Sport-bh:arna som ger mest stöd! Image

Sport-bh:arna som ger mest stöd!

Låt inte dina bröst begränsa dig – investera i en riktigt bra sport-bh! Här är bästa supporten för din träning.

Det här testet är från 2018. Här kan du läsa vårt senaste test av sport-bh:ar med mycket stöd, för dig med stor byst!

Dina bröst rör sig ungefär nio centimeter vid varje löpsteg. Därför gäller det att investera i en riktigt bra sport-bh! En vanligt bh ger brösten ett lätt stöd och minskar bröstens rörelser med 35 procent, men det räcker inte när du tränar. En sport-bh är anpassad för mer rörelse och minskar upp till 70 procent av bröströrelserna.

– Bh är det viktigaste du kan ha som kvinna när du tränar, sedan kommer skorna. En sport-bh är det som gör att du kan utöva din träning på bästa sätt utan något hinder, säger Karin Lind, expert på Casall.

SHOPPA HÄR: Alla våra sport-bh:ar

Brösten är uppbyggda av ligament som tänjs vid träning, graviditet eller viktuppgång. De går aldrig tillbaka och därför är det viktigt att få rätt support för brösten när du tränar. En bra sport-bh gör hela aktiviteten mer bekväm samt minskar risken för värk i axlar och nacke och obehagskänsla i brösten.

– En sport-bh har en livslängd på några månader till ett år, oavsett pris, eftersom cirkulationen när brösten rör sig under träning tänjer ut materialet. Varva två till tre bh:ar för att få en längre livstid på plaggen. Om det är något du bör lägga pengar på så är det en sport-bh. Vi lever bara med två bröst och de blir inte fastare med tiden.

När du väljer sport-bh ska du utgå från vilken träning du ska utöva. Till lågintensiv träning kan du välja en variant i mjuk kvalitet utan reglerbara band som ger en flexibel känsla. Till högintensiv träning är hög support A och O. Välj en modell med stramare material, gärna i flera lager, knäppning i ryggen och reglerbara band. Alla sport-b:h:ar i testet ger high support!

Sitter din sport-bh rätt? Så här vet du!

  1. Börja med att testa om bh:n sitter bra runt bröstkorgen genom att vrida överkroppen. Om resårbandet rör sig med din kropp när du roterar betyder det att det är för stort i omkretsen. Om skinn från dina bröst eller din rygg åker ut på sidorna innebär det i stället att bandet sitter för tight och att du borde gå upp en storlek. Sport-bh:n ska sitta tight men inte skära in.
  2. Lyft sedan på armarna. Bandet ska då inte röra sig. Om det åker upp är storleken för stor och om det bildas veck av hud vid brösten eller på ryggen är storleken för liten.
  3. När du hittat rätt storlek på det elastiska bandet runt bröstkorgen är det dags att prova om du har rätt kupstorlek. Börja med att göra några knäböj med hopp. Om dina bröst studsar i bh:n är kuporna för stora, men om dina bröst är ihoptryckta vid kupornas topp ska du gå upp en storlek.
  4. Böj dig sedan framåt. Kan du se ned i bh:n ska du byta till en mindre storlek och om brösten är ihoppressade vid kupans överdel ska du välja en storlek större.

3 snabba tips!

  • Du ska absolut inte torktumla din sport-bh, hänga in den i ett torkskåp eller använda sköljmedel. Det täpper igen fibrerna i funktionsmaterialet och därmed försämras andningsförmågan i plagget.

  • Knäppning i ryggen ger längre livstid på bh:n då du kan reglera storleken efter att materialet i produkten har tänjts ut.

  • En sport-bh med kupor ger bättre stöd än en sport-bh som bara trycker upp brösten mot bröstkorgen. Med kupor får nämligen bröstens sidor också bra stöd. Viktigt att tänka på om du har stora bröst!

Favorit för större kupstorlekar

casall

Testad sport-bh: Ideal sports bra, Casall (finns i svart och vitt)

Rekommenderat pris: 549 kronor

Storlek: B-E-kupa och S-XL i omkrets

Testpanelen säger:

Stöd:

Det här är en sport-bh som gjord för de allra tuffaste träningspassen. Den håller brösten på plats på ett utmärkt sätt. Även testpersonerna med de största storlekarna tycker att den här sport-bh:n ger riktigt bra stöd, bland annat tack vare att den går högt upp över brösten.

Passform: 

Något stor i storleken. Omkrets M är som 75 ungefär och kupan är minst en storlek större än en vanlig bh-storlek, så gå ned en storlek mot vad du brukar köpa. När du väl hittar rätt storlek får du en sport-bh som lyckas med konststycket att både vara följsam och stöttande.

Fukttransport: 

Suger upp svett från kroppen och det samlas ingen fukt mellan brösten. Däremot kan bandet under bröstet vara blött när du tar av den efter ett svettigt pass, men kroppen håller sig ganska torr.

Komfort: 

Den här sport-bh:n är en vinnare när det gäller komforten. Ideal Sports Bra är riktigt bekväm och skaver inte alls. Breda och stabila axelband som sitter på plats oavsett aktivitet gör att du kan träna utan att känna minsta obehag.

Kommentar: 

En sport-bh som finns ett brett storleksspann och som verkligen gör jobbet. Ett perfekt val för de tuffaste passen som kräver mest stöd, som löpning, tennis och fotboll. Till och med hopp går bra i den här! Det enda som hamnar på minussidan är att modellen är precis som på en vanlig bh, vilket gör att den inte passar till linnen med brottarrygg.

Maximal support!

shock absorber

Testad sport-bh: Ultimate run bra, Shock absorber (finns i svart, vitt och rosa)

Rekommenderat pris: 699 kronor

Storlek: A-F-kupa och 65-85 i omkrets

Testpanelen säger:

Stöd:

Det finns ingen bättre bh för dig med stor byst. Den här sport-bh:n klarar av även de tuffaste utmaningar. Löpning är inga problem och du med större byst klarar både tuffa hopp och burpees utan att behöva oroa dig.

Passform:

Omkretsen på bh:n är väldigt liten, du behöver gå upp ett snäpp mot din vanliga omkrets. Sport-bh:n töjs heller inte ut med tiden, så se till att den inte skär in från början. Kupan däremot är ganska stor, så var noga med att prova ut rätt storlek.

Fukttransport:

Är gjord i ett material som är effektivt fukttransporterande. Den håller sig helt torr och det gör din kropp också. Kunde inte vara bättre. Den har inga pads eller inlägg, utan enbart ett dubbelt tyg, vilket påverkar fukttransporten positivt. Du känner dig sval när du tränar eftersom den suger upp all fukt från kroppen och kapslar in det. Superskönt!

Komfort: 

Den här är inte särskilt mysig att ta på sig, den är till och med ganska obekväm. Eftersom den låser in brösten på ett extremt effektivt sätt så känns det lite som att gå runt i en rustning. Har du bara snäppet för liten storlek så trycker den på så mycket att du knappt kan andas. När du väl börjat träna är det däremot inget du tänker på.

Kommentar: 

Vill du ha maximalt stöd är det här rätt val för dig. Den känns obekväm i början, men ger å andra sidan stöd likt en rustning. Den här sport-bh:n kan du verkligen lita på! När du springer så rör sig brösten i formen av en liggande åtta. Shock absorber själva säger att den här modellen reducerar den rörligheten med 78 procent – och vi tror dem. Axelbanden sitter på plats, är breda och vadderade. Allt känns genomtänkt. Det enda minuset vi kan komma på, förutom att det tar tid att vänja sig vid den tighta känslan, är ryggpartiets design som gör att den syns under ganska många linnen.

Sval och svettsäker

Salming

Testad sport-bh: Capacity, Salming (finns i rosa, blått, lila, grått och svart.)

Rekommenderat pris: 499 kronor

Storlek: A-E-kupa och 70-90 i omkrets

Testpanelen säger:

Stöd:

Den ger ett riktigt bra stöd och testpanelen tycker att sport-bh:n fungerar till de flesta träningsformer, men påpekar att om du har väldigt stora bröst kan det vara lite obekvämt att springa i den, eftersom brösten guppar upp och ned i den.

Passform: 

Sport-bh:n har något stora kupor och liten omkrets, därför är det viktigt att du testar den ordentligt. Hoppa och spring lite i den hemma innan du klipper bort lapparna, så att du är säker på att du får rätt storlek.  

Fukttransport: 

Är du på jakt efter en sval och svettsäker sport-bh är det här rätt modell för dig. Den transporterar bort fukt från kroppen i ett nafs och en riktig favorit när det gäller just fukttransport. Du blir aldrig bastuvarm eller supersvettig i den här modellen.

Komfort: 

Bh:n sitter behagligt runt kroppen utan att åka upp och gömma sig under brösten, vilket kan vara ett problem på vissa bh:ar. En detalj som gör att den inte får toppbetyg är axelbanden, som är försedda med varsitt spänne som du kan lossa och fästa om så att de korsas i ryggen. Tanken är god men det är bara det att det där spännet åker ur lite då och då om det är korsat, vilket är ett minus.

Kommentar:

Modellen är väldigt pålitlig, den har jättebred rygg, breda band och kupor som går högt upp så att inga bröst kan ramla ut. Tyget är supertunt runt brösten, så bh:n känns inte så uppbyggd. Men trots det känns den stabil och bra för det allra mesta. Att den är så tunn och ofodrad gör också att bröstvårtorna syns genom tyget. En sport-bh som är tunn och pålitlig och väldigt skön att bära vid många olika typer av träningsformer, allt ifrån träning till ridning och crossfit. Den håller bra i tvätten år efter år utan att slitas, och kan tvättas i maskin i tvättpåse utan problem.

Sport-bh som formar

nike

Testad sport-bh: Pro rival bra, Nike (finns i svart, vitt, rosa och blått)

Rekommenderat pris: 549 kronor

Storlek: A-E i kupa och 65-85 i omkrets

Testpanelen säger:

Stöd: 

Den sitter åt ordentligt och ger ordentligt stöd. Lägg brösten till rätta och spänn åt bh:n tight både i axelbanden och runt midjan. Att träna i den är inget problem, men har du stora bröst ger den för lite stöd för att springa i eftersom den är så urringad. Har du lite nättare byst och inte i behov av maxstöd så fungerar den däremot för allt.

Passform:

Nike-sport-bh:n är ganska true to size, kanske marginellt mindre i omkrets och något stor i kupstorlek. När du har tvättat den en del gånger och tränat i den så blir den något större i storleken, så att den är pyttelite för liten i början gör ingenting.

Fukttransport:

Så där, eftersom den är vadderad så är den helt blöt i nederkanten efter varje träningspass. Det är ingenting du tänker på under passets gång, och du blir heller inte varm, blöt eller kall i den, men det kan synas beroende på vilken färg på sport-bh:n du valt.

Komfort:

Extremt skön, mycket skönare än en vanlig bh. Kuporna är superbekväma och ger ett lite mer anpassat stöd då de sluter om brösten. Det stretchiga materialet i bandet över ryggen och den korsade ryggdelen är skönt och ser till att det inte skaver även om du spänner åt hårt. Den känns inte när du springer utan sitter bekvämt och håller allt på plats.

Kommentar: 

Det här är sport-bh:n för dig som vill ha något riktigt skönt med bra stöd som du samtidigt känner dig lite snyggare i. Den plattar inte till bysten utan ger en snygg form, och om du gillar att träna i bara tights och sport-bh utan linne över så är det här ett bra val. Den passar dessutom under alla linnen. En sak att ha i åtanke är att den är lite klurig att få på sig utan hjälp om du är van vid att knäppa din bh framtill. Du kan inte knäppa den framåt eftersom ryggen är korsad och måste dras över huvudet.

Finns i stor omkrets

abecita

Testad sport-bh: Kimberly, Abecita (finns i svart, vitt och lila)

Rekommenderat pris: 449 kronor

Storlek: B-G-kupa och 70-95 i omkrets

Testpanelen säger:

Stöd: 

En riktig favorit för gymträning, yoga, barre, powerwalks eller andra lågintensiva aktiviteter – däremot är den inte perfekt att springa i. Då skumpar brösten och det gör ont och börjar pirra i huden ovanpå brösten om du har stora bröst. Har du däremot mindre byst är det här en bra sport-bh för det allra mesta.

Passform:

Den är perfekt i storleken och du kan välja den du brukar. Det finns flera hyskor att välja på, så att den sitter som gjuten. Att den är bred runt kroppen gör att den sitter enormt skönt.

Fukttransport:

Bh:n är tillverkad i ett material som andas och leder bort fukten, något som uppskattades av testarna. Det är skönt att den ventilerar perfekt, du håller dig sval under träningen. Eftersom den är tunn kan bröstvårtorna synas under linnet.

Komfort:

Bh-banden är breda och även runt ryggen har den här bh:n en bred linning. Den har ingen hård bygel i sig, vilket bidrar till att den inte blir så stödjande, men däremot mjuk och skön. Komforten blir inte perfekt om du till exempel hoppar i den, eftersom den inte ger tillräckligt med stöd för det.

Kommentar: 

Megamjuk, ventilerande och fukttransporterande! Det är inte på grund av stödet som testpanelen tycker så mycket om den här sport-bh:n, utan för att det helt enkelt är en bra bh att ha i garderoben som alternativ till mer hårda och stödjande modeller som ofta är lite oskönare. Den här vinner på komforten! Hade den gett lite mer stöd, så att du oavsett bh-storlek hade kunnat springa i den, hade den vunnit. Håller storleken tvätt efter tvätt på ett mycket bra sätt - det här är bra kvalitet!

Ger ordentlig klyfta!

stay in place

Testad sport-bh: Omega curve, Stay in place (finns i svart)

Rekommenderat pris: 499 kronor

Storlek: C-F-kupa och XS-L i omkrets

Testpanelen säger:

Stöd:

Den ger ett skönt stöd, och du kan justera både axelbanden (som är lagom vadderade) och omkretsen för att få precis det stöd du vill ha. Har du däremot stor byst och ska göra en aktivitet som kräver maximal support, ger den här för lite stöd. Den är inte tillräckligt bra för löpning, utan passar bättre vid till exempel gymträning. Eftersom den är så urringad så trycker den inte åt tillräckligt mycket.

Passform:

Omkretsen är stor, har du vanligtvis 75 i omkrets kan storlek S sitta bra. Å andra sidan har den fem snäpp i hyskorna, så den är väldigt reglerbar. Bh:n har samma modell som en vanlig bh, men går betydligt längre ned under bysten. Att det är en så bred ”mudd” under brösten runt kroppen gör att den sitter stabilt där utan att åka upp.

Fukttransport: 

Bh:n är en väldigt tjock modell, så den blir riktigt varm och svettig när du tränar hårt. Men det tjocka tyget suger å andra sidan upp all svett från kroppen. Eftersom den ger världens klyfta så får du svett mellan brösten.

Komfort: 

Den sitter skönt eftersom själva bh:n är så robust, men har du olika stora bröst kan den skava lite. Du måste lägga brösten ”på plats”, annars kan de tryckas upp lite mot armhålan.

Kommentar: 

Den här sport-bh:n passar dig med lite större byst, för den ger ordentligt med stöd. Vår testpanel påpekade att det som skiljer den här mot många andra sport-bh:ar för storbystade är att den faktiskt lyfter brösten i stället för att trycka till dem. Du får världens klyfta! Den sitter dock extremt bekvämt, många i testpanelen gillar att bära den till vardags mer än att ha den vid träning. Mer snygg än funktionell.

Passar den äldre konsumenten

Kari Traa

Testad sport-bh: Liv, Kari Traa (finns i svart och rosa)

Rekommenderat pris: 549 kronor

Storlek: B-G-kupa och 70-95 i omkrets

Testpanelen säger:

Stöd:

Den ger väldigt bra stöd och sitter som ett pansar över brösten. Den plattar verkligen till och håller saker och ting på plats. Att den sitter så tight gör att du känner dig inkapslad och kan springa även i den mest kuperade terrängen utan obehag.

Passform

Om du klickar hem den här sport-bh:n så välj åtminstone två olika och testa ordentligt. Den är nämligen jätteliten i storlek, speciellt i omkrets. Tyget är stumt snarare än mjukt och stretchigt, så du behöver pricka exakt rätt storlek för att den ska sitta bra. Har justerbara band.  

Fukttransport: 

Den transporterar fukt bra och är behaglig att ha på sig. Efter ett svettigt träningspass kan du känna att den är lite blöt, men den är så pass tunn och minimalistisk att den andas på ett bra sätt.

Komfort: 

Att den är så stum och tillplattande är ett plus för vissa och ett minus enligt andra. Vissa älskar den känslan, eftersom du får supermycket stöd när du tränar, andra tycker att det nästan är obehagligt och får svårt att få luft när de är andfådda. Gå efter behov: behöver du tillplattande stöd under dagens träning?

Kommentar: 

En minimalistisk look som ger mycket stöd. Det är en kvalitets-bh som verkligen gör jobbet och som tilltalar den äldre målgruppen i testpanelen, som gillar det tillplattande stödet och att den är så praktisk med smarta och diskreta detaljer som höjer känslan. Bra knäppning och sköna band och den känns verkligen välgjord. För högre betyg hade testpanelen velat se ett större urval i kupa och omkrets.

LÄS MER: 15 finaste sport-bh:arna från Calvin Klein