan inte har något mönster i sig rekommenderar vi dem främst för asfalt och löparbanor där greppet inte är lika viktigt. Utseendet är lite av en vattendelare - det ser ut som något ur filmen Blade Runner - men om du gillar looken (det gör i alla fall vi!) så får du en jätteskön och mjuk löparsko att kicka igång säsongen med. Det du ska ha med dig innan du klickar hem Hybrid Runner Rocket är att skon är väldigt bred. Du med smala fötter bör se dig om efter en annan model. Ett tips är att gå ned minst en halv storlek mot din vanliga, gärna en hel. Du får ganska lite stöd vid fotleden, den sitter mer som en strumpa än en sko, men känslan är ombonad, mjuk och följsam.

Hoka One One NapaliHOKA_Napali_SE.png

Märke: Hoka One One

Malli: Napali

Rekommenderat pris: 1 495 kronor

Finns i färgerna: svart/blå

Storlek: Snäppet liten i storleken.

Passform: Napali har en smalare framfot än många andra löparskor, vilket kan göra det lite trixigare att välja storlek. Det är ingen sko för dig som pronerar.

Mukavuus: Det tar några gånger att springa in skon och den är inte särskilt flexible. Men när du burit den ett antal kilometer mjuknar den.

Suunnittelu: Precis som Hoka One Ones övriga skor, så är Napali knappast något för dig som vill ha en clean och stilren dojja. Det här är som att sätta en monstertruck på fötterna, vilket går hem hos vissa och inte hos andra. Syns gör du i alla fall.

Sammanfattning:

Napali ser ut som en riktig bjässe, men den är betydligt lättare än man kan tro. Du får mycket driv i steget och en skjuts framåt. Vissa menar att den inte är helt olika de senaste versionerna av Nikes Lunarglide. Hoka One One är kända för sin dämpning och Napali kommer inte göra dig besviken, du får ordentligt med dämpning. Det finns definitivt lite av en "springa på moln-känsla" som fans av Adidas UltraBoost kan känna igen. Däremot menar vissa testare att den höga platån får skon att kännas lite ostabil när du springer, men det beror helt på hur ditt löpsteg ser ut. Napali är en neutral sko för vardagsmotionären som behöver en kul sko som piggar upp en tråkig tisdagsjogg. Den är förlåtande och bjuder på en skön resa, även om det kanske inte sker på rekordtid. Plus för att den tjocka dämpningen är skonsam för både knä och höft.

SHOPPA HÄR: Löparskor

LÄS MER: 10 skäl till att älska Saucony Kinvara

LÄS MER: Nya UltraBoost 19 är här!