Så tvättar du din cykel som proffset Image

Så tvättar du din cykel som proffset

Gillar du att cykla i naturen har du säkert kommit hem med en mountainbike som är både lerig och dammig. Cykelfantasten Elna Dahlstrand berättar hur du tar hand om din fartkompis på bästa sätt.

Allt fler upptäcker tjusningen med att cykla. De senaste åren har intresset för att susa fram på en tvåhjuling ökat. Elna Dahlstrand är inbiten cykelfantast och älskar att smutsa ned sin mountainbike. 

SHOPPA NU: Cykelutrustning och cykelkläder

Elna Dahlstrand är proffs på att tvätta och hålla efter sin cykel på bästa sätt. Följ hennes råd och tips så kommer din cykel att bli som ny!

– Att hålla cykeln ren gör att den håller längre. Cykeln skitas ned ganska mycket varje pass, det är en smutsig sport. Det fastnar sand, grus och lera i cykelns rörliga delar. Tar du hand om din cykel efter ditt träningspass så håller slitagedelarna längre. 

Hur ofta ska jag tvätta min cykel?

– Är den bara lite dammig räcker det att bara skölja av den med vatten. Men är det lera och smuts på cykeln tycker jag att du ska tvätta av den ordentligt med medel och borstar. Jag ger min cykel en riktig supertvätt ungefär varannan vecka, då jag tvättar kedjan också. Men jag cyklar fem, sex gånger i veckan. Är du en vanlig motionär kan du gå igenom den ordentligt en gång i månaden. 

hink
Förutom en skonsam regnöringsspray är det bra att ha en hink med lite diskmedel eller specialschampo i och ljummet vatten och en tvättsvamp. 

Hur rengör jag cykelkedjan?

– Spraya lite avfettning på en tandborste och borsta sedan kedjan, länk för länk, på båda sidor. Du kan köra samma procedur på kassetten och bakväxeln. Det är viktigt att skölja av medlet så fort du blir klar så att det inte kan tränga in i cykeln. Spola av den med vatten och kontrollera att den ser ren ut och glöm inte att torka av den och smörja den – om du väntar med det kan det bildas ytrost, säger hon och fortsätter:

– När jag "storstädar" cykeln tar jag bort kedjan, eftersom det annars är svårt att få bort all smuts som hamnar i den. Jag har ett kedjelås på min kedja som gör att jag lätt kan öppna och stänga den. Jag lägger kedjan i en gammal glassburk och dränker den sedan i avfettningsmedel. Den får stå och dra ett tag och sedan skakar jag om burken, även om kedjan såg ren ut kan det komma ut skit då. Sedan borstar jag av kedjan med en tandborste, sköljer av den med vatten, lägger den i burken igen tillsammans med en kedjeolja som fettar in och tränger bort den sista fukten och smutsen.

Om jag har bråttom, vad är det viktigaste som jag inte får missa att rengöra?

– Synlig smuts ska bort, så är det bara. Har du jättebråttom, spola av din cykel snabbt, spraya lite rengöringsmedel på en svamp och svep över cykeln så att du får bort det värsta. Håller du cykeln ren annars är det ganska lätt att bara skölja av den de gånger du har bråttom. Ge cykeln tio minuter varje gång du varit ute så tjänar du in det när du bara har två minuter över. 

Vilket är det vanligaste misstaget?

–  Att spraya medel direkt på hjulen så att det kommer in bakom kassetten och in hjullager och vevlager. Du kan tvätta sönder dina lager, om du öser på med för starka medel och mängder med vatten där det inte ska vara. Då kan delar börjar trilskas när det är dags att cykla. 

Om jag ska ställa undan min cykel en längre tid, hur gör jag då i ordning den på bästa sätt?

– Tvätta av den, se till att den är torr överallt och smörj in kedjan som annars kan stå och rosta. Cykeln ska vara hel och ren så att den känns fräsch när du känner för att cykla igen. 

elna
”Mitt hjärta klappar hårt för att köra så fort jag orkar på en flowig skogsstig med en lätt och härlig cykel”, skriver hon på sin blogg. Följ Elna Dahlstrands cykeläventyr på Instagram! Foto: Eskil Laago

SHOPPA NU: Cykelutrustning och cykelkläder

LÄS MER: Cykelsportens stilregler