Så lyckas du med nyårslöftet – en gång för alla! Image

Så lyckas du med nyårslöftet - en gång för alla!

Sprakande nyårsraketer och skålande champagneglas kommer ofta hand i hand med löften om att bli ett bättre jag. Så här ska du göra för att lyckas med dina nyårslöften.

Att gå ned i vikt, sluta röka eller bli en hälsosammare version av sig själv är klassiska nyårslöften som tyvärr tenderar att gå i stöpet redan den första månaden på det nya året.

Om du vill att 2018 blir året då du lyckas med dina löften har leg. psykologen Alexander Rozental några smarta knep som du kan använda dig av. Han är doktor i klinisk psykologi vid Stockholms universitet och har skrivit Dansa på deadline, en bok om uppskjutandets psykologi.

- Det finns en tradition av att avge ett nyårslöfte innan tolvslaget och då rätt spontant säga något man kanske inte har planerat för. Risken är att man går ut för hårt, att det man lovat sig själv är för vagt, att man inte delat upp löftet i mindre delar eller gett sig själv rätt förutsättningar att lyckas. Man kanske lovar att sluta röka men fortfarande har cigaretter och tändare hemma, säger Alexander Rozental.

Alexander RozentalEnligt psykologen Alexander Rozental är ogenomtänkta mål den vanligaste missen när det kommer till nyårslöften .

Varför vill vi avge löften på nyår?

- Det handlar mycket om vårt behov av tydliga övergångar från något gammalt till något nytt. Vi människor älskar den typen av ceremonier.

Finns det några dåliga löften?

- Det man sett i forskning är att löften som handlar om att undvika saker är sämre. De är svårare att uppnå och risken är att man känner en stor skuld för att inte ha lyckats. Som människa är det svårt att undvika något helt och hållet.

Med "undvikanden" menas att sluta med något. Att inte äta godis eller sluta känna ångest, till exempel. Den typepen av mål riskerar att inte uppnås eftersom de inte ger information om vad det är du ska göra för att nå målet. Ett bättre löfte eller mål är att bestämma något konkret med flera olika delmål, som att inte äta godis på veckodagarna och sedan koppla löftet till något större.

- Kortsiktiga mål är bra men de måste kopplas ihop till något viktigare om det ska hålla på längre sikt. Om du vill gå ned i vikt, koppla det till något som har att göra med dig som person. Handlar ditt mål om att gå ned i vikt om att du vill vara mer aktiv som förälder och kunna göra roliga saker med dina barn? Då blir nyårslöftet mer betydelsefullt.

Det känns lite omodernt men vilka är fördelarna med att avge ett nyårslöfte?

- Det finns faktiskt mycket forskning som pekar på att nyårslöften fungerar. I jämförelse med personer som bara funderar på eller överväger en förändring så lyckas personer som avlagt ett nyårslöfte i rätt stor uträckning. Ett halvår in på det nya året är det ungefär hälften som håller fast vid sitt nyårslöfte.

happy newAtt avge ett nyårslöfte är en bra idé, men se till att ha tänkt igenom dina mål redan innan champagnen öppnas .

4 steg till att lyckas med ditt nyårslöfte

1. Sätt konkreta mål och delmål

Ett konkret mål med tydliga hållpunkter på vägen ger dig en kontinuerlig återkoppling på att du är på väg åt rätt håll. Om du ska göra en större förändring, som att gå ned i vikt, sätt ett delmål för första månaden, ett annat för den andra och så vidare.

2. Ge dig själv rätt förutsättningar

Förbered dig på vad du ska uppnå och vad arbetet kommer kräva. Lova dig inte något precis innan tolvslaget utan fundera igenom löftet någon dag innan, så kommer du underlätta för dig själv. Ta bort alla påminnelser om den osunda vanan.

3. Involvera andra

Ett bra tips är att engagera nära anhöriga, kollegor eller ens partner som kan ge vägledning och uppmuntra. Vi brukar ofta säga vilka nyårslöften vi har till andra och det är den sociala komponenten som gör att nyårslöften fungerar bra.

4. Förbered dig på bakslag

I forskning har man sett att personer som är förberedda på motgångar har mycket bättre förutsättningar för att lyckas. Under loppet av den första månaden kommer de flesta stöta på ett ganska stort antal mindre bakslag. Är man förberedd på att de kommer komma finns en större chans att man tar sig upp på banan igen och ser bakslagen som lärotillfällen.

LÄS MER: Vägen till Vasan - så ska du träna!

LÄS MER: Så tränar du upp en bättre hållning