PT-Olga: “Hellre en massage än en bootcamp-klass” Image

PT-Olga: "Hellre en massage än en bootcamp-klass"

Olga Rönnbergs nya bok är måsteläsning för alla kvinnor som upplever att kroppen inte längre svarar på träningen som den brukar. Så här gör du annorlunda - på ett smartare sätt!

Populära PT:n Olga Rönnberg är aktuell med sin femte book. Trots att boken heter Olgas omstart är det här är ingen kickstart inför hösten med strikta kostråd. Det handlar om en hormonell omstart, riktad till kvinnor mitt i livet (även om muskelmassan börjar minska redan efter 25!) som känner att kroppen inte beter sig som tidigare. Att det det som funkade när du var 20 inte funkar nu när du är 40 år. Det är ett helhetstänk där träning, kost och kunskap om dina hormoner är viktiga bitar för att må så bra som möjligt.

- Jag hjälper till att reda ut varför det som kunderna har gjort tidigare inte fungerar längre och vad det kan bero på. Många skyller på att de har en dålig ämnesomsättning, men det är inte riktigt din ämnesomsättning som gör att du inte får resultat. Du kanske stressar mer, sover mindre och sedan styrketränar du inte. Styrketräning är jobbigt och obekvämt och det hela handlar om att man inte vet hur man gör, säger Olga Rönnberg, som är en av Sveriges mest kända träningsprofiler, och fortsätter:

- Jag har coachat tusentals kvinnor under mina 15 år som coach, så jag kan alla ursäkter som finns!

När ska jag börja bry mig om hormoner i relation till min träning?

- Det är egentligen ett livsåtagande men alla har inte förstått det, eller bara känt "jag är ändå smal". Om man mår bra och känner sig stark naturligt så är det ju inga konstigheter, men det är inte en självklarhet att det förblir så livet ut. Jag vill absolut inte stressa upp någon, det är inte min mening. Jag vill att folk ska börja vara medvetna om vad som händer i kroppen. Kunskap ger makt.

Kan etkö tiedä, mitä tehdä, jotta hän saisi hormonaalisen aloitteen?

- Du tränar som du alltid gjort, men inget händer. Du blir bara tröttare och tröttare, energin saknas, humöret åker upp och ned och sedan att fettet lägger sig på konstiga ställen helt plötsligt. Till exempel på magen.

Varför ska jag vara uppmärksam på just magen?

- Det kan vara farligt fett; stressfett. När många tänker på stress tänker de jobb. Men det är inte bara jobbrelaterat. Det är allt! Stress är skräpmat, för lite mat, bantning och för mycket träning. Det är familjen, relationen och för lite sömn. Det är det som är stress. Inte bara att du måste jobba över.

Hur lång tid kan det ta för kroppen att nollställa sig själv igen, om man mixtrat med mat och träning?

- Det går inte att svara på, det är så individuellt. Det bästa du kan göra är att stresshantera. Ta hellre en massage än gå på en bootcamp-klass. Många tror att ju hårdare träning, desto bättre. Att man inte har tränat om man inte svettas. Det är den här masochistiska uppfattningen om träningen, att det ska vara som ett straff. Det är helt fel inställning! Det är därför det blir problem.

Förutom att vi kvinnor tyvärr ofta straffar oss genom träning, menar Olga Rönnberg att många dessutom har en övertro till träningen. Vi tror att den där timmen på gymmet är det som spelar most roll. I själva verket är det kosten du ska jobba mest med, det är trots allt den du får din energi ifrån. Sluta trixa så mycket med maten och låt hjärnan vila från förbud. Ät mer och träna mindre.

- De flesta äter för lite i proportion till hur de tränar och utesluter kolhydrater, det behövs för återhämtning och för sköldkörtelns funktion, säger hon.

9789174247763.jpgI Olgas omstart får du veta mer om vilka hormoner som påverkar träningen och hur du kan optimera dem med hjälp av träning, kost och livsstil. HÄR hittar du boken.

Vikten av vardagsmotion är något annat som Olga Rönnberg vill lyfta i nya boken. Det är kanske inte revolutionerande information att det är bra att röra på sig i vardagen, men visste du att den icke-träningsrelaterade energiförbrukningen står för 15 procent av den dagliga energiförbrukningen medan träningen bara står för 5 procent?

- Det du gör spontant är viktigare än träningen. Det spelar ingen roll om du tränar en timme på jobbet om du sedan sitter still i 23 timmar. Det är de där små stegen här och var som är viktiga. Jag påminner mina kunder hela tiden om att gå 10 000 steg om dagen. Det är en sådan aktivitet som du inte behöver återhämta dig ifrån. Den sortens rörelse är återhämtande.

Vad är det viktigaste budskapet med boken?

- Att det inte är hopplöst! Och att vi behöver mer wellness i vårt liv än fitness. Man måste tänka på "the big picture". Ju äldre man blir, desto viktigare blir det. Våra hormoner är vad som skiljer oss från män. Många fruktar klimakteriet och det är en stor omställning, men du kan underlätta och förebygga.

LÄS MER: Få snygg mage och rumpa med Olga Rönnbergs hjälp

LÄS MER: Olga Rönnberg: Därför får du inga resultat