Spinning för nybörjare Image

Spinning för nybörjare

Har du precis bokat in ditt första spinningpass? Kul! Här är instruktörens bästa tips för hur du får ut mest av träningen.

Att gå på spinning första gången kan kännas lite nervöst. Kanske undrar du hur du ska ställa in cykeln och om du kommer orka hela passet. Men ta det lugnt, alla i spinningsalen har varit nybörjare någon gång och så fort instruktören dämpar belysningen kommer du att kunna fokusera på din egen prestation och njuta av medryckande musik och puls!
Thomas Liljeroth är en av träningskedjan Sats populära spinninginstruktörer och vet vad du bör ha koll på innan ditt första pass.

- Det är två saker du ska veta: Det första är att passet kan bli hur hårt eller hur lätt som helst, det är du själv som avgör det genom att lägga på motstånd. Och det andra är att en bra kontakt med en uppmuntrande instruktör, vars musik passar dig och din sinnesstämning just den dagen, kan få dig att frigöra dina sista krafter på cykeln, säger Thomas Liljeroth.

Vem passar spinning för?

- Alla, gammal som ung. Stor som liten. Spinning passar motionärer som precis har börjat träna, men även utövare som vill bibehålla eller förbättra sin kondition. Spinning, på samma sätt som simning för inte med sig samma belastning på knän och leder som när du springer. Träningsformen passar också dig som vill träna till musik och takt men inte har koordinationsförmågan som krävs för aerobics. Spinning kan med fördel kombineras med andra träningsformer, som styrkepass och bodypump. När du spinnar behöver du inte heller ta hänsyn till den som är bredvid dig eftersom var och en har sitt motstånd på och därmed kan träna i sin egen lilla värld.

Räcker det om jag är på plats när passet börjar, eller ska jag komma lite innan?

- Kom en stund innan. Vi instruktörer på Sats är måna om att ge nybörjarna en bra start och hjälpa dem att ställa in cykeln. Om du kommer innan får du också en chans att få veta hur passet är upplagt och vad du ska tänka på.

Hur ställer jag egentligen in cykeln rätt?


- Första gången ber du om hjälp. I övrigt är det enda du ska tänka på att ha sadeln i höfthöjd. När du ställt in den lägger du armen på sadeln och sätter styret så att det som lägst står horisontellt med sadeln.

Vilka muskler tränar jag när jag går på spinning?

- Du tränar främst din kondition. Om du har cykelskor och därmed sitter fast i pedalerna på ett annat sätt än om du tränar med gympaskor så tränar du även vader, baksida lår och rumpan. Detta genom att du kan köra på ett tyngre motstånd och dra upp pedalen och inte "bara" trycka den framåt och nedåt. Vi står upp mycket under passen och då känns verkligen skillnaden mellan att ha cykelskor med en hård skosula jämfört med gymnastikskor med dess mjuka och böjbara sula. Men det är inte bara benen som jobbar under ett pass, utan även dina magmuskler, eftersom du stabiliserar din bål för att avlasta ländryggen så att den inte börjar smärta av utmattning.

Var i salen ska jag sätta mig när jag är ny?

- Som nybörjare är det vanligt att inte vilja placera sig på ett sådant ställe där du sticker ut eftersom du kan vara rädd för att göra fel och inte orka. Men som instruktör skulle jag vilja att du berättar för mig att du är nybörjare och därför kanske behöver lite hjälp. Jag skulle sedan vilja att du sätter dig långt fram så att jag kan se att tekniken ser bra ut och ha koll på när du inte orkar mer så att jag kan stötta dig på ett sådant sätt att du kan köra igenom resten av passet.

Jag tycker det är svårt att hålla tempot och orka, vad ska jag göra då?

- När du märker att du inte orkar hålla tempot eller takten ska du sätta dig ned och ta bort en del motstånd, men fortsätta hålla takten. Kroppen lyssnar till hjärnan och hjärnan hör taktslagen i musiken. Det är lättare att fortsätta att prestera, även om det är med de sista krafterna, om man har en pulsmätare eller en klar och tydlig takt att hålla sig till. En duktig instruktör ser också hur det är ställt, hur du har presterat och låter dig hämta andan om så behövs. Nästa gång kanske du orkar lite mer?

Vilka kläder ska jag ha?


- En cykelbyxa med vaddering för att undvika skavsår. Överdelen spelar ingen roll. Ta gärna med dig en vattenflaska och handduk, du kommer att bli törstig och svetten kommer att flöda.

Borde jag köpa spinningskor?

- Som nybörjare? Ja, om du fastnar och känner att du vill fortsätta. Fördelen med cykelskor är att du klickar i skorna i pedalerna och den hårda skosula gör att hälen inte viker sig nedåt och därmed sätter press på hålfoten.

Ser du några spinningtrender i år?

- Inte vad gäller musiken, men på cyklarna. Sats håller på och byter till wattcyklar som mäter den energi du lägger ner i dina tramptag, och på sikt ska de ersätta de cyklar vi har i dag.

thomas liljeroth
För Thomas Liljeroth är spinning en blandning av hård träning och en må-bra-känsla. "När deltagare går ifrån ett av mina spinningpass och är rejält trötta men med en blick som glöder och ett stort leende så har jag haft ett lyckat pass," säger han. Kuva: Privat

LÄS MER: Gruppträning för nybörjare