Petra Månström: Låt inte löpningen bli ett stressmoment Image

Petra Månström: Låt inte löpningen bli ett stressmoment

I en stressfylld vardag och prestationsfylld karriär behövs det avkopplande träning. Här är bokaktuella Petra Månströms bästa tips för smartare löpning.

Fram till att Petra Månström var 33 år hatade hon löpning. Då gav hennes forna uppdragsgivare Svenska Dagbladet henne i uppdrag att springa och skriva om Stockholm marathon. Där föddes kärleken till löpning och nu, nio år senare, driver hon två löpinriktade podcasts och en av Sveriges populäraste träningsbloggar.

Som om det inte vore nog släpper hon nu sin tredje löparbok, Smartare löpning: 100 hacks för roligare rundor och bättre träning. I den får du som läsare ta del av hennes 100 främsta löpartips. Efter många frågor om en hashtag som samlar Petra Månströms alla tips på ett och samma ställe finns nu resultatet i bokform, där fokus ligger mer på känslan efter ett löppass än vilken tid du springer på.

- Det är en bred bok som riktar sig till dig som vill hålla på med löpning livet ut. Jag vill slå ett slag för en mindre prestationsinriktad löpning. I dag ska du prestera överallt. Du ska ha en karriär som Blondinbella och tjäna miljoner innan du fyllt 30. Med de här tipsen får du hjälp med att lyfta bort lite prestationskrav och fokusera på vad som egentligen är bra för kroppen när det kommer till löpning, säger Petra Månström som även delar med sig av tips och tricks på sitt Instagram-konto.

Petra MånströmSmartare löpning: 100 hacks för roligare rundor och bättre träning är inte tänkt att du ska sträckläsa. Se det mer som en uppslags bok med inspiration de dagar orken tryter.

En i övrigt kravfylld och stressig vardag med eget företag och småbarn ligger till grund för att Petra Månström inte vill att träning ska bli ytterligare ett stressmoment, vilket många kan känna igen sig i.

- Det ska tillföra glädje och avkoppling och för mig innebär det att jag måste ta bort prestationskraven. Jag hade inte klarat av att springa om jag inte hade tagit bort det från min träning.

Första steget till att få en prestationsfri löpning handlar om att släppa alla tankar på tid. Pulsklockan får stanna hemma och den där sista sneglingen på klockan innan du drar ut på löprundan får du hoppa över.

- Våga ge dig ut på pass där klockan inte får följa med. Du får heller inte springa en runda som du vet din tid på. Det handlar om att kasta sig ut i det okända där bara träningsglädjen får plats.

Var inte rädd för att förbättringarna kommer eka med sin frånvaro bara för att du släpper kraven på din löpning. Petra Månström menar att du självklart kan pusha dig själv och bli en bättre löpare, så länge du börjar tala om för dig själv att prestationen inte ligger i en viss tid eller fart, utan i en känsla.

- Det tips som jag själv gillar absolut bäst är att du ska träna där du är och inte där du vill vara. Det är i särklass den viktigaste anledningen till att du blir skadad eller tappar motivationen. Att du exempelvis tränar som att du springer milen på 45 minuter, fast du egentligen ligger runt timmen. Det kommer inte att funka i längden.

SHOPPA HÄR: Löparskor för dam och herr

LÄS MER: 5 saker att tänka på när du springer backintervaller

LÄS MER: Därför borde du morgonträna