Satsa på Asics löparskor om du pronerar Image

Satsa på Asics löparskor om du pronerar

Lider du av pronation finns ett och annat att lära av löparskotillverkarna Asics. Här är allt du behöver veta om deras bästa pronationsskor.

Att du pronerar innebär att vinkeln på antingen dina fot-, knä- eller höftleder lutar inåt. Det kan ibland kännas som att du "trampar igenom" hålfoten när du springer, går eller står. Är du plattfot pronerar du nästan helt säkert, men ibland syns inte pronationen förrän du gör ett löptest. När du väl tagit reda på om du pronerar eller inte kan du vända dig till Asics, som är experter på löparskor med pronationsstöd.

SHOPPA HÄR: Stabila löparskor

Tanken med att springa i en pronationssko är att plana ut löpsteget, så att det blir så likt ett neutralt löpsteg som möjligt. Många löpare pronerar mer eller mindre, men det är först när du överpronerar som det blir direkt skadligt. Då riskerar du att till exempel dra på dig förslitningsskador.

– En pronationssko har extra stöd vid hålfoten för att motverka just överpronation. Om du har ett överpronerande löpsteg så innebär det att du lägger mer tryck på skons insida vilket kan ge ett snett slitage på skon och kroppen. En pronationssko hjälper till att stabilisera löpsteget, berättar Viktoria Aspling från Asics.

Själva stödet i en pronationssko kallas för antingen pronationskil eller pronationsstöd. Håll utkik efter ordet "Duomax" i produkttexten på hemsidan.

– Rent tekniskt innebär det att en del av mellansulans insida är hårdare än resten av sulan för att ge stöd åt hålfoten. Asics pronationsstöd heter Duomax och står utskrivet på skons insida. Duomax finns i alla Asics pronationsskor.

Duomax asicsOsäker på om den löparsko du hittat har det stöd för överpronation du behöver? Leta efter Duomax i produkttexten eller i produktbilden!

Kan neutrala löpare ha pronationsskor?

Du som överpronerar ska med andra ord alltid satsa på en löparsko med pronationsstöd, men vid särskilda fall kan en pronationssko även rekommenderas till dig med neutralt löpsteg.

– En pronationssko kan även passa neutrala löpare vid längre distanser då löpsteget ibland kan övergå till överpronation när du blir trött i musklerna i foten.

Men det finns också all anledning till att inte välja en löparsko med pronationsstöd om du inte behöver den.

– Alla löpare behöver inte det extra stödet. En neutral löpare bör generellt sett välja en neutral sko för att bibehålla sitt naturliga löpsteg. 

gel kayanoAsics är riktiga veteraner vad gäller att tillverka löparskor med pronationsstöd. GEL-Kayano har till exempel hängt med varumärket i hela 26 år!

Traditionellt sett är de flesta pronationsskorna också löparskor med mycket dämpning, men det behöver inte vara så. Vad du ska välja är individuellt – mycket dämpning är alltid skönt, men förtar känslan något.

– Om du är ute efter en lättare och mer smidig löparsko med pronationsstöd så har vi GEL-DS Trainer som är en rolig sko för dig som vill öka tempot.

Asics bästa löparskor för dig som överpronerar

  1. GEL-Kayano är en väldämpad sko och en klassiker som har varit med i 26 år. Den har maximal komfort, stabilitet och ger bra stöd till foten i löpsteget. Pronationsstödet är dynamiskt vilket ger en mjukare känsla samt stöd när du behöver det.
  2. GT-2000 är också en väldämpad klassiker fast med lite lättare vikt och mer löpkänsla. Pronationsstödet är dynamiskt vilket ger en mjukare känsla samt stöd när du behöver det.
  3. GT-1000 kan liknas vid GEL-Kayano 26 och GT-2000 i att den också har mycket dämpning, komfort och stabilitet. Vad som framför allt skiljer dem åt är att pronationsstödet på GT-1000 inte är lika dynamiskt.
  4. GEL-DS Trainer är en lätt, smidig och responsiv löpsko med pronationsstöd. Passar löparen som vill öka tempot, söker mycket löpkänsla eller helt enkelt vill ha en rolig sko att varva med sin mer dämpade mängdträningssko.
Du hittar samtliga modeller här: Stabila löparskor från Asics

Psst! Har du testat det här?

Vill du ta reda på om du pronerar rekommenderas alltid att du går till ett proffs som kan hjälpa dig göra en analys. Men för att avgöra om du är i behov av proffshjälp kan du göra tre enkla test hemma själv.

  • Plocka fram ett par välanvända löparskor. Ställ dem på bordet framför dig och syna dem bakifrån. Om du överpronerar bör du kunna se att de slitits mer på insidan av sulan.
  • Ta av dig strumporna och blöt ned fötterna. Ställ dig sedan ovanpå ett vanligt vitt papper och jämför med kompisar eller familjemedlemmar. Har du mer eller mindre hålfot än vad de har? De flesta pronerar något, men en överpronation i form av till exempel plattfothet syns tydligt.
  • Ställ dig framför en spegel och gör några knäböj. Om du överpronerar kraftigt kan de se hur vinkeln på fötter och knän faller inåt var gång du går ned i knäböjet.

SHOPPA HÄR: Bästa löparskorna för dig osm springer på asfalt