Tänk på det här när du köper nya träningsskor Image

Tänk på det här när du köper nya träningsskor

Kända PT:n Emma Johnsson vet vad du ska tänka på när du köper nya träningsskor. Dessutom bjuder hon på sina favoritövningar – förbered dig på träningsvärk i benen! 

Emma Johnsson jobbar som personlig tränare i Uppsala, Stockholm och online. 2019 blev hon utsedd till Årets PT och inspirerar dessutom tusentals följare varje dag på @emmajohnssson. Hon gillar att träna allt, för hon vill vara ”snabb, stark, smidig, rörlig, funktionell och hållbar”.

– Mitt bästa råd till dig som vill ha ett effektivt träningsupplägg är att träna igenom hela kroppen varje vecka och lära dig basövningarna till 110 procent. Kan du baslyften utan och innan utan att tumma på tekniken får du en bra grund. Då får du automatiskt stenkoll på hur man kan göra roliga varianter av de vanliga övningarna och hur man ska göra i maskinerna, säger Emma Johnsson.   

Du tränar sex dagar i veckan och har bara en vilodag. Men vad gör du om du inte får lust att träna en dag då du hade planerat att göra det?

– Vilar? 

Vad har du för träningsmål just nu? 

– Jag skulle vilja tävla i wellness fitness igen. Det är ungefär som bikini fitness men lite köttigare, haha. Vi får se om det blir någon tävling i höst med tanke på corona, eller om det får bli i vår i stället. 

Vad tycker du är viktigt när man köper träningsskor?

– Välj ett par skor som är anpassade efter din träning. Om du kör en blandning av högintensiv cardio och tung styrketräning, som jag gör, så är crossfitskor bra. De är perfekta för allt förutom att springa i. 

 Vad är en vanlig fråga du får om träningsskor från dina klienter?

– Om de behöver lyftarskor. Då brukar jag svara att de kan absolut använda lyftarskor, men det är bättre att träna upp rörligheten, så att du inte är beroende av att få hjälp av en sko för att få extra djup i knäböjen.

Eftersom du tränar så allsidigt, bad vi dig att sätta nya träningsskon Nike Metcon 6 på prov. Hur lyder din dom?

– Det är en skitbra sko! Den sitter fast på foten, glider inte runt och känns stabil. Jag brukar göra mina tunga utfallssteg i Converse för att de är platta, men jag måste säga att jag fick en helt annan stabilitet i de här. Det säger jag inte för att det här är ett samarbete, utan det är sanningen. Metcon fyller verkligen sin funktion!

Nike Metcon 6 rosa

Nya Nike Metcon 6 finns i flera färger och släpps måndag 31 augusti 2020.

Behöver du ny träningsinspiration? Testa Emmas 7 favoritövningar 

3 Tips från Emma:

  1. Vinkla ut knäna i alla övningar utom marklyften. När du gör det aktiverar du rumpan och kan använda de musklerna ordentligt.
  2. Var inte rädd för övningar där stora delar av kroppen aktiveras. Då kan du köra bara tre övningar och vara helt slut och behöver inte så mycket mer utrustning än en skivstång. 
  3. Slarva inte med rörlighetsträningen! Har du ett större rörelseomfång får du ut mer av rörelserna. Är du stel i höftböjarna till exempel kanske du bara kan göra 60% av rörelsen mot om du hade haft bättre rörlighet. 

Övning 1: Utfallsgång med kettlebells

utfallsgång

Emma säger: Du vet säkert redan hur man gör utfallssteg, men har du testat den här varianten? När du vinklar upp armbågarna och bär kettlebells framför dig så som jag gör på bilden händer massa saker i kroppen. Du måste koppla på magen för att upprätthålla positionen, du får in mer luft i lungorna och det motverkar svank och kurvatur i ryggen. Det i sin tur kommer göra att du på ett naturligt sätt kan ta i mer med rumpan. Det blir inte lika tungt som om du har skivstång på axlarna, men det är inte viktens belastning som är det viktiga, utan var du lägger belastningen. Här kommer det ta ordentligt i sätet!  

Övning 2: Sumo goblet squats

sumbo goblet squats

Emma säger: Stå brett isär med fötterna och vinkla ut tårna lite. Vänd upp och ned på en kettlebell och håll den framför dig. Även den här övningen gör att du använder din inre core på ett bättre sätt än vid många andra benövningar där du har tyngden på axlarna. Tyngdpunkten i kroppen ska vara bakåt. Tänk dig att det blåser på dig framifrån. Håll nacken neutral, dra in den lite. I övningen vill du driva med höften, som om du gör ett höftlyft, även om det är en flerledsövning. 

Övning 3 & 4: EnbeNTA rumänska raka marklyft – två variationer 

enbens

Emma säger: Den här övningen kan du testa att göra både med skivstång och med hantlar. Tyngden ska vara bak på hälen. Luta dig framåt och gå inte längre ned med stången eller hantlarna än din rörlighet klarar av. Sträcker det alldeles för mycket får du vända tidigare eller böja knät på ståbenet. Driv sedan rörelsen med höften och pressa fram rumpan på vägen upp. Viktigt är att se skillnanden mellan den här övningen och ett knäböj, här är det bara höftleden som ska böja och sträcka.

enbens marklyftSamma övning men med skivstång i stället för hantlar. Kör det du gillar bäst!

Övning 5: Frontböj 

frontböj

Emma säger: Många hatar den här övningen, men den är så himla bra! Ben, rumpa och core får jobba lite extra här. Att du får upp överkroppen gör att du inte kan tappa båltrycket, eftersom du tvingas använda det hela tiden. Jag brukar låta stången vila på axlarna och sen för jag upp armbågarna så långt det går. Blicken ska vara rakt fram, tyngden på hälarna och så ska du hålla neutralt bäcken när du sätter dig ned. Tänk på att låsa ut knä- och höftled synkroniserat samt att pressa fram höften på vägen upp. Det är bara underkroppen som ska vara i rörelse. Om du inte låser ut knä och höft samtidigt kommer du inte använda rätt muskler, och om du till exempel är orörlig och puttar bak rumpan så att rörelsen går ut i ländryggen, finns risk för ryggskott. 

Övning 6: Boxböj 

boxböj

Emma säger: Ha skivstången på ryggen och sätt dig ned i en knäböj tills rumpan kan landa på en bänk eller låda. När du sitter ner så nollställer du, resetar, lutar dig lite framåt och pressar dig upp genom att pressa fram höften. 

Övning 7: Sumomarklyft

sumomark

Emma säger: Stå brett isär med fötterna och tårna pekandes utåt. I bottenläget ska tyngdpunkten vara på hälarna, ryggen rak och magen påkopplad. Sedan pressar du dig igenom marken samtidigt som du skjuter fram höften och kommer upp stående. Jag tycker den här övningen är fenomenal, den kommer garanterat kännas ordentligt i rumpan. 

En vanlig träningsvecka för Emma

Måndag: Rygg, axlar och cardio

Tisdag: Lårdominant benpass, tungt

Onsdag: Axlar, armar, mage och cardio

Torsdag: Höftdominant benpass, tungt

Fredag: Vilodag med rörlighet och low intensity steady state (liss) cardio

Lördag: Lårdominant benpass, högreps

Söndag: Höftdominant benpass, högreps

LÄS MER: Allt du vill veta om nya Nike Metcon 6