Guide: Välj rätt sportglasögon Image

Opas: Välj rätt sportglasögon

Skydda synen med sportglasögon när du tränar! Här är allt du behöver ha koll på innan du klickar hem ditt par.

Både vanliga solglasögon och sportglasögon är till för att skydda din syn från solens farliga strålar. Men ungefär där upphör likheterna. Medan vanliga solglasögon främst är en snygg accessoar på din näsa har sportglasögon flera tekniska detaljer för att kunna vara din följeslagare på soliga och svettiga äventyr.

Jesper Englund på Future eyewear group, som bland annat har solglasögonmärkena Dr. Zipe och Bliz, är expert på sportglasögon och vet vad du behöver ha koll på innan du klickar på köp.

Vilka är de största skillnaderna mellan ett par sportglasögon och ett par vanliga solglasögon?

- Linsen på sportglasögon är gjord i ett starkare material, ofta polykarbonat som är "okrossbart". Därmed undviker du glassplitter i ögonen om olyckan skulle vara framme. Ramen är tillverkad i ett starkare, lättare och mer flexibelt material, grilamid TR90, som klarar större temperaturförändringar utan att krackelera, säger Jesper Englund, och fortsätter:

- Sportglasögon har även fler justeringsmöjligheter så att du kan få så lite friktion som möjligt. Justeringsmöjligheter i skalmar och vid näsan gör att du kan ställa in glasögonen för att passa just dig.

Hur ska sportglasögonen sitta?

- Glasögonen ska ligga lätt på näsan och bakom öronen, men sitta tillräckligt hårt för att inte halka av. På många modeller ingår även band för att hålla bågarna på plats utan att de trycker mot exempelvis tinningen. Testa dig fram genom att justera näsdelen och skalmarna för bästa resultat. Alla har vi olika ansiktsform och därför är det extra viktigt att justera bågarna efter ditt ansikte.

När ska jag använda mina sportiga solskydd?

- I alla aktiviteter där du får upp lite fart eller exponeras av starkt solljus. Exempelvis längdskidåkning, cykling, löpning, segling, klättring, rullskidor och rodd.

Är det någon skillnad mellan ett par dyra och ett par billiga sportglasögon?

- Det som kan skilja dyra mot billiga glasögon är materialet i ramen, behandlingar på linsen, design och märke.

Vilka certifieringar ska jag titta efter?

- Det viktigaste att titta efter är följande standard: EN ISO 12312-1:2013 och A1:2015. Det betyder att modellen är testad och godkänd enligt europeisk standard.

glasögon
HÄR hittar du Sportamores utbud av träningsglasögon.

VÄLJ RÄTT FÄRG PÅ LINSEN

Välj gärna en sportglasögonmodell som du kan byta lins på, det är inte bara när det är soligt som det är bra att använda glasögon utan färgade linser kan även hjälpa dig att förstärka kontraster vid flatljus

- Olika linser har olika filterkategorier, alltså ljusgenomsläpp. Vanligtvis går filterkategorierna mellan 0-3. Det finns även 4 men den är inte så vanlig, säger Jesper Englund.

  • Filterkategori 0 släpper igenom 80-100 procent av ljuset.

  • Filterkategori 1 släpper igenom 43-80 procent av ljuset.

  • Filterkategori 2 släpper igenom 18-43 procent av ljuset.

  • Filterkategori 3 släpper igenom 8-18 procent av ljuset.

  • Filterkategori 4 släpper igenom 3-8 procent av ljuset (används vid extremt ljusa förhållanden, exempelvis på hög höjd med mycket snö där solen reflekteras).

Samtliga linser brukar skydda mot solens farliga UV-strålar men det har ingenting med filterkategorin att göra.

Det finns massvis med olika färger på linser, nedan är några av de vanligaste. Detta är generellt hur det ser ut och betyder inte alltid att exempelvis en gul lins är filterkategori 0.

  • Vanliga färger filterkategori 0: Klar och gul.

  • Vanliga färger filterkategori 1: Rosa och blå.

  • Vanliga färger filterkategori 2: Oranssi.

  • Vanliga färger filterkategori 3: Smoke, brun, multicoatade och spegellinser.

  • Vanliga färger filterkategori 4: Tumma savu.

LÄS MER: Så väljer du rätt skidglasögon