Tänk på det här när du köper inomhusskor Image

Tänk på det här när du köper inomhusskor

Det skiljer sig faktiskt en del mellan inomhusskor för innebandy, handboll och andra sporter. Läs guiden för att hitta rätt sko för dig och din träning!

Normalt buntar man ihop skor för bland annat innebandy, handboll, badminton och volleyboll under en enda stor kategori -inomhusskor. Det finns däremot goda skäl till att du ska vara mer noggrann än så. Det kan nämligen skilja sig en hel del mellan en inomhussko för till exempel handboll och volleyboll.

- Rörelsemönstret är olika beroende på vilken idrott du utövar och då kan det absolut spela roll om skon är speciellt framtagen för en eller ett par olika idrotter, förklararSalmings skoexpert Pär Eriksson och fortsätter:

- Våra huvudsporter är innebandy, handboll och squash där mycket av spelet baseras på snabba rörelser och riktningsförändringar. Därför har vi adderat detaljer som förbättrar och hjälper till i den typen av moment. Till exempel har vi en så kallad roll-bar på insidan av samtliga skor. Den är till för att spelaren ska få en mjukare, förbättrad och snabbare övergång vid frånskjutet i sidled.

Olika sorters inomhusskor

Nej, alla inomhusskor passar inte alla sporter, men vissa modeller kan funka för flera.

- I vårt fall kan du absolut ha en och samma sko för till exempel innebandy och handboll, eftersom vi är verksamma inom båda idrotterna. Våra produkter är med andra ord testade av både innebandy- och handbollsspelare.

Även om Salming jobbar på det viset är det inte säkert att resten av varumärkena gör det. Ha därför som tumregel att slå en kik i skons produktbeskrivning innan köp. Passar skon du valt den sport du utövar? Om inte så kan det vara värt att leta vidare.

Tack, men nej tack, till inomhusfotbollsskor

Bland skor för inomhusträning finns en särskild sort som sticker ut lite extra - inomhusfotbollsskon, med platt sula, lite dämpning och minimalistisk ovandel för maximal känsla. Det ska inte stickas under stolen med att du känner dig väldigt smidig i en sådan sko, men om skillnaderna mellan handboll och badminton är märkbara är de mellan fotboll och handboll påtagliga.

- Inomhusfotbollsskor är framtagna för att få mycket kontakt med bollen igenom skons material. Det innebär att den har mindre dämpning och en tunnare yttersula - egenskaper som är onödiga i andra sporter. I innebandy och handboll springer du däremot längre sträckor, och behöver därför mer dämpning och framförallt mer stabilitet än vad du gör i inomhusfotboll, berättar Pär Eriksson.

- Det ska dock sägas att jag inte är expert på inomhusfotbollsskor, eftersom vi inte jobbar med det. Jag kan därför inte säga att det per automatik ger dig mer skador eller är sämre. Det jag däremot kan säga är att i de tester vi utför inom våra idrotter så står det tydligt att man behöver mer, hellre än mindre, dämpning och stabilitet.

Salmings innomhusskorDet viktigaste är att hitta en sko som passar dina fötter, din spelstil och den sport du utövar.

Vilken inomhussko passar mig?

Det finns en sak som samtliga inomhusskor har gemensamt, oavsett sport.

- Bra grepp vill alla ha, så det skulle jag säga är den allra viktigaste egenskapen hos en inomhussko. I övrigt är det väldigt individuellt, berättar Pär Eriksson och förklarar:

- Vilka de viktigaste egenskaperna är baseras även på vilken spelstil du har samt andra egenskaper i form av skons vikt, dämpning och stabilitet som du föredrar.

Ju större du är, desto stabilare sko bör du satsa på

De där luriga spelarna som gillar att susa genom motståndarförsvaret likt en virknål tenderar att gilla smidiga inomhusskor, medan en stor och stabil försvarare hellre söker sig till en kraftigare skomodell. Det finns inga rätt eller fel, men vissa saker kan gynna dig mer eller mindre beroende på hur du är byggd.

- Generellt så brukar en tyngre spelare föredra en sko med mer dämpning och ökad stabilitet, eftersom det minskar belastningen på foten, samt ger en mjukare känsla. Men fötter är enormt individuellt. Man kan inte riktigt säga vad som är rätt eller fel utan du får testa dig fram.

Så kan en skada förändra allt

Har du spelat ett tag har du säkert rätt bra koll på vilken typ av sko just du och dina fötter föredrar. Något som dock drastiskt kan förändra den preferensen är till exempel en skada.

- Har du en historik med att stuka fötterna så skulle jag absolut rekommendera en stabilare sko, alternativt en sko med lägre drop. Då kommer du närmare marken vilket minimerar risken för att rulla över (det vill säga att vricka eller stuka foten reds. anm.).

- Har du en skada är det väldigt viktigt att läsa på och scouta marknaden efter skor som är framtagna för din idrott och som ger en stabilare resa under träning och match, tipsar Pär Eriksson.

Hur ofta ska jag byta inomhusskor?

På en löparsko kan det ofta gå hål i ovandelen innan sulan hinner ta slut. Så är det mer sällan med inomhusskor, som har förstärkningar på ovansidan. Frågan är; hur vet du när du ska byta ut den?

- Baserat på hur mycket dem används, vilken nivå du spelar på och vilken spelstil du har så slits skorna ut olika snabbt. Generellt kan man säga att om du spelar fyra till fem dagar i veckan så kan du behöva upp till tre skor på en säsong.

Det kan låta ganska dyrt, men på motionärs- eller korpennivå kan det räcka med färre byten än så.

- Ligger du på en dag i veckan så klarar du dig på ett par per säsong. Viktigaste är att känna efter att skon ger dig det grepp du vill ha och att stabiliteten såväl som dämpningen är kvar i skon. Upplever du inte det är det dags för ett nytt par.

Vad kostar en bra inomhussko?

Är du den typ av allätare som gärna kör lite tennis, löpning, innebandy och fotboll vet du att det kan bli ganska dyrt när materialköpen radas upp efter varandra. Då är det alltid tacksamt att göra de billigaste valen! Frågan är hur lågt i pris du kan gå utan att behöva tumma på prestationen.

- Det är en svår och individuell fråga, men jag skulle säga att skorna är ditt viktigaste redskap för att prestera på topp! Skorna hjälper dig även att hålla dig hel under säsongen så jag tycker inte du ska spara in på något här, speciellt inte om du tränar mycket.

En bra inomhussko frånSalming kostar någonstans mellan en och två tusenlappar för seniorer, samt ned mot 600 kronor för barn och juniorer. Skulle det krisa kan du testa Salming-expertens bästa knep:

- För att komma ner i pris kan du alltid söka efter förra årets modeller. De brukar kunna finnas tillgängliga till ett bra pris.

Så vet du om du hittat rätt sko

Ja, hur vet du egentligen om din nya sko sitter som den ska? Här är Pär Erikssons bästa tips:

  • Åtsittande känsla på ovansidan av foten, utan att det trycker någonstans.
  • Att du känner att hälen "sitter fast" på ett behagligt sätt. Glapp ger lätt skavsår!
  • Framtill vid tårna ska finnas ett lagom stort utrymme - tårna ska inte nå hela vägen fram, men du får heller inte halka om kring inuti sko. Då blir du både långsammare, sliter mer på skon och kan få skavsår.

SHOPPA HÄR: Alla inomhusskor i utbudet!

LÄS MER: Stort guide! Så hittar du rätt träningsskor