Guide: Köp nytt tennisracket Image

Opas: Köp nytt tennisracket

Storlek, vikt och material är de viktigaste sakerna att tänka på när du köper tennisracket. Vi hjälper dig att slå dig fram i racketdjungeln.

Det finns tre saker att tänka på när du ska köpa tennisracket.

För det första måste du identifiera vilken storlek du ska ha på på racket. Är det ett juniorimaila? Eller är det ett fullängdsracket för vuxna? Att du inte har för stort eller för litet racket är otroligt viktigt, det finns en anledning till att det finns racketar i olika storlekar.

Det andra du måste fundera över är vikten på racket. 300 grammaa on standardi på ett herrracket. Racketar som är tyngre än 300 gram är avancerade modeller. Om det är lättare än 300 gram är de ofta mer anpassade för kvinnliga spelare och juniorer.

Den tredje viktiga parametern är materialval, vilket hänger ihop ganska mycket med kostnaden. De dyrare modelerna består av bättre material. Helst vill du ha ett racket med grafit i sig, det är det bästa du kan ha. Grafit är det material som ger mest känsla i racketen, mer fart och bättre stabilitet. En enklare variant av racket är ofta gjort av grafitkomposit. Det är en bladning av grafit och aluminum och är det näst bästa. Det billigaste materialet är aluminum, vilket billiga barnracket är gjorda av.

När jag har funderat över de tre mest grundläggande sakerna, hur vet jag då vilken av alla modeller som passar - alla racketar ser ju mer eller mindre likadana ut?

- Fundera på hur mycket du ska använda racket. Ska du bara spela två, tre gånger i sommar när du är på semester kanske du inte behöver en topmodell, då kan du köpa ett enklare racket. Har du tänkt spela lite mer och vill bli bättre för varje gång så blir det direkt mer rimligt att köpa ett fullgrafitracket, säger tennisracketexperten Ted WickströmBabolat.

Vad är skillnaden mellan ett kontrollracket och ett fartracket?

- Fart och kontroll blir två motpoler i tennisen. Med ett racket som ger mycket fart, har du svårare att styra var bollen tar vägen. Med ett kontrollracket får du inte så mycket fart, men kan däremot lättare att kontrollera var bollen tar vägen. Det kan låta lite motsägelsefullt. Folk som inte är så duktiga kanske tänker att de vill ha mycket kontroll, men det är inte så att du då bara kan svinga och tror att racket sköter resten. I stället bör den ovana spelaren välja ett fartracket, som ger mindre styrförmåga. Generellt sett är ett kontrollracket mer svårspelat, men är du duktig vill du ha det. Federer till exempel träffar exakt rätt varje gång, han har ett väldigt avancerat kontrollracket. Han tar i, vet var han ska träffa, vill ha mycket känsla och förmåga att kunna styra bollen.

Hur lång tid tar det att vänja sig vid ett nytt racket?

- Redan första gången du spelar med ett racket känner du rätt snabbt om det känns bra eller inte. Om du direkt känner att du inte har någon koll på vad du gör kan det vara svårt att komma över den känslan. Det är som att sätta på sig en sko och känna att den inte var skön, det är svårt att bortse ifrån.

Hur hittar jag rätt greppstorlek?

- De flesta racket finns i greppstorlek 0 - 4. Juniorer har grepp 0eller 1. Kvinnor har grepp 1 eller 2. Män grepp 2 eller 3 oftast men även upp till 4. En generell regel är att om du är osäker på vilken greppstorlek du har bör du välja det mindre om du står och velar. Tycker du att det är lite litet kan du alltid lägga på en linda så löser du problemet. För stort grepp är däremot svårt att göra något åt.


babolatVill du se vårt stora utbud av tennisracket? Här är länken du behöver!


LÄS MER: Hitta rätt tennisskor