Sportamore-läsarnas bästa löpartips Image

Sportamore-läsarnas bästa löpartips

Tips från experter i all ära, men vanliga löpare har också en del ess i rockärmarna. Här är ERA bästa knep för en lyckad sommar i spåret! 

Har du tappat motivationen för att springa? Eller behöver du en extra push för att lägga in nästa växel på löpningen? I samband med en tävling av Adidas Solarboost frågade vi er, våra kära läsare, om era bästa löpartips och överöstes med smarta knep. Här är 11 motivationshöjare för springsugna!

1. Upplev omgivningen 

”Ibland, i stället för att lyssna på musik, borde löpare försöka lyssna på omgivningen och verkligen ta in naturen eller stadsmiljön de springer i. Jag älskar att uppleva världen genom att springa genom den, det motiverar mig året om!” – Auli, 24 år.

2. Lyssna på ljudbok

”Ta med dig en ljudbok ut på löpturen och njut av spänningen och en annorlunda upplevelse. Är du nybörjare? Börja med 1-3 kapitel och öka sedan successivt i takt med att både spänningen och konditionen växer.” – Patrik, 52 år. 

3. Var snäll mot dig själv

”För det första: Börja bara. För det andra: Sätt upp lätta mål under den första veckan. Det är ett enkelt sätt att lura hjärnan, känna dig nöjd och vilja fortsätta. Det tredje och viktigaste tipset är: Var snäll mot dig själv. Ge dig själv beröm för att du precis har kommit igång med löpningen och snart så har du fått in en ny vana.” – Kristin, 35 år.

4. Hitta nya platser att upptäcka 

”Ha som ambition att du ska se något nytt, gärna ett ställe som bara nås till fots. Då blir det ett mål och ett äventyr på samma gång. Då får man också naturliga vilopauser när man försöker hitta den bästa vägen till (kanske) ditt nya favoritställe.” – Robin, 30 år. 

5. Känn dig bekväm 

”Vem har någonsin ångrat ett löppass efteråt? Spring i kläder och skor som du känner dig bekväm och glad i, det gör allt så mycket roligare!” – Johanna, 28 år. 

6. Gör det bara!

”Gör det bara: Snöra på dig skorna och spring! Snabbt, långsamt, intervaller eller fartlek. 1 km eller 42 km spelar ingen roll, bara du stannar upp och känner effekten efteråt. Känslan som gör allt värt det!” – Rebecca, 32 år. 

7. Morgonrunda for the win

”Mitt tips är att springa på morgonen för att sedan duscha och äta frukost. Det hjälpte mig mycket med att gå ned i vikt och behålla blodtrycket på normala nivåer.” – Ahmad, 30 år. 

8. Lyssna på musik du blir glad av

”Gör en musiklista enbart med låtar du blir glad av och invänta fint väder. På det viset associerar du den härliga feelingen efter första rundan även när det är regn och måndag.” – Madelene, 31 år. 

9. Involvera barnen

"Mitt bästa tips är att involvera familjen. Gå promenader med barnen när de är små för att sedan springa tillsammans när de är lite äldre." – Josefin, 37 år. 

10. Unna dig ett par nya skor 

”Investera i ett par nya löparskor och nya träningskläder och jag kan lova dig att det kommer att kickstarta din löparsäsong.” – Maria, 47 år. 

11. Spring med någon som är snabbare

"Spring med någon som är snäppet snabbare än vad du är. På så sätt kommer du att kunna pusha dig själv och nå dina mål fortare." – Kristina, 24 år. 

SHOPPA HÄR: Löparskor för honom och henne

LÄS MER: 5 bästa löpartipsen på sommaren

LÄS MER: Så håller du träningsmotivationen uppe