Köp rätt sneakers till barnen Image

Köp rätt sneakers till barnen

Hitta det perfekta paret sneakers till ditt barn med hjälp av barnskoexpertens bästa tips.

Oavsett om gatorna precis blivit sopade och det är dags att byta ut vinterkängorna, eller om hösten är på intåg och ett par fodrade skor är att föredra finns det en sak som aldrig slår fel: Ett par nya sneakers!

Vad ska jag tänka på när jag köper sneakers till barnen?

- Det är viktigt att fundera på när skorna ska börja användas, vad de ska användas till samt hur hårt ditt barn vanligtvis sliter på skorna. Välj ut några modeller som har de kriterier som behövs och låt sedan barnet göra sista valet, det kommer garanterat göra det lättare att få på skorna varje dag, säger Sara Janesten, sales manager på Hummel kids Sverige.

Vilka material på barnsneakers är bäst?

- Naturmaterial som skinn är bra, tåligt och mjukt för foten. Det är perfekt att ha på både vår- och höst, gärna lätt fodrad för att hålla fötterna varma under de dagar som fortfarande är lite kyliga. Under sommaren är skor i tyg eller mesh skönt eftersom de är luftiga, lättare och smidigare. Barns fötter är generellt varmare än vuxnas då de är aktiva på ett helt annat sätt.

När kan barnen börja använda sina sneakers?

- Det beror mycket på hur aktivt barnet är, ett mycket aktivt barn kan börja använda sina sneakers redan när det är 7-8 plusgrader, då gärna en modell i skinn eller med lite foder. Val av strumpa är även viktigt, en ullstrumpa värmer vid kyla samt transporterar bort fukten ifall foten blir för varm. Mindre barn som sitter stilla kan behöva fortsätta använda sina vinterskor lite längre. Men självklart går det att börja tidigare med sneakers, beroende på vad man ska göra. Vid en heldag på museum eller i ett centrum blir en fodrad sko väldigt varm, då är sneakers perfekt!


barnsneakers
Psst! Vet du om att vi både har tunna, varmfodrade och vattentäta Gore-Tex-sneakers på Sportamore? Spana in hela vårt utbud av sneakers för barn HÄR.

Hur hittar jag rätt storlek till mitt barn?

- Det absolut bästa är om du ritar av barnets fötter ståendes på ett papper och sedan mäter mellan längsta avståndet på pappret. Det är viktigt att du mäter båda fötterna eftersom det är vanligt att det kan skilja mellan höger och vänster fot. Glöm inte att lägga till lite, en vår- eller sommarsko bör vara cirka 1-1,5 centimeter större än barnets fot. På vintern behöver du till och med 2 centimeters marginal.

Vad kan ha gått fel i skoköpet om barnen får skavsår av skorna?

- Vanligast är att skorna är för små, en barnfot behöver ungefär 0,5 centimeter extra utrymme enbart för att röra foten i skon. Det kan även bero på att skon är för smal och foten inte får det stöd den behöver. Det är jätteviktigt när du provar ut skon att tänka på att den ska sitta bra både på längden, bredden och höjden.

Barnsneakers kan skilja mycket i pris, vad får jag för fördelar om jag köper dyrare skor och vad tappar jag om jag köper de billigaste?

- Ett högt pris är ingen garanti för att skorna är bättre, allas fötter är olika. Det som oftast skiljer en dyrare sko mot en billigare är materialvalet, samt tillverkningssättet. Sulan kan även vara av ett sämre material som slits väldigt fort, men tänk på att en dyrare sko också kan slitas fort till exempel vid användandet av springcyklar eller om ett barn kryper.

LÄS MER: Dags att köpa sneakers till barnen

LÄS MER: Bästa vårskorna för barn