Bästa flytvästen för barn och vuxna Image

Bästa flytvästen för barn och vuxna

Vilken flytväst är bäst i test? Vad står beteckningen 100N för? Vår stora flytvästguide hjälper dig att hitta rätt flythjälp till både vuxna och barn. 

En flytväst har ett jobb, att hålla dig flytande i vatten om olyckan har inträffat. Men för att du ska få maximal hjälp i vattnet krävs det att du har rätt modell och storlek på din flytväst. Vi har tagit hjälp av experterna på Helly Hansen så att du med trygghet kan klicka hem den flyt- eller räddningsväst just du behöver. 

Vilken flytväst ska jag köpa?

– Det finns i huvudsak två olika typer; räddningsvästar och flytvästar. En räddningsväst, som har 100N eller mer i flytkraft, passar de som inte kan simma eller själv lägga sig tillrätta i vattnet, så som barn och vuxna som inte är simkunniga. Det är också ett bra alternativ om du skulle bli medvetslös samt om du kan komma att ligga länge i vattnet innan räddningen kommer, säger Oyvind Vedvik, produktexpert på Helly Hansen och fortsätter:

– En flytväst har ofta mindre än 100N i flytkraft, vanligtvis 50N. Den här modellen passar vuxna som är simkunniga och kan ta sig upp från vattnet snabbt, antingen själv eller genom att någon är i närheten och kan dra upp dig. 

Kan jag använda samma flytväst till segling som för vattenskoter och kajak? 

– De personer som seglar i skärgården, kör vattenskoter och paddlar kajak är ofta simkunnig och anser att de är nära till räddning om olyckan skulle inträffa. För de passar en flytväst med upp till 50N i flythjälp. Kust- och havsseglare, och vissa personer som kör vattenskoter, väljer i stället en räddningsväst på minst 100N eftersom risken att de hamnar i vattnet under en längre tid innan räddningstjänsten på på plats är större, säger Oyvind Vedvik och fortsätter: 

– De flesta kajakpaddlare föredrar en mindre väst och väljer en 50N oavsett, men träna då på olika räddningstekniker som eskimårullningen. 

Flytväst bäst i testHar du testat flytvästar från Helly Hansen? De har allt från budgetvänliga, enkla västar till mer avancerade varianter som passar vattensporter i högt tempo. 

Vilka andra detaljer ska jag titta efter? 

– Det finns många olika flytvästar i 50N-klassen som har lite olika design beroende på vad du ska göra. Jolleseglare och kajakpaddlare väljer gärna en väst med kortare passform, Rider Vest är ett populärt exempel. För högre hastigheter har vi Rider Stealth som är utformad tillsammans med OS-seglare. Den modellen är bra för alla vattensporter som vattenskidor och vindsurfing. 

Flytvästen som är bäst i test 

Vilken flytväst för barn är bäst i test? 

– Helly Hansen räddningsvästar för barn, Baby Safe, Kid Safe och Junior Safe har flera gånger blivit utsedda som bäst i test. 

Varför är de så bra?  

– Kid Safe lanserades för första gången 2003 då många barnvästar förändrades – både till utseendet och hur de testas. Idén bakom Kid Safe var att anpassa västen efter ett barns proportioner. Barn har större huvud i förhållande till kroppen, jämfört med en vuxen person, och därför designades den här flytvästen med en stor krage som kan hålla barnet i en trygg position.

Förra året uppgraderade Helly Hansen Kid Safe-serien till en plusversion efter över 100 testförsök av olika konstruktioner i designen. 

– Flytvästarna har en helt ny krage som ger ännu mer kraft att snabbt försätta barnet i en trygg position. Vi har även designat en praktisk ficka på framsidan samt satt spännet längre ned så att barnen kan ligga på en brygga och fiska krabbor. 

Test flytväst barnKid Safe från Helly Hansen är en flytväst för barn som är bäst i test. Den finns i tre versionen beroende på som du letar efter en flytväst för bebis (5-15 kg), barn (10-25 kg) eller junior (20-30 kg). 

Vilken är den populäraste flytvästen för vuxna? 

Sport II är en lätt och bekväm flytväst, en riktig klassiker. Den är enkel att justera och kommer i flertalet färger. Det är även en prisvärd modell som många föredrar om de inte ska utöva en avancerad vattensport. 

När ska jag använda den?  

– Sport II är väldigt bra när du bara ska ut med båten och ha en fin dag eller om du ska ut och fiska. Om du ska vara mer sportig och paddla kajak eller jollesegla kan en sportigare variant, som en flytväst ur Rider-serien, vara mer aktuell. 

Så ska din flytväst sitta på kroppen

Hur ska en flytväst sitta på kroppen?  

– För det första ska du välja rätt storlek och gå efter viktrekommendationerna. Den ska sitta bekvämt och bra på kroppen när du justerar den. Dra åt remmarna så pass att du inte får upp flytvästen ovanför huvudet. Du kan be någon att dra i axlarna på flytvästen för att se om den sitter tillräckligt tight. Samma sak gäller angående passformen på räddningsvästar för barn och juniorer. 

Hur länge håller en flytväst? 

– En flytväst har inget bäst före-datum, men det är viktigt att titta efter slitage. Precis som all säkerhetsutrustning är det bra att byta ut den efter 10 år om den fram tills dess inte har slitits ut. Materialet i västen kommer, som andra material, att brytas ned av UV-strålning salt och svett, säger Oyvind Vedvik och fortsätter: 

– Om den hamnar längst ned i förrådet under andra tunga saker kan den klämmas och bli platt. Då kan flytkraften försvinna. Av samma anledning ska du inte använda din väst som sittunderlag.

Så väljer du rätt storlek och flytkraft på din flytväst

Alla flytvästar delas in i olika Newton-klasser där antalet Newton divideras med tyngdkraften för att få fram bärförmågan. Så här kan du avläsa beteckningen. 

  • 50 N – Ses vanligtvis i seglarvästar och har en bärförmåga på ca 5 kg. Det räcker gott och väl för att hålla en vuxen person flytande. Flytvästen vänder däremot inte personen till ryggläge. Passar segling och vattensport. 
  • 100 N – De här flytvästarna har ofta en stor krage för vändningsförmåga och passar både simkunniga och icke simkunniga personer. 
  • 150 N – Uppblåsbara räddningsvästar med vändningsförmåga som passar simkunniga och icke simkunniga personer. En teknisk produkt där du måste göra dig bekant med utlösningsmetoden. De här tillverkas oftast bara i en storlek och rekommenderas därför till personer som väger minst 40 kilo. 

SHOPPA HÄR: Vårt totala utbud av flytvästar

LÄS MER: Därför ska du ha en seglarjacka i stället för en vanlig regnjacka