Rätt ryggsäck för dig! Image

Rätt ryggsäck för dig!

Rygga inte tillbaka – ge dig ut på jakt efter rätta ryggan för just dina behov. Vi guidar dig rätt!

Du ska ut och vandra. Nu återstår “bara” att hitta rätt ryggsäck. Det viktigaste är förstås passform och komfort, eftersom en ryggräck med fel rygglängd eller felplacerade remmar aldrig kommer att bli din nya bästis.  

Nästa fråga blir vad du ska använda säcken till. 

– En säck på 50-60 liter går att fylla med åtskilliga kilo. Ju tyngre din säck brukar bli desto större är kravet på ett fungerande avbärarbälte eller höftbälte. En tung säck ställer också högre krav på stadga i ryggen till exempel med hjälp av en platta eller aluminiumprofiler. Samma sak gäller axelremmarna. Dessa detaljer gör själva säcken tung och den acceptabla packvikten går hand i hand med vikten på säcken, säger Kalle Grahn på Bergans som är expert på området. 

En annan sak du bör fundera över är när du kommer att använda ryggsäcken. Om du vill kunna ha den även på vintern bör du sikta in dig på en modell med snölås och stora spännen, som du kan hantera med handskar på händerna. Samtidigt ska du ställa dig tveksam till ventilerande nätdetaljer i rygg och sidor som fungerar som snösamlare. 

– Säckens egenskaper bör i allmänhet vara mångsidiga hellre än specialiserade det gäller åtminstone om du vill ha en säck som används till det mesta. Titta därför extra noga på spännen och kompressionsremmar så att dessa fungerar både med vandringsstavar och tältbågar så väl som skidor.

En sista sak att ha i bakhuvudet är att somliga säckar fungerar dåligt med hjälm något, något som är viktigt att tänka på vid aktiviteter som cykling och klättring. 

– Tillåter plånboken och garderobsutrymmet flera olika säckar är det naturligtvis en bra idé att skaffa en lätt modell och en med ett tyngre och mer avancerat bärsystem.

Tillpassning på ett bra sätt

  1. Börja med att lossa alla remmar
  2. Packa och komprimera säcken på det sätt du vill.
  3. Ta på säcken, placera och justera avbärarbältet så att det sitter bra. 
  4. Justera sedan axelremmarna.
  5. Finjustera med toppstramarna och bröstremmen.

rygga
Att vara ute och vandra är verkligen livskvalitet!

Tänk på detta när du väljer ryggsäck

Rygglängd 

Rätt rygglängd är avgörande. En säck med för lång rygg gör det omöjligt att använda axelremmar och höftbälte samtidigt. I sämsta fall påverkas rörelseförmågan. En för kort rygg gör det omöjligt att använda höftbältet då det hamnar över magen i stället för på höften.

Höftbälte 

Avbärarbältet ska vila på höfterna och överföra vikten på skelettet. Kolla så att bältet kan spännas tillräckligt, gäller i synnerhet om du är smal och lång.

Axelremmar 

Var uppmärksam så att inte remmarna ligger mot din nacke och trycker. Axelremmarna får heller inte vara för brett placerade.

Toppstramare 

Toppstramare är en mycket viktig detalj som gör det möjligt att fördela vikten över axlarna.

Bröstrem 

Bröstremmen hjälper till att justera avståndet mellan axelremmarna. Remmen ska kunna justeras upp och ner och bör inte sitta tight. Många väljer att inte använda bröstremmen eftersom den ofta påverkar ventilationsmöjligheterna.

Topplock 

Topplocket kan i allmänhet justeras och ska inte påverka dina möjligheter att titta upp. 

Kompressionsremmar 

Kompressionsremmar tajtar upp säcken om den inte är fullpackad. Här kan också utrustningsdetaljer fästas.

Detaljer 

Ta en extra titt på säckens detaljer så som sömmar, dragkedjor och spännen. Sömsmånen ska vara god, dragkedjor smidiga och starka och spännen ska hålla för en trampning. 

Tips! Gå direkt till våra ryggsäckar från Bergans, Haglöfs eller Lundhags.