Bli en miljöhjälte och börja plogga Image

Bli en miljöhjälte och börja plogga

Vill du bli en miljökämpe? Då kan plogging, det svenska fenomenet att plocka skräp medan du joggar, vara svaret! 

År 2050 beräknas det finnas mer plast i världens hav, än vad det kommer att finnas fisk (ja, det är faktiskt sant)! Fortsätter vi att skräpa ned planeten som vi gör riskerar 99 procent av alla fiskmåsar att ha fått i sig någon typ av plast genom livet, men det här är bara en liten del av de problem som drabbar oss om nedskräpningen fortsätter. Någon som blev trött på allt skräp är Erik Ahlström, grundare av föreningen och folkrörelsen Plogga.  

– För ett par år sedan när jag pendlingscyklade mellan Nacka och Östermalm i Stockholm blev jag chockad över mängden skräp som fanns på gatorna. Samma skräp kunde ligga flera veckor utan att någon verkade bry sig så jag började plocka upp det, säger Erik Ahlström och fortsätter: 

– När jag sedan tog med mig mina trail-polare på skräpjakt såg jag att även de blev smått beroende. Plogga triggar rörelseglädje och skapar en uppsjö med endorfin och adrenalin. Run, but run with a purpose. 

Vad är plogging? 

Plogging, eller att plogga, är ett fenomen som grundades av Erik Ahlström år 2016. Det handlar om att kombinera löprundan med att plocka skräp från marken. Med en ren värld och ett hållbart samhälle som mål hjälper Plogga människor att starta plogging-grupper världen över. Idag finns det i nästan alla länder, på alla kontinenter världen över. 

– Det hela började som en rörelse här i Sverige med målet att förändra omgivningen och vanorna vid nedskräpning. Sverige blir allt skitigare. Varje dag slängs 2,7 miljoner cigarettfimpar på gatorna, och vi bor totalt 10 miljoner här, säger Erik Ahlström och fortsätter: 

– Tillsammans kan vi skapa en positiv, global miljöförändring och det känns underbart! 

Även om man som enskild person kan känna sig handfallen i det stora hela är det de små sakerna som i stora mängder kan resultera i fantastiska förändringar för miljön. HÄR kan du se hur när det ploggas i Indien. 

Vad betyder plogging? 

Begreppet plogging är kort och gott en sammansättning av orden “plocka” och “jogga” och syftar på att plocka skräp under joggingrundan. Begreppet framkom av Ploggas Carina Svenssons göteborshumor.  

PloggingVill du starta ditt eget Plogga-event? Kontakta gänget HÄR för att få mer info. På bilden ser vi Erik Ahlström och Carina Svensson längst till höger. 

Så blir plogging din nya grej 

Någon som kör plogging varje dag är löpcoachen Ida B Olsson, även kallas queen över mysjogg. Hon älskar att springa för att njuta av naturen och sin omgivning. Därför är det kanske inte så svårt att förstå att hon även är en grym miljökämpe. 

– Det behöver inte vara så stort och seriöst. Jag plockar skräp varje gång jag ser något under en löprunda. Det är lite kul, för jag har alltid plockat skräp när jag springer, redan innan det fick ett roligt namn, säger hon och fortsätter: 

– Det är inte så att jag springer med ljus och lykta, men jag skulle aldrig springa förbi något och låta det ligga kvar. Det enda som jag inte rör är snytpapper. 

Hur går det till, rent praktiskt? 

– Om du springer i stan är det inga problem, för där finns det soptunnor överallt som du kan slänga skräpet i. Men om du springer i skogen kan det vara smart att ta med sig en liten plastpåse att lägga allt skräp i så du slipper ha det i handen. 

Löpcoachen Ida B Olsson driver även en ideell löpgrupp med barn. Självklart har hon också introducerat de för plogging. 

– Vi tog med gruppen till beachen, hade handskar och plastpåsar med oss och sedan ploggade vi längs hela stranden.  

Ida B OlssonLöpcoachen Ida B Olsson skulle aldrig kunna springa förbi skräp på löprundan utan att plocka upp det! 

Kör du plogging även under lopp?

– Ja! I somras när jag körde Swimrun med en vän såg jag tre olika gel-flaskor på marken. Det är sådana som du får energi av som någon förmodligen tagit på vägen och sen dumpat. Jag kände på en gång att jag måste stanna och plocka upp dem. Men vi var mitt ute i ingenstans och det fanns ingen soptunna så jag visste inte var jag skulle göra av dem, säger Ida B Olsson och fortsätter: 

– Min kompis sa att jag sinkade tiden när jag försökte komma på en lösning, men jag kunde inte lämna skräpet. Det slutade med att vi lite senare mötte ett par som satt på picknick som vi sprang fram till och frågade om de hade en påse. De tog i stället hand om skräpet så att vi kunde fortsätta med vårt lopp. 

SHOPPA HÄR: Nya löparskor att plogga i

LÄS MER: 3 tips för att få ut det mesta av sommarlöpningen