Köp rätt flytväst! Image

Köp rätt flytväst!


Varje år räddar flytvästen liv. Mikael Hinnerson, sjösäkerhetsansvarig på Sjöräddningssällskapet, vet hur du ska tänka när du väljer flytväst till ditt barn.

Att ha flytväst på sjön är lika självklart som att ha säkerhetsbälte i bilen. Barn bör ha flytväst inte bara ute i båten utan även vid till exempel lek vid sjöar, pooler, vattendrag och vid fiske. Flytvästens viktigaste uppgift är att hålla barnets mun ovanför vattenytan, för att förhindra en drunkningsolycka.

- Genom att ha flytväst köper du dig tid. Eftersom det kan vara vansinnigt kallt i vattnet orkar du inte hålla dig i rätt position särskilt länge utan flythjälp och är du långt från land kan det ta ett tag innan hjälpen är framme. Därför tycker vi att det ska finnas en flytväst till varje person ombord oavsett ålder, säger Mikael Hinnerson, sjösäkerhetsansvarig på Sjöräddningssällskapet.

Är ditt barn så litet att det inte kan simma ska det bära en räddningsväst med krage, som kan vända barnets ansikte upp ur vattnet. En bra väst har fasta flytelement, krage, rem i grenen, CE-märkning samt är märkt med flytkraftsförmåga (som ska vara 100 N eller högre) och är orange, gul eller röd. Ett äldre barn som kan simma kan ha en seglarväst, vilket många småttingar längtar efter eftersom kragen är en "småbarnsstämpel". Det viktigaste oavsett vad är att den sitter skönt och har rätt storlek. Prova västen på barnet, spänn alla remmar och lyft västen vid skuldrorna. Då ska barnets huvud inte glida ned genom halsöppningen.

- Passformen är verkligen det allra viktigaste, den är A och O. Flytvästen måste sitta rätt så att barnet inte halkar ned. Du ska med andra ord inte köpa en för stor flytväst som kasar upp på kroppen så att munnen och hakan kommer närmare vattnet. Tänk på att flytkraften ska vara nog även för blöjor om barnets fötter släpper taget från botten eller ramlar i.

Fundera också över vad flytvästen ska användas till. En del flytvästar har både fasta flytblock och andra delar som går att blåsa upp, så att de kan vara lagom klumpiga på land och få mer flytkraft ute på vattnet.

- Mina barn har olika flytvästar beroende på om de seglar jolle eller om de är ute och ror. Bland motorbåtsfolket så ser man många vuxna som har flytjackor, som man knappt ser är flytvästar, men de har samma funktion. Däremot tycker jag inte du bör köpa de flytvästar som är helt och hållet uppblåsbara. Jag vet av erfarenhet att de ska kontrolleras för att du ska vara säker på att de fungerar. De har även ett bäst före-datum och tryckflaskan måste bytas ut om de varit uppblåsta en gång. Det är inget jag rekommenderar slarviga personer och är inget du ska köpa till dina barn.

Mikael Hinnerson på Sjöräddningssällskapet rekommenderar också att du köper flytvästar med reflexer samt handtag, vilket förenklar räddningsaktionen. Ett annat bra tips är också att vänja barnet vid hur det känns att ha flytväst på sig.

- Prova den i vattnet, så barnet är bekväm med hur det känns att ligga i vattnet med flytväst. Då vet du också hur den ska sitta med remmar och annat, så att du inte upptäcker att den sitter fel om olyckan är framme, för då är det för sent.

Kom ihåg att alltid ha uppsikt över barnet, oavsett om det har flytväst på sig eller inte.