Klä dig rätt på tennisbanan i vår Image

Klä dig rätt på tennisbanan i vår

Hiljaisuus, kiitos. Här är nyckelplaggen för dig som vill vara ett modeess på banan i år.

På måndag startar huvudturneringen i Franska Öppna i Paris. Årets andra Grand Slam-turnering är startskottet på allvar för världstennisens årliga ankomst till Europa - men också den stora lanseringen för vårens och sommarens tennismode.

- Det finns två tydliga trender när du tittar på årets damkollektioner. Den ena är att färgerna gult, rött och lila dominerar i olika nyanser, utöver det svarta och vita som alltid finns med. Samt att det har blivit lite fler längre ärmar. Trekvartsärmar och långärmade tunna toppar finns det flera varianter av, säger Hans Larsson på Tennis Fashion.

I stället för att bara ha de korta underbyxorna som är insydda tenniskjolarna har tennistightsen börjat slå igenom på allvar. Långa tights är nu en självklar kombination för många också under kjolen, berättar Hans Larsson.

- Annars händer det inte så mycket uttrycksmässigt. De plisserade kjolarna finns kvar, precis som linnen med tunna axelband.

Strålkastarljuset i damtennisens världstopp har de senaste tio åren dominerats helt av två profiler, Serena Williams och Maria Sharapova. Williams har varit i en klass för sig resultatmässigt och slagit rekord efter rekord medan Sharapova levt högt på sin stil, professionalism och roll som ambassadör för sporten. Efter Sharapovas dopningsavstängning i början av året finns det ett stort utrymme att fylla bredvid Williams.

- Dessvärre tycker jag att det inte finns någon stark personlighet som verkar riktigt redo att kliva in och ta plats. Topp tio på världrankingen domineras av spelare från forna östblocket som spelar en rätt tråkig baslinjetennis och dunkar på utan större finess. Ingen sticker riktigt ut med någon stil, säger Hans Larsson.

williams sharapovaSerena Williams efter en seger mot Maria Sharapova i januari, precis innan ryskan stängdes av. Världsettan Serena Williams tog sin 70:e titel i Madrid tidigare i maj och kommer till Paris som storfavorit.

Både Williams och Sharapova har länge varit Nikes stora affischnamn och på olika sätt profilerat tennisen. Williams har stått för en sportig, kraftfull och en lite egensinnig stil en världsetta tillåts ha, medan Sharapova frontat en mer klassisk stilren look utan större utsvävningar. Efter ryskans dopningserkännande bröt Nike samarbetet och Sharapovas återkomst till världstoppen är ett frågetecken.

- Nike är den stora drivande kraften i damtennis tillsammans med Adidas och har satsat stort på Williams och Sharapova. Williams har ju blivit utsedd till världens bästa idrottskvinna alla kategorier och är en global stjärna mycket tack vare Nike. Få sporter har samma potential att exponera någon som tennis. Men bakom henne är det som sagt tunt. Jag tror att det finns utrymme att göra något nytt uttryckmässigt men någon behöver kliva fram, säger Hans Larsson.

toppNikes Pure Top är helt rätt i årets tennisgarderob, ordinarie pris 499 kronor. Här hittar du hela Sportamores utbud av damtenniskläder.

LÄS MER: Välj rätt tenniskor

LÄS MER: Hitta rätt maila