Säg ja till trail och få en starkare kropp Image

Säg ja till trail och få en starkare kropp

Är du en av de som fortfarande inte vågat vika av från landsvägen under löprunan? Trailfantasten Elisabeth Hansson delar med sig av hälsofördelarna med att springa i skogen.

Traillöpning är en effektiv träningsform som inte bara ökar kondition utan även bygger styrka, balans och koordination, samtidigt som att du både slappnar av och jobbar med huvudet. Traillöparen Elisabeth Hansson arbetar på Trailrunning Sweden, är född i en orienteringsfamilj och får nästan abstinens när hon inte varit i skogen på en vecka. 

– Traillöpning ger dig någonting mer för själen. Det går att göra det till mysträning men bara genom att trycka på lite hårdare blir det jättejobbigt. Du rensar även huvudet på ett skönt sätt, säger Elisabeth Hansson.

Vilken är den största skillnaden mellan trail och vanlig löpning?

– Att springa trail upplevs som mer kravlöst. Det är väldigt många som har börjat som traditionella väglöpare som springer milen eller maraton och det har varit okej. Sedan upptäcker de att man kan springa i skogen och då försvinner fokus på kilometer och tiden. Du kan inte längre hålla koll på tiden eftersom du inte kan jämföra din löpning på en liten stig med när du springer nedför eller uppför en brant backe. Du får fortfarande en väldigt effektiv träning, men det är en annan upplevelse. Du är i naturen och kan slappna av i huvudet.

Vad är skillnaden rent träningsmässigt?

– Det är mer skonsamt att springa i skogen eftersom du får ett mer varierat steg. Asfalt är egentligen inte ett naturligt underlag för oss, skogen är mjukare. Du får parera med fötterna och jobba uppåt och nedåt, samt korta och förlänga steget. Risken för belastningsskador blir därmed mindre. 

Elisabeth HanssonAllt från Alpernas vyer till den mjuka granskogen och längs med klippor vid havet är Elisabeth Hanssons träningsplats. I juni åker hon till Österrike för ett av säsongens roligaste traillopp Infinite Trails, läs mer om det nedan. Foto: Privat. 

På vilket sätt varierar jag löpsteget?

– När du springer på ett elljusspår kan du ha samma löpsteg hela tiden eftersom underlaget är genomgående plant. När du springer på mindre stig ligger rötter och sten lite varsom, och stigen går uppför och nedför. Det innebär att du ibland behöver anpassa var du kan sätta fötterna. Därför måste du vara aktiv och jobba med blicken och huvudet för att se var du kan sätta fötterna för att undvika rötter och snedsteg, säger Elisabeth Hansson och fortsätter: 

– När du springer uppför kortar du ned steget, sedan springer du utför och då handlar det mer om koordination och balans. Du får lite olika moment under traillöpning vilket kräver mentalt fokus. 

Vilka fysiska fördelar finns det med att springa trail?

– Eftersom du lyfter benen högre upp när du springer för att inte snubbla bygger du upp styrka i främst lår, rumpa och vrister. Du jobbar även mycket med överkroppen så som mage och rygg, eftersom traillöpning kräver koordination och balans. Du får en starkare kropp som helhet.

Hur ska jag värma upp inför ett pass?

– Om du inte är van att springa i skogen kan det vara skönt att springa tio minuter på ett plant underlag så du blir varm i kroppen och får igång musklerna. Är du en van traillöpare kan du sticka ut på stigen på en gång.

3 tips för att förbättra din traillöpning:

#1. Spring mycket

– Du blir bra på det du tränar på, i de flesta fall. Få mycket tid i skogen och sök dig gärna till olika typer av terräng. Kanske upp till fjällen för att springa på semestern?

#2. Lämna stigen

– Jag vill även slå ett slag för att bara dra rakt ut i skogen, det är extremt utvecklare. Jag är själv orienterare i grunden och det skapar en större frihet när du lämnar stigen.

#3. Komplettera med styrketräning

– Det är viktigt att göra jobbet på gymmet. För att kunna springa bra måste du vara stark i bålen så komplettera din traillöpning med styrketräning för mage och rygg, samt gör tåhävningar för att träna vristerna och öva upp balansen. Det behöver inte vara speciellt komplicerat utan handlar om att du ska bli mer hållbar. 

Vågar du dig på en utmaning? 

Är du sugen på att springa ett traillopp? Nu kan du anmäla dig till ett av Trailrunning Swedens lag i Infinite Trails World Championships som går av stapeln den 26-30 juni i Bad Hofgastein, Österrike. Adidas sponsrar även alla löpare i laget med ett startkit i form av skor, underdel och överdel. Lär mer och anmäl dig HÄR

SHOPPA HÄR: Allt du behöver för traillöpning

LÄS MER: Börja springa trail!