Bäst i test: Vandringsskor för dam och herr 2020 Image

Bäst i test: Vandringsskor för dam och herr 2020

Ut på tur, aldrig sur! Håll humöret uppe med rätt vandringsskor på fötterna. Här är 2020 års bästa modeller för dam och herr.

Det är dags för vandring! I det här testet har vi låtit vår manliga och kvinnliga testpanel traska runt i vandringsskor från Haglöfs, Salomon, Merrell och Lundhags. Så här tyckte de!

Vet du redan vilken vandringskänga du ska ha? Gå direkt till utbudet!

VANDRINGSKÄNGOR FÖR DAM

Dam - Hagl+Âfs L.I.M Mid Proof Eco.jpg

Modell: L.I.M. Mid Proof Eco, Haglöfs

Det bästa med skon: Att den har en sådan stabil och förstärkt hälkappa.

Testpanelen säger: Det här är en härlig vandringskänga med halvhög ankel, som kan kräva att du har en hög strumpa i för att inte känna av skaftets ovankant mot huden. Lästen är ganska smal, och eftersom alla fötter sväller när de blir varma är det kanske inte förstahandsvalet för dig med breda fötter. Har du väldigt smala fötter och har svårt att hitta kängor i vanliga fall så är det här ett bra val. De är helt vattentäta vilket testpanelen anser är oerhört bra. Både sulan och membranet är dessutom ekologiska, vilket uppskattas.

- De är väldigt snygga. Jag gillar den gröna färgen som gör att de har något extra, säger en testare.

Gummimönstret på slitsulan fungerar bra för att få grepp i de flesta sorters terräng. Extra plus delas ut för en väldigt stabil och förstärkt hälkappa. Trots en smal läst är den här modellen aningen stor i storlek, och har gott om utrymme framtill vid tårna.

Finns i: svart.

Salomon XA Elevate 2 GTX.jpg

Modell: XA Elevate 2 GTX, Salomon

Det bästa med skon: De är vridstyva och bra vad gäller stabiliteten.

Testpanelen säger: En låg vandringssko, med ett vattentätt membran i Gore-Tex. De är true to size, men ganska smala. De kanske inte passar dig med högt fotvalv, då de både trycker ovanpå foten, samt att det inte finns något tydligt stöd vid hålfoten. Greppet är klockrent, säger testpanelen. Ovandelen är dessutom slitstark och tål det mesta. Skaftet är lågt, vilket gör att vandringsskorna släpper in mer luft än skor med hög ankel. De är väldigt vridstyva och presterar med andra ord klockrent vd gäller stabilitet!

- Hälkappan är också stabil, men inte så pass att det känns som att den begränsar rörligheten. Dämpningen är åt det hårdare hållet, vilket känns tryggt säger en vandringsglad testare.

Den här vandringsskon ses som klassisk i sin design. Den påminner lite om en löparsko i det att den har en liten rullsula, som gör att du får fart fram i steget. Den knyts inte med traditionell snörning utan en sorts quick pits. Syftet är att snörningen då inte ska expandera eller lossna medan du går, som vanlig snörning med rosett kan göra. Smart!

VANDRINGSSKOR FÖR HERR

Salomon OUTward GTX.jpg

Malli: OUTward GTX, Salomon

Det bästa med skon: Dämpningen, som är perfekt vid långa etapper.

Testpanelen säger: En rakt igenom bra vandringskänga! Den har en stabil sula som klarar påfrestande terräng, men vissa i panelen hade önskat mer uppbyggnad för hålfoten. Vridstyvheten är däremot på topp. De får också extra poäng för den hållfasta dämpningen, som är av det hårdare slaget.

- Perfekt för när jag ska gå långa etapper och inte vill ha en för mjuk sula, utan hellre prioriterar stabiliteten. De är vattentäta vilket är ett enormt plus, säger en testare.

Testpanelen tycker även att skorna är snygga och sköna. Passformen är åt det smalare hållet, och skon snöras med vanlig snörning.

Herr - Hagl+Âfs L.I.M Mid Proof Eco.jpg

Modell: L.I.M. Mid Proof Eco, Haglöfs

Det bästa med skon: Att den är vattentät och ekologisk.

Testpanelen säger: Skaftet på den här vandringsskon är halvhögt och slutar precis ovanpå eller vid fotknölen, tänk därför på att ha en hög strumpa när du vandrar i vandringsskorna från Haglöfs. De är otroligt bekväma, tycker den manliga testpanelen och utser dem till och med till skönast i hela testet. Lästen är åt det smalare hållet, men inte jättesmal. Både sulan och membranet är av ekologiskt material! Dessutom är skon 100 procent vattentät.

- De här skorna ger mig en premiumkänsla, wow! säger en testare.

Extra plus för en väldigt stabil och förstärkt hälkappa som håller foten på plats, samt att de är lite uppbyggda vid hålfoten, vilket är skönt om du ska gå långt.

Finns i: grönt.

Merrell Nova GTX.jpg

Malli: Nova GTX, Merrell

Det bästa med skon: Greppet!

Testpanelen säger: Det här är en vandringssko som lutar lite åt walking- eller promenadsko. Alla testare är överens om att de är väldigt snygga, vissa liknar dem till och med vid sneakers. Perfekt för långa hundpromenader, att gå i en blöt skog är inga problem då skon har ett membran i Gore-Tex. Ankeln är låg och vridstyvheten är okej, för att vara en enklare typ av vandringssko. Imponerande!

- Också dämpningen känns skön, och greppet är toppen.

Greppet är den främsta fördelen med den här skon. Undertill är mönstret i gummit grovt och kan säkerligen på grepp om det mesta - så väl spång, som lera, som stenhäll. Värt att nämna är att skon är något liten i storlek. Testa gärna att ta en halv storlek större än du normalt har.

Lundhags Jaure II Light High.jpg

Malli: Jaure II Light High, Lundhags

Det bästa med skon: Bredden och det höga skaftet.

Testpanelen säger: Den här modellen har riktigt högt skaft. Perfekt om du vet med dig att vandringen du ska på kräver just den typen av modell. Det är bra om terrängen är svår, då fotleden får precis det stöd den behöver. Kanske är den för varm i vissa sommartemperaturer. Kängan är så klart stabil också, med en vridstyv sula och förstärkt tåbox. Vid hålfoten finns en skön uppbyggnad och baktill omsluts hälen av en hård, men inte obekväm hälkappa.

- Bredden på den här skon är så pass väl tilltagen att du enkelt kan få på dig en extra socka, säger en testare och tillägger:

- Den är också lite extra bred vid framfoten vilket är perfekt, då det är där foten blir som bredast när du kommer upp på tårna i steget.

Salomon XA Pro 3D GTX-«.jpg

Malli: XA Pro 3D GTX, Salomon

Det bästa med skon: Stabiliteten, som står pall för allt.

Testpanelen säger: En ganska hård sko, med mycket bra stöd speciellt vid hålfoten. Bra hälgrepp, men inte så bekvämt till en början, däremot blir det blir mjukare med tiden. Styrkan med den här skon är däremot stabiliteten, säger testarna. Den är extremt vridstyv och skyddar foten oavsett terräng eller vad du kan tänkas råka kliva på. Vissa testare tycker däremot att den här modellen passar bäst som promenad- eller fritidssko, mer än som vandringssko, eftersom den har en ganska låg ankel och på flera sätt påminner om treckingskor.

- Den är vattentät vilket jag trycker är ett måste! I de här kan ingen stoppa mig, inte ens ett monsunregn, säger en testare.

Den här låga vandringsskon är ganska varm, delvis på grund av att den är helsvart. Testpanelen gillar ändå den avskalade looken som skon faktiskt får tack vare att den är enfärgad. Det kan vara värt att minnas att alla fötter sväller vid ansträngning och då den här vandringsskon är lite liten kan det vara värt att test att gå upp en storlek.

Finns även i: blått.

SHOPPA HÄR: Alla våra vandringsskor och kängor

LÄS MER: Hur packar jag min vandringsryggsäck?