Soffpotatis? Så kommer du igång med träningen! Image

Soffpotatis? Så kommer du igång med träningen!

Enligt en ny undersökning från GIH har nästan varannan svensk hälsofarligt dålig kondition. Det är riktigt trista siffror! Här är Biggest Loser-tränaren Pischas tips till dig som vill komma igång.

I veckan publicerade GIH, Gymnastik och Idrottshögskolan, en undersökning om att 46 procent av svenskar i yrkeslivet har hälsofarligt dåligt kondition. Vad som menas med riskabelt dålig kondis är i studien satt till att inte klara en tio minuters promenad i rask takt utan att vila. Andelen har ökat dramatiskt sedan 90-talet då siffran låg på 27 procent. Det går alltså inte åt rätt håll. Studien är baserad på data från mer än 350 000 svenskar i åldrarna 18-74 år och du kan läsa mer om den HÄR

Som de flesta vet lever majoriteten av oss i dag ett stillasittande liv där rörelse inte längre är en lika självklar del av vardagen. Det kommer kanske därför inte som en chock att vi får allt sämre kondis. En som inte blir särskilt förvånad av resultaten från studien är träningsprofilen Pischa Strindstedt, coach i tv-programmet Biggest Loser.

– Jag skulle inte säga att jag blir förvånad, men däremot orolig. Orolig över att våra barn som är Sveriges framtid rör sig mindre och mindre och att kunskapen om den egna kroppen och hälsan är så liten i dag, trots att information och fakta ligger oss så nära med tanke på vårt missbruk av internet.

Pischa_StrindstedtPischa Strindstedt kan du se som coach i tv-programmet Biggest Loser. Hon driver också Wörkout Studio som du kan läsa mer om HÄR.

Varför tror du att vi får allt sämre kondition i Sverige?

– Det handlar nog om många faktorer, men framför allt okunskap och att internet och det tekniska tar över vår tid mer och mer.

Vad har du för tips till någon som är i den här riskgruppen, men inte vet vart man ska börja?

– Sätt dig ned och reflektera över var problemet grundar sig. Se över hur mycket tid och pengar du har att lägga på din hälsa, för att sedan arbeta fram en plan som kommer att funka. Att leva hälsosamt är lika lätt i dag som det är svårt. Så fråga dig själv, vill du ta den lätta vägen? Eller vill du växa som person och utmana dig själv? Gör enkla förändringar som att gå på promenader, ta trappan i stället för hissen, cykla till jobbet och ta med matlådor, säger hon och fortsätter:

– Det finns enormt många appar i dag som du kan ta hjälp av för att tracka din kost och träning. Investera i en pulsklocka som kan hjälpa dig och till och med motivera dig till att lyckas med dina mål. Ingen gör dessa val åt dig. Antingen tar man sig tiden nu, eller så kommer du att få betala senare i livet med att bli sjuk. Så allvarligt är det. Alla kan, men var realistisk med tiden du har att lägga på ditt mål. Att få en bättre hälsa handlar inte om att vara elitmotionär. Små förändringar gör stor skillnad i det långa loppet. Lycka till!

SHOPPA HÄR: Träningskläder för henne

LÄS MER: Buddy up! Tuff kompisträning på 12 minuter

LÄS MER: Olga Rönnberg: "Därför ska du väga maten"