Gruppträning för nybörjare Image

Gruppträning för nybörjare

Har du precis skaffat gymkort och är lite nervös inför ditt första gruppträningspass? Lugn, här är instruktörens bästa tips.

Att gå på gruppträning kan verka lite läskigt om du aldrig gjort det förut. Kanske oroar du dig för om du kommer att orka, klara av stegen eller om andra kommer att kolla på dig. Men oroa dig inte, gruppträningen är till för alla - oavsett vilken nivå du befinner dig på. Dessutom fokuserar alla på sig själva så mycket så det är ingen som kommer hinna kolla på dig.

Vem passar gruppträning för?

- Alla, framförallt om du har svårt att motivera dig själv att träna, då kan gruppträning göra att du tycker det är roligare att gå till gymmet. Eftersom det finns så otroligt många olika pass finns det något som passar alla, säger Elin Rosenqvist, som är gruppträningsinstruktör i Body Attack, Grit Cardio och Body Balance.

Finns det någon som inte borde gå på gruppträning?

- Nej, men om du är skadad är ett bra tips att du är där i god tid och berättar det för instruktören. Är du skadad kan du då få alternativa övningar som passar dig, det är de flesta instruktörer bra på. Är du däremot gravid är det bäst att du pratar med en expert innan passet, som en barnmorska eller sjukgymnast, så att du själv vet vad du ska undvika, för alla instruktörer har inte koll på det.

Hur viktigt är det är det att komma i tid till passet?

- Jätteviktigt! Är du sen får du inte vara med, och måste du gå innan passet är klart säger du till innan. Då ber du instruktören eller kompisen bredvid att plocka bort dina saker efteråt, det gör du absolut inte under passet. När jag instruerade i Body Pump låg folk och stretchade på golvet under sista låten, då var jag extremt noga med att ingen började plocka utan viktplattor av säkerhetsskäl. Jag har sett en tjej få en fem-kilos viktplatta i ansiktet och det var inte kul. Redskap plockar vi undan efter passet.

Vad är ett vanligt misstag att göra under ett gruppträningspass?

- Om du testar ett nytt pass eller går på ett lite tuffare pass och inte lyssnar på instruktörens alternativ. De flesta övningar går att skala till en nivå som passar just dig. Ta inte de svåraste alternativen så att du går från klasen och känner dig tillplattad, utan välj lättare varianter så du går därifrån nöjd och glad.

Om jag aldrig varit på en klass förut, var i salen ska jag ställa mig då?

- Långt fram i mitten, där ser du vad instruktören gör. Ställ dig inte allra längst bak, för om det är en lite mer koreograferad klass kan det hända att ni ska vända er om mot andra väggen, då kan det vara skönt att ha någon framför sig att titta på om du är osäker. Men om du går fel så häng inte upp dig på det, alla har varit nybörjare och att komma in i passen är en vanesak. Ge klassen åtminstone två eller tre försök, lär dig strukturen och rörelserna, så kommer du få ut mer.

Vad är ditt råd om man har lite svårt att bjuda på sig själv, klappa i takt och ogillar den där hurtiga känslan som gärna infinner sig under gruppträning?

- Fokusera på träningen och vad du vill ha ut av dem. Varför kom du dit? Om det är för att ha kul, tjoa och tjimma så gör det. Är du där för att ta ut dig till max, så gör du det.

Vad säger du om myten att man inte får något resultat av gruppträning?

- Det är bullshit! All träning är bra träning. Vill du bli bäst på att springa maraton, då måste du nog springa. Vill du klara 100 kilo i benböj, måste du antagligen styrketräna. Men vill du bli starkare, snabbare, rörligare och allround-tränad kan du bli det genom att gå på gruppträningspass. Förutsättningen för att få resultat är att gå regelbundet, fokusera på vad gör du när du väl är där, ta i och ta ut dig.

elin rosenqvist
Elin Rosenqvist toiminnassa!

Trendigaste gruppträningen 2016, enligt Elin Rosenqvist

  • Yoga-trenden växer, kanske för att rörlighetsträning är så populärt. Nu är den mer specifik än tidigare, som till exempel Yoga for athletes.
  • Sportinspirerad träning, som till exempel Body Attack. Där får du känslan av att ni som går på gruppträningen är ett lag.
  • Crossfit fortsätter att vara omåttligt populärt. Anledningen? Resultaten kommer snabbt! Som styrketräning i grupp.
  • Specialiserade träningsstudios som erbjuder gruppträning i stället för tävling poppar upp som svampar ur marken. Pilates och kampsport är exempel på det många gillar just nu.
  • Gruppträning med vänner. Som att du samlar ett gäng i en park och tränar ihop eller springer backar tillsammans.

LÄS MER: Höstens hetaste gruppträning