Maxa tiden på tävlingen med nya löparskon SL20 från Adidas Image

Maxa tiden på tävlingen med nya löparskon SL20 från Adidas

Våren kan knappast bli bättre! Nu lanserar Adidas en helt ny löparsko för snabba lopp och löppass. Lär dig allt om SL20!

Hur många löparskor har du egentligen i skostället? Varje hängiven löpare behöver minst en löparsko för återhämtningspassen och en för tävlingar och korta distanser där du vill fokusera på snabbheten. Nya löparskon SL20 från Adidas förväntas att göra succé som snabb racersko, berättar experten från Adidas.

- SL20 är helt ny för oss och för våra kunder. Det som får den att sticka ut bland våra övriga löparskor är att mellansulan inte är vår vanliga Boost-sula. I stället har vi använt lättviktig EVA, berättar Stefan Rehn från Adidas och fortsätter:

- SL20 är en lättare löparsko för snabba pass, till exempel intervaller eller annan kvalitetsträning på mellan 5 och 10 kilometer.

Låter det intressant? Här hittar du SL20 herr och SL20 dam.

Passar ett neutralt löpsteg

Att du ska välja löparsko efter ditt löpsteg och din individuella fotnedsättning är sedan gammalt. Det brukar heta att du pronerar, supinerar eller har ett neutralt löpsteg, varav SL20 anpassats för det senare.

- Tanken är att den ska funka för alla typer av löpsteg så länge du inte pronerar. Men du får en bättre löpupplevelse och bättre respons i frånskjutet om du landar på främre delen av foten när du springer. Det är där större delen av energiåtergivningen sitter i den här skon.

sl20Fila ned din tid på milen med den nya lättviktsskon från Adidas! SL20 passar dig med neutralt löpsteg.

Etäisyydet 5 ja 10 kilometrin välillä

En annan viktig faktor för ditt skoval är hur långt du ska springa. Korta intervaller kräver en typ av löparsko, medan ett maraton kräver en annan. Alla löparskor för intervallträning eller tävling är i regel väldigt lätta. Det gör att du kan skala bort hundradelar på milen, men du bör inte överanvända skorna.

- SL20 kan användas för upp emot 10 kilometriä etäisyyttä. Springer du längre ska du helst ha en lite mer dämpad och stabil sko, för att inte slita för mycket på kroppen. SL20 gör sig bäst vid de tillfällen då du vill känna dig riktigt snabb, men inte ska springa så långt.

Optimal för hårda underlag

Sist men inte minst bör du fråga dig själv vilket underlag du springer mest på. Vet du med dig din vanliga löprunda leder dig över främst asfalt är det A och O att du har en löparsko som klarar av den pärsen!

- SL20 är designad för hårda och fasta underlag, som asfalt men också grus. Ska du ut och springa i terräng finns det däremot andra löparskor som lämpar sig bättre, men för alla hårda underlag är den optimal.

Ett drop på 10 millimetriä

Drop är vad man kallar höjdskillnaden på sulan mellan häl och tå, och det mäts hos både löparskor och träningsskor. Om du springer med en sko med högt drop är det större chans att du landar på hälen i fortsättningen. Det eftersom det är mer material under hälen, vilket gör att du nuddar marken innan du hinner dra in foten under höften när du springer. På samma sätt får du motsatt effekt om du springer i en sko med mindre drop, eftersom du lättare hinner få in foten under höften.

- Nästan alla Adidasskor har ett drop på 10 millimeter, vilket vi funnit är det optimala för löpning, eftersom det påminner om en fots naturliga drop. Vi har därför samma drop på våra racingskor, vilket förvånar många eftersom racingskor brukar ha ett lägre drop, avslutar Stefan Rehn.

Vill du se fler löparskor? HÄR hittar du hela vårt utbud!

SL20SL20 är löparskon du ska välja för korta distanser med fokus på snabbhet, men varje biten löpare har fler än ett par skor. Variera din löpning med en mängdträningssko och en sko för återhämtningspassen!

Snabbguide till Adidas populäraste löparskor:

Varje duktig löpare behöver minst en löparsko för återhämtningspassen och en för snabba tävlingar och kortdistanser! Här är några modeller att komplettera skohyllan med.

  • Ultraboost: Löparskon som matchas lika lätt till en vardagsoutfit som löpartights! Utrustad med den studsiga och supermjuka mellansulan Boost är den hyllad för sin höga komfort. En stor favorit för hela Sportamores redaktion.
  • Pulseboost: En löparsko för dig som tränar inne i stan, där du varje sekund kan behöva väja för en cykel, eller svänga tvärt runt ett hörn. Pulseboost är försedd med en extra greppvänlig yttersula, samt stabilitet för rörelser i sidled.
  • Solarboost: Det bästa valet för dig som vill lägga kilometer efter kilometer bakom dig. Liksom Ultraboost är det här en löparsko med en helt fantastisk dämpning som skyddar mot stötar under långdistansloppen - men den här modellen är snäppet stabilare med en tight ovandel som håller foten på plats under hela rundan.

LÄS MER: Därför behöver du fler än ett par löparskor

SHOPPA HÄR: Gott och blandat från Adidas