Här är löparskorna för dig som pronerar Image

Här är löparskorna för dig som pronerar

Inför 2020 har skotillverkarna Saucony bestämt sig för att göra något nytt i sin produktion av stabila löparskor. Här är allt du behöver veta om den nya innovationen och varför du bör uppdatera dig på en gång!

Om du fått höra att du pronerar har du säkert sprungit i löparskor med så kallat pronationsstöd. Oftast är det extra stödet en uppbyggnad (kil) vid hålfoten, vars syfte är att stötta den fot som riskerar att falla inåt medan du löptränar. Den så kallade pronationskilen har länge haft en permanent plats i de flesta skotillverkares utbud, men nu är det slut med det - ja, i alla fall om vi frågar Saucony produktexpert Agne Karlsson.

- Vi har en helt ny strategi inför våren 2020, där vi bland annat kommer sluta med det traditionella sättet att tillverka pronationsstöd på. Uppdateringen kommer ske på alla våra stabila löparskor.

Samma känsla som en neutral löparsko

Skillnaden mot tidigare årsmodeller är att den vanliga pronationskilen byts ut mot ett nytt typ av stöd, där man jobbar med minimal uppbyggnad för hålfoten, men med en fastare dämpning på de ställen där en pronerande fot annars tenderar att "trampa igenom" sulan.

- Normalt sett brukar löparskor med pronationsstöd kunna bli ganska hårda och ge sämre löparkänsla. Med det nya sättet att bygga upp stödet på får du samma löparkänsla som en neutral löparsko.

Guide 13 SauconyDe vertikala och fullt synliga TPU-stavarna i sulan på Guide 13 är vad som gör skon så perfekt för dig som pronerar! Under kommande år kommer samtliga stabila skor från Saucony att förses med innovationen.

TPU:n varastot

Den fastare dämpningen åstadkommer Saucony genom att ta bort pronationskilen och ersätta den med vertikala stavar av TPU-plast, som inte sticker upp vid hålfoten, utan som finns längre ned i sulans konstruktion.

- Risken med att tillverka löparskor med pronationskil är att även du som inte behöver det kan råka köpa en pronationssko, kanske för att du är ovan vid löpning och tänker att lite extra stöd är säkert bra, berättar Agne Karlsson och fortsätter:

- Det som händer om du inte pronerar, men tränar i en löparsko med pronationskil är att du istället lider risk för motsatt problem, alltså att foten hamnar i ett supinerat läge.

Att supinera innebär att din fotled vinklas åt motsatt håll från vinkeln på en pronerande fot och att du faller utåt istället för inåt. I förlängningen kan det ge smärtor och förslitningsskador på knälederna, men den risken har Saucony nu minimerat.

- Med vår nya konstruktion funkar en stabil löparsko både för dig som pronerar och för dig som har ett neutralt löpsteg, i och med att det inte finns någon uppbyggnad på det vis som det tidigare gjort. Istället har vi det extra stödet i form av de vertikala stavarna, som aktiveras först när sulan komprimeras.

Hållfast dämpning

Vid varje fotnedsättning komprimeras sulan i din löparsko, och om du pronerar kommer belastningen ligga på insidan av sulan, vid hålfoten. Därför är det där som Saucony lagt ned mest arbete på hållfast dämpning. Om du däremot inte pronerar kommer du aldrig belasta sulan på ett sådant vis att stödet "slår på" och därför finns ingen risk för supination.

- Framförallt nu när många handlar sina löparskor online finns det en viss risk att du köper fel typ av sko för ditt löpsteg, helt enkelt för att du inte kan din egen kropp. På det här viset undviker vi de värsta fallgroparna med fel skoköp, då de nya stabila löparskorna kommer kunna användas av alla.

Saucony Guide 13Guide 13 finns att få i både herr- och en dammodell. Här hittar du hela vårt utbud av löparskor från Saucony.

För varje stabil löparsko finns en neutral tvilling, eftersom de nya stabila löparskorna främst riktar sig till dem som pronerar.

- Två favoriter bland stabila löparskor är Hurricane och Guide, vars neutrala motsvarigheter är Triumph respektive Ride. De är varandras motsvarigheter, bortsett från att Hurricane och Guide har ett pronationsstöd, medanTriumph och Ride inte har det.

LÄS MER: Expert tipsar! Så ska dina löparskor sitta

SHOPPA HÄR: Alla våra löparskor

SHOPPA HÄR: Hela vårt utbud av stabila löparskor