Proffsets tips till nybörjaren: Så lär du dig åka längdskidor Image

Proffsets tips till nybörjaren: Så lär du dig åka längdskidor

Att åka längdskidor är kul och dessutom riktigt bra träning. Men som nybörjare kan det vara lite knepigt att få till själva åkningen. Vi bad längdåkningsexperten Fredrik Erixon att dela med sig av sina bästa tips!

Fredrik Erixon är en inbiten längdskidåkningsentusiast som fastnade för skidsporten när han letade efter en utomhusaktivitet för att stärka upp sin mage, rygg och axlar. 

– Jag tycker det är ganska tråkigt att träna på gym och behöver ha ett mål, annars går jag inte igång. Vasaloppet blev ett bra mål för mig och för att kunna åka det behövde jag träna, säger han. 

SHOPPA HÄR: Alla våra längdskidor

erixon
Fredrik Erixon efter ett av de dussin Vasaloppen han åkt. Foto: Privat

Så han började nöta i längdspåren och på köpet försvann hans problem med rygg och nacken. Sedan dess har Fredrik Erixon åkt Vasaloppet 12 gånger (2012 åkte han i mål på supersnabba 4.44!) han har grundat längdåkningskursen CCC1000 och driver den informationsspäckade sajten Längdskidåkning.info

Vad är så härligt med längdskidåkning?

– Du får vara utomhus och det är bra träning för kroppen och bra konditionsträning. Även om du är 30-plus kan du utvecklas och bli bättre. Den andra delen är att det finns så mycket att förkovra sig i, som stavar, skidor och vallning. De delarna är ganska spännande om du vill nörda ner dig i saker och lära dig. Ett annat stort plus, tycker jag, är att säsongen börjar i oktober och är färdig i mars. Det gör att jag aldrig blivit uttråkad utan alltid tycker det är kul när skidsäsongen kommer och jag kan börja valla skidor och träna skidåkning med kompisar, säger han.

Vilka är dina bästa tips till nybörjaren som vill komma igång med längdskidor?

– Det första är att se till att ta dig ut även om är lite kallt. Skaffa bara bra handskar och bra strumpor så att du inte fryser om fötter och händer, det är det många som gör och det är inget kul. Det andra är att inte komplicera det så mycket, använd starttejp och sätt på fästzonen under skidorna så har du perfekt fäste som håller i 20 mil. Det tredje är att om du vill bättre på att åka skidor ska du lära dig att staka, det är stakningen som gör att du använder mage och rygg och gör att du inte blir så trött. För att kunna staka måste du köpa bra stavar, det är superviktigt. 

Hur lär jag mig staka?

– Du kan köpa en stakningsvideo, kolla på Youtube, åka på ett skidläger eller gå med i en skidklubb. 

Ge ett bra tekniktips för mig som är nybörjare?

– Längdskidåkning är en enbenssport där du står på ett ben i taget, det är då det går att åka. De flesta nybörjare släpar i båda skidorna men det gäller att våga flytta över vikten på ena benet när du sparkar bakåt, det är ganska svårt och kräver träning och övning. Ett sätt för att träna upp åkningen och balansen är att träna utan stavar, alla elitåkare som vill bli duktiga på att åka kör relativt ofta sträckor utan stavar för att träna balans och rörelse. Då pendlar du med armarna som vanligt fast utan stavar.

Våga balansera på en skida och ha tålamod så kommer du lära dig att åka.  

Hur gör jag för att ta mig uppför backar?

– Om du har skidor med bra fäste  kan du åka uppför, annars kan du saxa dig uppför, det gör alla. 

Måste jag ha bra kondition för att kunna åka längdskidor?

– Ja, det är en konditionssport, så ska du åka skidor fort och komma upp i puls måste du vara genomtränad. Men du behöver inte kunna springa snabbt för att kunna åka fort. Det året jag åkte Vasaloppet på 4.44 sprang jag Boston marathon på 5.04, det beror på att jag är mer tränad för längdskidåkning men är för tung för att springa. 

Hur lärde du dig åka?

– Jag försökte så gott jag kunde på egen hand och åkte på läger men tyckte inte de passade mina behov. Jag ville träna med en PT i grupp, men det fanns inte, så då startade jag CCC1000 här i Stockholm. Nu är vi 30 personer som tränar ihop med en längdåknings-PT varje vecka och för mig fungerar det jättebra.

skidåkning
Med rätt teknik kommer din åkning att gå smidigare. 

Rekommenderar du att ta hjälp för att lära sig åka?

– Ja, att lära sig åka skidor tar ganska lång tid. Det tar ett par år att få ordning på åkningen och hitta rätt skidor och valla. Längdskidåkning är ingen quickfix där du kan allt efter två månader utan du måste bestämma dig för att du vill bli skidåkare och sedan satsa på det. Det finns instruktionsvideor på Youtube, föreningar och tränare. I dag finns det personliga tränare som hjälper till med skidåkning eftersom det är så många som vill lära sig åka. 

Hur länge ska jag vara ute första gången?

– En halvtimme, till att börja med. När det väl finns snö är det bra att försöka åka kort och ofta och prova alla delar med att åka diagonalt, staka och staka med frånskjut.  

Har du all utrustning du behöver för en tur i spåret? Hos oss hittar du pjäxor, tillbehör för både längdåkning samt alpint och snowboard

LÄS MER: Rätt klädsel för längdskidåkning

LÄS MER: Så köper du rätt längdskidor

LÄS MER: Vett och etikett i längdskidspåret